Erik Gordon protiv Argentine (©fiba.basketball)
Erik Gordon protiv Argentine (©fiba.basketball)

Argentincima teško pao poraz od Bahama, ali legendarni Noćioni ima poentu: Angažovanje igrača ostavimo za klubove

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.08.23. | 20:51

Gaučosi posle Svetskog prvenstva ostali i bez plasmana na Olimpijske igre, nakon što im je presudio bivši reprezentativac SAD - Erik Gordon

Senzacija je bila kada su Argentinci izgubili od Dominikanske Republike u odlučujućem meču za plasman na Svetsko prvenstvo. Nije tada za Dominikanu nastupao Karl Entoni Tauns, nisu tu bili ni Al Horford, Kris Duarte, a Gaučosi su imali Gabrijela Deka, Nikolasa Laprovitolu, Fakunda Kampaca... Nije vredelo. Da nešto ne štima u redovima ove južnoameričke selekcije postalo je jasno posle poraza od Bahama, koji ju je ostavio i bez Olimpijskih igara (prvi put od 2000).

Ponovo su igrali Dek i Kampaco, tu su bili i Nikolas Brusino, Lusio Redivo, Karlos Delfino, dok je Luka Vildoza propustio finale pretkvalifikacionog turnira zbog povrede. Ipak, nisu izabranici Pabla Priđonija imali rešenja za raspucanog Erika Gordona, koji je ubacio tri trojke u poslednja dva minuta za preokret i istorijsku pobedu Bahama, koja ih vodi na kvalifikacioni turnir.

Izabrane vesti

Iskusni NBA košarkaš je postigao 27 poena u odlučujućem susretu, generalno odigrao odličan turnir i uz Deandre Ejtona i Badija Hilda nosi najveće zasluge za veliki uspeh. Ipak, postavlja se pitanje, kako je Gordon uopšte dobio mogućnost da se u zadnji čas pridruži reprezentaciji Bahama?

Iako mu je majka iz Nasaua (glavni grad Bahama), problem je u tome što je 34-godišnji bek već nastupao za reprezentaciju SAD i osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 2010. godine, pritom odigrao svih devet utakmica na turniru, uz prosek od 8,6 poena.

Dobio je ipak dozvolu da promeni reprezentaciju, jer je procenjeno da je njegov potez "u najboljem interesu košarke", i to samo nedelju dana pre početka turnira u Argentini. Tim povodom oglasio se i legendarni reprezentativac Gaučosa, član njihove zlatne generacije - Andres Noćioni.

"Kada su se glave ohladile, razmišlja, da li je fer ovo što je selekcija Bahama uradila? Naturalizovala igrača koji je već igrao za SAD (čak osvojio i Svetsko prvenstvo) u poslednjem minutu? Angažovanje igrača pripada klupskim takmičenjima, a ne reprezentacijama. To bi trebalo ispraviti. Ne smemo da dozvolimo da izgubimo suštinu internacionalnih takmičenja", napisao je Noćioni.

Uprkos svemu, Noćioni je stao u odbranu bivšeg saigrača Priđonija, koji je pod velikim kritikama posle još jednog neuspeha sa državnim timom.

"Nije bilo suđeno. Liderske sposobnosti Gordona u odlučujućim momentima su slomile Argentinu, koja je igrala odličnu utakmicu. Težak trenutak", istakao je Andreas Noćioni na društvenim mrežama.


tagovi

Erik GordonAndres Noćionikošarkaška reprezentacija ArgentineBahamiPablo Priđoni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara