ZVANIČNO: Otkazana sezona košarkaške Serije A!

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.04.20. | 19:15

I dalje nema dogovora oko prvaka i ko ispada, slede novi sastanci

Najavljeno - učinjeno: košarkaška Serija A od danas je zvanično otkazana.

Ovakva odluka doneta je posle sastanka Borda Košarkaškog saveza Italije sa predstavnicima klubova, pošto su uvaženi svi predlozi da se takmičenje za sezonu 2019/20 zaključi pošto je opasnost od daljeg širenja pandemije virusa korona i dalje velika. Ovu vest potvrdio je prvi čovek KSI Đovani Petrući, koji je otkrio da su sve košarkaške divizije u Italiji zvanično otkazane!
“Uzeli smo u obzir sve potrebne mere i doneli odluku da se nacionalna i amaterska košarkaška takmičenja zaključe zbog epidemiološke krize sa virusom korona na teritoriji cele države. KSI zvanično potvrđuje da je zahtev LNP (Lega Nazionale Pallacanestro) prihvaćen i da se sezona prekida momentalno“, potvrdio je Petrući.

Izabrane vesti

Najveća nedoumica u ovom trenutku su – titula i pitanje eliminacije i promocije. Naime, oko toga klubovi i čelnici KSI nisu uspeli da postignu zvanični dogovor, zbog čega je već najavljeno da će biti novih rundi pregovora kako bi se utvrdila tačna formula po kojoj će se Serija A završiti.

Odluka da se košarkaška takmičenja u Italiji skroz prekinu apsolutno je logična s obzirom na to kroz šta je Italija prošla minulih sedmica. Apeninsko poluostrvo bilo je i još je jedno od glavnih žarišta COVID-19 u Evropi! Italija je zabeležila 135.586 slučajeva ovog virusa, uz čak 17.127 preminulih... Samo u poslednja 24 časa zabeleženo je 604 smrtna slučaja, što pokazuje tendenciju pada u odnosu na prethodne dale, ali je broj i dalje visok...

Podsetimo, italijanski klubovi su odavno dozvolili svim svojim igračima da idu kući, zbog čega je Košarkaški savez Italije odlučio da nema logike nastavljati prvenstvo u situaciji kada je i dalje neizvesno kada će se pandemija smiriti, dok su igrači već preko mesec dana bez treninga i utakmica.

Takođe, prema najavama stručnjaka u oblasti epidemiologije nemoguće je da će se sportska takmičenja obavljati normalno, odnosno pred hiljadama navijača u narednim mesecima, možda čak ne do narednog leta...

Virtus iz Bolonje je prethodno predložio da se završnica sezone odigra između juna i septembra, a da na kraju sve bude rešeno kroz plej-of sa novim rosterima. To je samo jedan od predloga u nizu koji je odbijen, a sada ostaje da se vidi kome će titula otići u ruke.

Do momenta otkazivanja sezone Virtus je bio prvoplasirani na tabeli Serije A, a tim Saše Đorđevića već je odbacio mogućnost da prihvati titulu šampiona ako se ista bude dodeljivala za zelenim stolom.

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara