Davis Bertans na Svetskom prvenstvu i u dresu Partizana pre devet godina (©fiba.basketball; MN Press)
Davis Bertans na Svetskom prvenstvu i u dresu Partizana pre devet godina (©fiba.basketball; MN Press)

Bertans pričao o Partizanu: Naježio sam se dok sam gledao plej-of Evrolige

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.08.23. | 22:15

Letonski košarkaš je već sedam godina u NBA ligi, ali ne zaboravlja crno-bele

Bivši košarkaš Partizana Davis Bertans nalazi se u Džakarti, gde sa reprezentacijom Letonije učestvuje na Svetskom prvenstvu. U trijumfu nad Libanom na startu postigao je 10 poena, ali već u drugom kolu protiv Francuske će morati mnogo više da doprinese.

Pred duel sa Trikolorima govorio je za Eurohoops o predstojećim izazovima, ali se dotakao i drugih tema, kao recimo Partizana. Bio je deo ekipe crno-belih koja je igrala Top 16 Evrolige pre devet godine, nakon čega je klub čekao osam godina da se vrati u elitno takmičenje, a po povratku je napravio zapažen rezultat, pošto je predvođen Željkom Obradovićem sa klupe stigao na prag Fajnal fora. Nije to Bertansu promaklo.

Izabrane vesti

"O čoveče... Samo gledanje utakmice, posebno u plej-ofu, čak i na TV-u i naježio sam se. Svaki put kada vidim tako nešto, vrate mi se sećanja kada sam se vratio posle povrede prednjeg ukrštenog ligamenta i druga utakmica mi je bila u Top 16 fazi protiv Makabija u velikom areni. Sve te emocije krenu da mi naviru", priseća se košarkaš Oklahome.

Afirmisao se Letonac za dve godine u Beogradu, potom još dve proveo u Baskoniji pre nego što je otišao u NBA. Igrao je za San Antonio, Vašington i Dalas, a od ovog leta je član Oklahoma Siti Tandera, gde će deliti svlačionicu sa Vasilijem Micićem. S ozbirom da se prošle sezone u Dalasu nije naigrao (45 utakmica, 11 minuta na terenu u proseku), svestan je da će i u novoj sredini nastaviti da se dokazuje, a interesantno je da će se do kraja grupne faze sresti sa još dva saigrača: reprezentativcima Kanade Šajom Gildžus Aleksanderom i Luom Dortom. Ipak, dok se ne sretnu u Oklahomi, održavaju strogo profesionalan odnos.

"Popričamo kad se sretnemo u hotelu i to je to. Prođemo jedni pored drugih, javimo se... Svi smo fokusirani na ono što nas ovde čeka".

Letonija je posle trijumfa nad Libanom 109:70 u poziciji da pobedom nad Francuskom obezbedi plasman u narednu fazu takmičenja. Trikolori su na premijeri doživeli katastrofu u sudaru sa Kanadom (65:95), pa im već pred drugi susret preti "eliminacija" (sve i da ne prođu u drugu fazu, igraće proigravanje za plasman). Kako bilo, duel sa Francuzima jedan je od najvažnijih na turniru za Bertansa i drugove.

"To je Francuska. Bili bi na oprezu i da nisu izgubili. Ne smatram da moramo nešto posebno da menjamo. Sa istim načinom razmišljanja kao i dosad ćemo izaći na teren protiv Francuske. Sve i da su pobedili, bila bi to ista Francuska. Naravno, sada se suštinski susreću sa eliminacijom, ali mislim da bi igrali isto kakav god daje bio ishod utakmice sa Kanadom. Svesni su da su opasan tim. Moramo da se posvetimo sebi i načinu na koji ćemo upravljati igrom. Uvodni minuti će biti važni. Morate da budete spremni za fizički naporan duel. Da pogodimo šuteve, iskoristmo naše prednost i budemo spremni da uđemo u kontakt u odbrani protiv njihovih visokih igrača".

Osim sjajnog duela Južnog Sudana i Portorika koji je rešen posle velike drame u produžetku, drugi dan Mundobasketa obeležila je i velika povreda Bertansovog bivšeg saigrača Raula Neta. Zajedno su igrali u Vašingtonu dve godine, a Brazilac je pokidao ligament kolena i završio sa Svetskim prvenstvom.

"Pamtim ga kao sjajnog momka i saigrača iz perioda koji sam proveo u Vašingtonu. Koliko ga poznajem, čvrst je tip i vratiće se posle ovoga, nadamo se da će što pre ponovo izaći na teren", zaključio je Davis Bertans, koji nije hteo previše da priča o ciljevima Letonije, već insistira da idu utakmicu po utakmicu.


tagovi

Davis BertansKK PartizanPartizan Mozzart BetMundobasket 2023Raul Neto

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara