Saša Čađo (©fiba.basketball)
Saša Čađo (©fiba.basketball)

Čađo trojkom o tablu slomila otpor Francuskinja: Velika pobeda košarkašica Srbije pred četvrtfinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.09.22. | 11:12

Žreb će odlučiti da li će izabranice Marine Maljković na startu eliminacione faze Svetskog prvenstva ukrstiti koplja sa SAD ili Kinom

Košarkašice Srbije su na najbolji način okončale grupnu fazu na Svetskom prvenstvu u Sidneju. Posle trijumfa nad Japanom i Malijem, upisale su treću recku na planetarnoj smotri protiv Francuske. Predvođene Jovanom Nogić, Ivon Anderson i Tinom Krajišnik izabranice Marine Maljković su odigrale sjajno u većem delu susreta i zasluženo došle do trijumfa koji će im ubrizgati dodatno samopouzdanje pred eliminacionu fazu - 68:62.

Ključne poene je ipak postigla Saša Čađo na 25 sekundi do kraja. Francuskinje su prišle na samo dva poena zaostatka, a onda je Čađo pogodila trojku o tablu i sprečila ih da naprave preokret.

Izabrane vesti

Plasman u četvrtfinale je svakako veliki uspeh. Ne treba zaboraviti da je došlo do smene generacija u Srbiji. Da su se Sonja Vasić i Jelena Bruks oprostile od državnog tima, da u Australiju nisu doputovale Aleksandra Crvendakić, Ana Dabović, Maša Janković, Anđela Dugalić...

Sada košarkašice Srbije čeka veliki izazov, pošto će na startu eliminacione faze igrati sa SAD ili Kinom. Kineskinje su u borbi za drugo mesto u Grupi A savladale Belgiju, a žreb će odrediti da li će Srbija na jednu od ove dve reprezentacije (u jedan šešir idu prvoplasirani i drugoplasirani, u drugi trećeplasirani i četvrtoplasirani, jasno ukrštaju se selekcije iz različitih grupa).

S ozbirom da je i pre ove utakmice bilo jasno da je Srbija izborila plasman među osam najboljih, selektorka Maljković je od starta izvela neočekivanu petorku bez Tine Krajišnik, Ivon Anderson, Saše Čađo. To kao da je iznenadilo rivala, uhvatile su Jovana Nogić, Ivana Raca, Kristina Topuzović, Mina Đorđević i Ivana Katanić Francuskinje na spavanju i počele da grade prednost.

Serijom 11:0 sredinom kvartala došle su i do 12 poena viška, potom povele i sa 24:10. Usledio je ipak pad u igri naše selekcije. Francuskinje su prepolovile zaostatak do odlaska na prvi odmor, a već početkom druge četvrtine i povele. Ipak, nova serija Srbiji je omogućila da prodiše. Sjajno su naše košarkašice zatvorile poluvreme, vezale 11 poena bez odgovora protivnika i na veliki odmor otišle sa +5.

Usledila je ravnopravna borba u trećem periodu i postalo je jasno da nas čeka neizvesna završnica. Razigrala se i Andersonova, Tina Krajišnik - koja je nosila zaštitnu masku zbog udarca koji je zadobila tokom utakmice sa Malijem - počela da uspostavlja kontrolu pod obručima. Srbija je poslednju pauzu dočekala sa sedma poena viška i bila na dobrom putu.

Tina Krajišnik (©fiba.basketball)Tina Krajišnik (©fiba.basketball)

Kada su naše košarkašice povele sa 57:46 početkom odlučujućeg perioda, činilo se da će bez problema upisati pobedu. Francuskinje su ipak odbile da se predaju. Posle pogotka Aleksije Šarteru sa poludistance, prišle su na dva poena zaostatka u poslednjem minutu. A onda im je Saša Čađo odgovorila. Kao jedna od najiskusnijih preuzela je odgovornost, opalila sa distance i o tablu zapečatila sudbinu rivala koji je Srbiju pre godinu dana savladao u borbi za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Još jednom je Ivon Anderson bila najbolja u selekciji Marine Maljković sa 18 poena, šest asistencija i pet skokova (indeks 23). Sjajan meč odigrala je i Jovana Nogić. Ubeležila 17 poena za 28 minuta i pokazala da Maljkovićeva na nju može ozbiljno da se osloni. Tina Krajišnik je odigrala kapitenski, borila se kao lavica iako je jedan deo susreta nosila zaštitnu masku. Kada ju je skinula videli su se podlivi ispod njenih očiju, ali nije dala da je sve to sputa. Borila se maksimalno za svaku loptu i gospodarila reketom na oba kraja terena što potvrđuje i statistika - 12 poena i 13 skokova (šest ofanzivnih).

Sa druge strane Šarteruova je postigla 16 poena, a ispratile su je Gabi Vilijams sa 12 i Martin Fatu sa 11 poena.

SRBIJA - FRANCUSKA 68:62

(24:17, 13:15, 16:14, 15:16)

Srbija: Raca 8, Čađo 5, Jovanović, Anderson 18, Stanković 4, Nogić 17, Topuzović, Škorić, Krajišnik 12, Katanić, Zec 2, Đorđević 2

Francuska: Berkani, Fatu 11, Šarteru 16, Mišel 8, Ruper, Tadić 4, Vilijams 12, Sjak, Badijane, Ture, Paže, Šeri 8

SVETSKO PRVENSTVO ZA KOŠARKAŠICE - POSLEDNJE KOLO GRUPNE FAZE

Utorak

GRUPA A

Portoriko - Južna koreja 92:73

Kina - Belgija 81:55

SAD - Bosna i Hercegovina 121:59

GRUPA B

Mali - Kanada 65:88

Srbija - Francuska 68:62

12.30: Australija - Japan



tagovi

Košarkašice Srbiježenska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za košarkaše U19Marina MaljkovićSaša ČađoJovana NogićIvon AndersonTina Krajišnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara