Robert Žulj u dresu Bohuma (© AFP)
Robert Žulj u dresu Bohuma (© AFP)

Zrinjski je bio gotov, ali Nemanja Bilbija je razbuktao nadu pred revanš u Mostaru

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 22:53

Borjan ima prednost protiv Nikolića, Sen Žiloaz siguran, ništa od još jednog čuda Farana

Nikad dosad Bosna i Hercegovina nije imala predstavnika u grupnoj fazi UEFA takmičenja, tamo će od jeseni sigurno igrati Zrinjski, samo da se odredi da li u Ligi Evrope ili Ligi konferencije, a posle gostovanja u Lincu sve su karte na stolu, pošto popularni Plemići imaju aktivan rezultat pred revanš sa LASK-om i šansu da se domognu kvalitetnijeg takmičenja.

Iako je tim iz Mostara poražen 1:2, imajući u vidu kako je počelo, kako se rezultat kretao, a kako je završeno, može da se nada prolasku. Gol pred kraj Zrinjskom daje nadu da bi mogao da napravi senzaciju, jer je trećeplasirani tim prethodnog prvenstva Austrije bio apsolutni favorit u plej-ofu.

Izabrane vesti

Čak su crno-beli daleko bolje otvorili meč. Posle samo 12 minuta imali su kapitali od dva gola, a oba puta je strelac bio Robert Žulj. Najzanimljivije od svega je što je kapiten LASK-a poentirao na identičan način. Udarcima sa ivice kaznenog prostora. Bivši igrač Hofenhajma i Bohuma je tako utabao stazu ka pobedi, međutim, domaćin za koji je počeo Branko Jovičić, a nije ulazio Filip Stojković je onda stao. Prvu šansu za Zrinjski imao je Malekinušić, još nekoliko puta pretio domaćinu (Ćuže), da bi kapiten Nemanja Bilbija (bivši član Vojvodine) 20-ak minuta pre kraja okončao lepu timsku akciju i sačuvao realne izglede pred revanš.

Identičnu prednost posle „prvog poluvremena“ ima i Slovan. Iako je takmičenje tokom leta počeo u nadi da bi mogao do Lige šampiona, klub iz Bratislave je morao da se prestroji u drugu kolonu i zasad vodi protiv Arisa iz Limasola, pošto su Kiprani prošle sedmice završili misiju u elitnom kupu eliminacijom od Rakova – 2:1.

To što je na četvrtoj uzastopnoj evropskoj utakmici od početka sezone primio gol ne utiče previše na raspoloženje Milana Borjana, jer je zadovoljniji posle okršaja sa nekadašnjim saigračem iz Crvene zvezde, Veljkom Nikolićem (igrao drugo poluvreme i zaradio žuti karton). Bivši kapiten Partizana, Slobodan Urošević nije dobio priliku ported jednog od lidera tima, Brazilca Kažua. Slovan je poveo golom jednog od najboljih igrača Maribora minule sezone, Marka Tolića, imao značajnih 2:0 posle pogotka Davida Strelca, dok je nadu Kipranima vratio Mihail Majambela.

Pred još jednim plasmanom u grupu nalazi se Union Sen Žiloaz. Prošle godine se posle 57 godina vratio na međunarodnu scenu i stigao do četvrtfinala, a sad ima laganih 2:0 iz prve utakmice sa Luganom.

Kako to obično biva kad igra belgijski predstavnik, viđen je atomski fudbal, sa velikim brojem šansi na obe strane. Tim Aleksandra Blesina je dve iskoristio i ako se ima u vidu njegov napadački stil deluje da će to biti dovoljno. Blesinov sunarodnik Denis Ekert Ajensa je sjajan učinak iz PRO lige preneo na međunarodnu scenu. U prva tri prvenstvena kola dao je tri gola, a onda još jedan na evropskoj premijeri. Kasnije je Švajcarske dotukao Kasper Terjo, početkom godine angažovan iz Finske.

Lepu priliku da skine skalp favorita imao je Ki Klaksvik, čak vodio na Farskim Ostrvima protiv Šerifa, ali su Moldavci, ipak, bliži plasmanu u grupu.

PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

Heken - Aberdin 2:2 (1:0)

/Lajuni 36, Sadik 69 pen - Milovski 75, Devlin 79/

Slavija Prag - Zorja 2:0 (0:0)

/Tijani 81, Masopust 90/

Dinamo Zagreb - Sparta 3:1 (1:1)

Ludogorec - Ajaks 1:4 (0:3)

Olimpija - Karabag 0:2 (0:2)

Union Sen Žiloaz – Lugano 2:0 (1:0)

/Ekert Ajensa 8, Terho 71/

Slovan – Aris Limasol 2:1 (1:0)

/Tolić 34, Strelec 57 – Majambela 73/

Ki Klaksvik – Šerif 1:1 (0:0)

/Da Silva 52 – Engom Embekeli 73/

LASK – Zrinjski 2:1 (2:0)

/Žulj 4, 12 – Bilbija 71/

Olimpijakos - Čukarički 3:1 (3:0)

/El Kabi 3, 40, Fortunis 16 - Miladinović 90+3/


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeZrinjskiSlovanSlovan BratislavaSlovan BratislavaUnion Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara