Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

EVROBASKET (drugi dan): Avdija i Madar protiv Markanena, Hrvatska na velikom ispitu

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.09.22. | 10:43

Sjajna uvertira za prvi duel Srbije na kontinentalnoj smotri

Prvi dan Evropskog prvenstva u košarci doneo je brojna uzbuđenja. Nemačka je priredila prvo veliko iznenađenje i ubedljivo savladala Francusku pred svojim navijačima u Kelnu (76:63). Slovenija je sjajno krenula u odbranu trona i predvođena zlatnim tandemom Luka Dončić - Goran Dragić tukla Litvaniju (92:85). Španci su razneli Bugare na otvaranju (114:87), dok je Bosna i Hercegovina upisala prvu pobedu na smotrama najboljih evropskih selekcija od 2015. godine (savladala Mađarsku 95:85). Pobedu u dramatičnoj završnici protiv Crne Gore upisala je i Turska (72:68), dok je Belgija posle produžetka bila bolja od domaćina Grupe A Gruzije (79:76).

Drugog dana na teren će kročiti i Orlovi. Sastaju se u Pragu sa selekcijom Holandije (21.00), a pre toga na programu je još nekoliko veoma interesantnih duela.

Izabrane vesti

GRUPA D

14.00: (2,30) Izrael (14,5) Finska (1,70)

Srbija će sa posebnom pažnjom pratiti duel Izraela i Finske (14.00). U pitanju su rivali iz naše grupe, a pritom će na terenu biti i ljubimac navijača Partizana Jam Madar. Talentovani plejmejker je velika uzdanica izraelskog selektora Gaja Gudsa i očekuje se da ima zapaženu ulogu.

Uz košarkaša crno-belih Izraelci se uzdaju i u člana Vašington Vizardsa Denija Avdiju. Sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije će imati NBA duel sa prvom zvezdom Finske Laurijem Markanenom. Biće pravo uživanje gledati dvojicu talentovanih evropskih igrača na delu. Ostaje da se vidi i u kakvom će raspoloženju Markanen dočekati susret, pošto je sinoć obelodanjeno da je trejdovan iz Klivlenda u Jutu.

Avdija je pred današnji duel govorio za srpske medije. Dotakao se interesantnih tema, pričao o predstojećem duelu sa Srbijom u grupi, savetu koji mu je otac dao pred prvo veliko reprezentativno takmičenje u seniorskoj karijeri, ali i srpskim igračima na koje se ugledao tokom karijere. Šta je izraelski košarkaš rekao pročitajte OVDE.

Izrael i Finska su se dosad sastajali u pet zvaničnih mečeva, a poslednji put pre nešto više od nedelju dana u okviru kvalifikacija za Mundobasket. Finci su na krilima sjajnog Markanena odneli pobedu (79:73). Novi košarkaš Jute Džez postigao je više od trećine poena svog tima (28).

17.30: (2,70) Poljska (14,5) Češka (1,55)

U okviru naše grupe sastaju se i Poljska i Češka (17.30). Poljaci su pokazali kvalitet tokom leta, iako u ekipi nema novog košarkaša San Antonija Džeremija Sohena koji je odlučio da se posveti pripremama za prvu sezonu u NBA. Dobili su Tursku i Gruziju, ali potom izgubili od Hrvatske u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo. Sudar sa Austrijom koji su u svoju korist rešili sa 36 razlike nije nikakav reper. I dalje glavnu reč vode Mateuš Ponitka i Ej Džej Sloter, a potencijal da iznenadi i postane važan šraf državnog tima na Evrobasketu ima bivši centar Mege Aleksandar Balcerovski.

Češku je povreda Tomaša Satoranskog ozbiljno uzdrmala, izgubila je sve mečeve koje je odigrala od kako je povratnik u redove Barselone završio van stroja. Dva na pripremama, dva u kvalifikacijama za Mundobasket. Posebno brine poraz od Mađarske u generalnoj probi (82:79) uprkos sjajnoj partiji Vojteha Hrubana (26 poena).

Uzdaju se Česi u Jana Veselog, ali jasno je da će mnogo toga zavistiti od stanja iskusnog plejmejkera. Satoranski je uvršten na konačni spisak, ali je pitanje da li će moći da pomogne ekipi već na startu kontinentalne smotre.

Česi su u seriji od tri vezana trijumfa protiv Poljaka, igraju pred svojom publikom u Pragu, pa svakako nose ulogu favorita pred današnji duel.

GRUPA B

17.00: (3,90) Hrvatska (16,0) Grčka (1,30)

Derbi dana igra se u Milanu. Na parket Mediolanum foruma istrčaće selekcije Hrvatske i Grčke (17.00). Selekcija Damira Mulaomerovića ima velike ambicije i želi da prekine višedecenijski na velikim takmičenjima. S druge strane Grci su u najužem krugu favorita. Predvodi ih bivši dvostruki MVP NBA lige Janis Adetokunbo koji će biti vrlo motivisan da se okiti medalje, s ozbirom da dosad nije osvojio nijednu u dresu državnog tima.

Imaju Hrvatska i Grčka dugu istoriju međusobnih okršaja, ali nisu se u zvaničnim mečevima sastali od 2016. godine. U polufinalu kvalikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre slavile su naše zapadne komšije (66:61).

Najveći Mulaomerovićevi aduti će na Evrobasketu biti Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić, Mario Hezonja i naturalizovani Džejlen Smit. Sa timom je iskusni Krunoslav Simon, a mogao bi da blesne novi košarkaš Cedevite Olimpije Karlo Matković.

S druge strane Janis je pokazao da može i sam da dobija mečeve, ali će imati i veliku pomoć u Niku Kalatesu, Tajleru Dorsiju, novom košarkašu Partizana Joanisu Papapetruu i centru Panatinaikosa Jorgosu Papajanisu. Ostaje da se vidi da li će za duel biti spremni Kostas Slukas i njegov imenjak Adetokunbo.

Hrvatska spada u krug timova kojima se predviđa plasman u osminu finala, ali bi pobedom protiv Helena ozbiljno podigla lestvicu.

21.00: (1,05) Italija (27,0) Estonija (10,0)

Dok se Srbija bude borila sa Holandijom, u Milanu će Italijani dočekati Estoniju (21.00). Jasno, sve osim ubedljive pobede Azura predstavljalo bi iznenađenje.

Povreda Danila Galinarija ozbiljno je uzdrmala četu Đanmarka Poceka. Ispao je iz tima tokom poslednjeg meča pred Evropsko prvenstvo. Ipak, čini se da u svojim redovima ima dovoljno oružja da bez većih problema obori večerašnjeg rivala na pleća.

Simone Fontekio izrasta u evropsku zvezdu. Naredne sezone će igrati u NBA (Juta), a blistao je na pripremama i istakao se kao lider nove generacije. Tu su i iskusni Nikolo Meli i Luiđi Datome, silno motivisani Niko Manion koji zbog zdravstvenih problema nije imao dobru prvu sezonu u Virtusu, pa će učiniti sve da se istakne.

14.15: (1,30) Ukrajina (16.00) Velika Britanija (3,90)

U nešto ranijem popodnevnom terminu snage će odmeriti i Ukrajina i Velika Britanija (14.15). Ukrajinci su veliki favorit, a pobedom bi napravili važan korak ka plasmanu u osminu finala.

EVROBASKET DANAS

Petak

14.00: (2,30) Izrael (14,5) Finska (1,70)

14.15: (1,30) Ukrajina (16.00) Velika Britanija (3,90)

17.00: (3,90) Hrvatska (16,0) Grčka (1,30)

17.30: (2,70) Poljska (14,5) Češka (1,55)

21.00: (1,05) Italija (27,0) Estonija (10,0)

21.00: (1,90) Srbija (hendikep -23,5) Holandija (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Evrobasket 2022Košarkaška reprezentacija Hrvatskekošarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija Izraelakošarkaška reprezentacija Finskekošarkaška reprezentacija PoljskeKošarkaška reprezentacija Češkekošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Estonijekošarkaška reprezentacija Ukrajinekošarkaška reprezentacija Velike Britanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara