Mateo Spanjolo (©fiba.basketball)
Mateo Spanjolo (©fiba.basketball)

Alba se pojačala iz Reala: Plejmejker koji obećava stigao u Berlin

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.08.23. | 16:01

Posle kaljenja u Kremoni i Trentu, italijanski reprezentativac Mateo Spanjolo potpisao u Nemačkoj

Dok su drugi užurbano kupovali, Alba je ostajala bez igrača. Većina iskusnijih prvotimaca je digla sidro, a pojačanja polako pristižu. Jedno po jedno. Nakon rukija Džastina Bina i sjajnog šutera Meta Tomasa, ugovor sa klubom potpisao je i talentovani italijanski plejmejker Mateo Spanjolo.

Ovaj 20-godišnji košarkaš dolazi u glavni grad Nemačke iz Real Madrida, ali je za razliku od prethodnih sezona, kada je odlazio na pozajmice, sada potpisao trogodišnju saradnju.

Izabrane vesti

Imaće Spanjolo odličnu priliku u Berlinu, ali i ozbiljan zadatak, s ozbirom da dolazi na poziciju koju su u prethodnom periodu pokrivali Maodo Lo i Tamir Blat u ekipi Izraela Gonzalesa.

Uzdaju se Italijani u talentovanog momka rodom iz Brindzija, veruju da je u njemu budućnost reprezentacije. Tako je dobio i poziv Đanmarka Poceka za pripreme pred Mundobasket, a s ozbirom da je Nikolo Manion otkazao učešće, kao i da Azuri nisu uspeli da privole Darijusa Tompsona, utisak će da će dobiti šansu na planetarnoj smotri.

Skrenuo je pažnju na sebe još sa 12 godina, kad aje postigao 78 i 77 poena u polufinalu i finalu regionalnog šampionata za igrač uzrasta do 14 godina. Igrao je potom za Stela Azuru, debitovao u drugom rangu italijanske košarke sa samo 14 godina i postao najmlađi Italijan koji je ikada zaigrao na seniorskom nivou.

Odmah potom je preošao u Real i još jednom ispisao istoriju kao prvi italijanski košarkaš u akademiji Kraljevskog kluba. Za prvi tim Blankosa debitovao je u martu 2020. godine.

Potpisao je profesionalni, trogodišnji ugovor sa Madriđanima leta 2021. i odmah se preselio na pozajmicu u Kremonu, kako bi se kalio u Seriji A. U sezoni za nama branio je boje Trenta, igrao i Evrokup, gde je imao odlične brojke: 11,8 poena, 4,3 asistencije i 3,6 skokova, uz jednu ukradenu loptu.

"Prezadovoljan sam što ću početi svoje putovanje sa Albom. Čuo sam mnogo dobrih stvari o gradu i klubu i jedva čekam da počnem", rekao je Spanjolo.

Šta sve Spanjolo može videće na delu i reprezentacija Srbije (18.45), kada bude ukrstila koplja sa Italijom u okviru Akropolis Kupa.

ALBA 2023/24

Bekovi: Jonas Matišek, Malte Delov, Mateo Spanjolo, Žiga Samar, Met Tomas

Krila: Gabrijele Pročida, Luis Olinde, Tim Šnajder, Džastin Bin

Centri: Johanes Timan, Janik Vecel, Krešimir Nikić, Krist Kumađe


tagovi

Alba BerlinKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara