Stižu šeici, a stižu li i Amerikanci? (©AFP)
Stižu šeici, a stižu li i Amerikanci? (©AFP)

Evropa i Bliski istok vrede tri milijarde: Dubai na Jadranu, a Evroligi preti paralelno NBA/Fiba takmičenje

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.03.24. | 12:49

Došlo je vreme da se donesu neke vrlo bitne odluke za svet košarke

ABA liga sutra zaseda, ali svi su uvereni da je to samo formalnost. Dubai će najkasnije do srede i zvanično dobiti zeleno svetlo da zaigra na Jadranu, sledeće sezone biće i član Evrokupa i time će biti načinjen prvi korak ka njegovoj promociji u evroligaša.

Doneće Dubai na desetine miliona inače finansijski neisplativoj Evroligi, doneće joj i Fajnal for u Abu Dabiju verovatno, ali iza brda nova pretnja. Ili šansa, zavisi iz kog ugla se gleda.

Izabrane vesti

Kako piše američki Sportico, NBA liga je još prošlog meseca angažovala Rejn Grup investicionu banku sa zadatkom da proceni koliko vredi evropsko tržište, a sve sa ciljem da konačno i uđe na Stari kontinent.

Tačno je doduše da se o tome priča decenijama i da se od priča dalje nije odmaklo, ali ranije se uglavnom pominjala neka vrsta saradnje NBA i Evrolige. Sportico tvrdi da je NBA liga okrenula leđa Evroligi i da sada razmišlja o Fibi kao partneru u osnivanju potpuno novog takmičenja.

Razlog je naravno finansijske prirode. Pomenuto istraživanje je utvrdilo da “košarkaški eko-sistem u Evropi i na Bliskom istoku” vredi oko tri milijarde dolara godišnje. Trenutno, NBA u Evropi zaradi svega nekoliko stotina miliona, jer zbog vremenske razlike teško može da dobije veliki novac od TV prava. Na godišnjem nivou tek nekih 40 utakmica NBA lige se prenosi u vreme prajm-tajm termina u Evropi.

Sve skupa, NBA biznis vredi 13.000.000.000 dolara godišnje, a prosečan klub košta oko 4.000.000.000. To su sume koje Evropa može da sanja. Pa bi NBA da se tu nekako ubaci. Znaju Amerikanci koliko se ovde gleda košarka, a znaju da ima i sve više talenta. Ove sezone u NBA ligi igra rekordnih 64 Evropljana. Među njima i neke od najvećih zvezda lige poput Nikole Jokića, Janisa Adetokunba, Luke Dončića, Domantasa Sabonisa i od leta Viktora Vembanjame. Ovaj poslednji možda nije toliko ime, ali je treći po gledanosti na društvenim mrežama, odmah iza Lebrona Džejmsa i Stefa Karija.

Sve to je deoničare NBA lige nagnalo da razmisle o mogućem proširenju na Evropu. U Africi već imaju BAL ligu. U Evropi imaju Fibu spremnu da konačno dolija Evroligi. Zamenik NBA komesara Mark Tejtum sedi u Fibinom izvršnom odboru. I ako bi se sa ovom idejom i odmaklo, Fiba bi rukovodila novim takmičenjem.

Ali put od ideje do realizacije nije lak i tek ćemo videti da li će i ovaj projekat ostati mrtvo slovo na papiru. Previše ih je već bilo da bismo odmah poverovali. Ako bi se zaista i desilo, bilo bi veoma zanimljivo videti reakciju košarkaške Evrope.


tagovi

EvroligaFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara