Detalj sa utakmice (©fiba.basketball)
Detalj sa utakmice (©fiba.basketball)

Crna Gora ponovo na Svetskom prvenstvu, Česi se proveli kao bosi po trnju u Morači

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.02.23. | 20:52

Selekcija Boška Radovića trijumfom u poslednjem kolu kvalifikacija izborila mesto na planetarnoj smotri

Okliznula se Crna Gora pre par dana u Tuzli, ali je u Podgorici završila posao. Izabranici Boška Radovića savladali su Češku 88:70 na kraju kvalifikacija i obezbedili mesto na Svetskom Kupu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Tako su odbranili treće mesto na tabeli i uz Francusku i Litvaniju izborili vizu za Mundobasket iz Grupe K druge faze kvalifikacionog ciklusa.

Izabrane vesti

S ozbirom da Česi nisu imali takmičarski motiv, već u prvoj deonici su Radovićevi puleni postavili stvari na svoje mesto. Poveli sa 21:5 u prvom kvartalu, imali i plus 20 do odlaska na prvi odmor.

Da Česi nemaju ni želje, a ni snage da se vrate, bilo je jasno do poluvremena, s ozbirom da je prednost domaćina nastavila postepeno da raste, pa su Crnogorci za 20 minuta košarke postigli tačnu duplo više poena od rivala - 50:25.

Do kraja su rutinski očuvali veliku prednost i upisali zlata vrednu pobedu, koja im obezbeđuje drugo uzastopno učešće na planetarnim smotrama.

Nemanja Radović je odigrao još jedan vrlo dobar meč u reprezentativnom dresu, došao nadomak dabl-dabla sa 16 poena i devet skokova. Ispratio ga je naturalizovani Kendrik Peri sa 14 i sedam asistencija, dok je Andrija Slavković dodao 11 poena.

U poraženoj ekipi 17 poena Ondreja Hanzlika, 12 je dodao Tomas Kizlink. Džejms Karnik je dodao 11 poena, dok je 10 ubeležio Patrik Auda.

Grupa K kompletirana je pobedama Francuske nad Litvanijom 70:63 i Mađarske nad Bosnom i Hercegovinom 87:77.

Trikolore je predvodio fantastični Viktor Vembanjama sa 15 poena, 13 je dodao Nikola Lanž, dok je do 11 brojao debitant Bodian Masa. U litvanskoj reprezentaciji 17 poena Margirisa Normantasa, dok je iskusni Mindaugas Kuzminskas brojao do 11.

U trijumfu Mađarske prednjačio je Šilard Benke sa 19 poena, jedan manje dodao je Janoš Elingsfeld, dok je Adam Somogi ubeležio dabl-dabl sa 17 poena i 11 asistencija. Benedek Varadi je uz 13 poena imao i osam završnih dodavanja.

BiH je predvodio Džon Roberson sa 22 poena, Miralem Halilović je dodao 15, dok je Adin Vrabac ubacio 14 poena.



tagovi

Crna Gorakošarkaška reprezentacija Crne GoreKvalifikacije za Mundobasket 2023Mundobasket 2023Kendrik PeriNemanja Radović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara