Jago dos Santos protiv Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Jago dos Santos protiv Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Finale ABA lige kroz statistiku: Jago najkorisniji, Panter + Ledej + Naneli = 17/49

Vreme čitanja: 8min | sub. 18.05.24. | 10:46

Zvezda sa duplo više asistencija, Partizan Mozzart Bet nije iskoristio skok

Nakratko se slegla prašina posle dva uvodna čina finala Jadranske lige. Partizan Mozzart Bet je objavljenom sudijskom ekspertizom ukazao na brojne propuste u prvom meču, što na Malom Kalemegdanu ne prihvataju jer smatraju da “ne odgovara činjenicama“. I to je došlo kao uvod trećeg susreta u kojem Parni valjak igra za opstanak, a crveno-beli za titulu.

Zvezda je maksimalno iskoristila i pre svega odbranila domaći teren, pa je tako dva koraka ispred večitog rivala koji već u nedelju pred, očekuje se, krcatom Beogradskom arenom treba da pokaže više ako želi da se finale produži, a onda i vrati u Pionir na majstoricu.

Izabrane vesti

O radu sudija, njihovim izborima i eventualnim spornim događajima nije lako komentarisati iz ovog ugla jer je propusta bilo na obe strane – što je pokazala i ekspertiza – a i postoji struka zadužena da iznese zvaničan stav.

Crvena zvezda jeste bila za 10 poena bolja od večitog rivala, a kroz prizmu statistike vidi se ono što se možda golim okom nije. Ekipa Janisa Sferopulosa bila je ispred Partizan Mozzart Beta u većini najvažnijih statističkih parametara. Ono u čemu prednjači su podeljene asistencije (37) što je više nego duplo naspram crno-belih koji su ih podelili 17. To je za jedno proigravanje manje od Zvezdinog učinka u prvom, odnosno za dva nego u drugom meču!

S druge strane, Partizan Mozzart Bet nije materijalizovao bolju skok igru. Iako je verovatno subjektivni utisak mnogih drugačiji, branilac titule je uhvatio devet lopti više od najvećeg sportskog protivnika što nije mnogo, ali kada je konačna razlika samo 10 poena može da bude i ključna. Igrači Željka Obradovića imali su tri skoka u napadu više (18-15), kao i šest u fazi odbrane (49-43).

Crno-beli su iz 18 ofanzivnih skokova uspeli da izvuku 27 poena u sekundarnim napadima, dok su crveno-beli iz 15 uhvaćenih lopti u protivničkom reketu stekli 18 poena iz druge šanse. Poeni iz kontre su takođe na Zvezdinoj

Statistika Crvene zvezde u prvom mečuStatistika Crvene zvezde u prvom meču
Statistika Partizan Mozzart Beta u prvom mečuStatistika Partizan Mozzart Beta u prvom meču

Crvena zvezda ima više ukradenih (11-7), a manje izgubljenih lopti (19-23), dok je broj podeljenih blokada jednak (3-3). Zvezda je takođe imala i više poena iz reketa (58-46) najviše zahvaljujući Nemanji Nedoviću koji ih je imao 18, od čega 14 u drugom meču i Jagu dos Santosu sa ukupno 12.

Tačka spora tokom prethodne dve utakmice bila su slobodna bacanja. Crvena zvezda ih je izvela 70, uz 56 pogodaka, što je tri više od ukupnog broja pokušaja Partizan Mozzart Beta uz 44 pogotka. Statistički je razlika u manje od tri odsto, s tim da je domaćin prva dva susreta promašio 14, a gost devet šuteva sa crte. Usko vezano sa ovim podacima je i broj faulova. U korist Sferopulosovog tima sviran je 61 faul, a Obradovićevog 49.

Procenti šuta dosta su slični, kao i broj pokušaja na obe strane. Zvezda je iz igre pucala 47/113, Partizan Mozzart Bet 47/116. Obe ekipe mogu daleko bolje u šutu za tri, pošto su na 30 odsto ili manje. Kada se sve zbroji, ekipa u prednosti imala je timski indeks korisnosti 182, a aktuelni šampion 133.

Individualni učinak na obe strane je šarenolik. Dvojica statistički najkorisnijih igrača su Jago dos Santos i Dejan Davidovac sa po 30 indeksnih poena. Obojica su bili presudni u dramatičnom prvom okršaju.

Statistika Crvene zvezde u drugom mečuStatistika Crvene zvezde u drugom meču
Statistika Partizan Mozzart Beta u drugom mečuStatistika Partizan Mozzart Beta u drugom meču

Osvajač svetskog srebra u Manili je posle četiri pogođena slobodna bacanja u finišu prvog susreta i besprekornog šuta iz igre bio nešto skromnijeg učinka, ali ponovo dovoljno dobar da se kategoriše kao važan igrač rotacije i neko ko je maksimalno podređen ekipi. Uz 19 poena imao je i 11 skokova, uz dve asistencije i samo jednu izgubljenu loptu.

Brazilac je imao najraznovrsniju statistiku. Iz igre je pucao gotovo 50 odsto (8/17), s tim da je u oba meča pogodio po jednu trojku (2/8), dok je na relativno visoku minutažu (prosečno 28 minuta na parketu) podelio 10 asistencija, uz devet skokova i samo četiri prodate lopte.

Statistika Miloša Teodosića je dosta kontradiktorna. Naime, iako je ubacio 23 poena i posle Jaga i Nedovića najefikasniji u ekipi, on iz igre šutira 5/16, odnosno jedva nešto iznad 31 odsto i tek malo ispod ovog broja za tri poena. Imao je i šest izgubljenih lopti, ali i devet asistencija, od kojih su neke bile jako važne, pogotovo za rasplet drugog susreta. Penale je takođe pucao skoro bez greške – 9/11.

Nedović je drugi najefikasniji igrač Zvezde sa 28 poena, s tim da je 21 poen ubacio u prvom poluvremenu drugog meča. Ono što u njegovom učinku najviše bode oči je šut za tri – 1/10! Tek jedan promašaj manje, poređenja radi, ima Rokas Giedraitis, s tim da je Litvanac u dve pobede doprineo sa devet poena (2/11 iz igre), ali i devet skokova. Od njega se očekivalo više, pogotovo u fazi napada. Zato je veliki doprinos dao Trej Tompkins. Pokazao je veliku želju i zalaganje u obe faze igre, pa se u drugoj utakmici nagradio sa osam poena uz dve trojke, ali je za Zvezdu mnogo važnije to što je u fazi odbrane uradio dobre stvari i bio agresivan na skoku.

Važne role i minute dao je triling Mitrović – Lazić – Bolomboj. Svi su ubacili po 16 poena. Kapiten Srbije na startu kvalifikacija za Evrobasket bio je posebno učinkovit u prvom susretu sa 14 poena i tri skoka, dok je zbog ranog problema sa faulovima njegov učinak izostao u sredu. Dugogodišnji kapiten Zvezde je pokazao koliko znači doprinos iz drugog plana, dok je nekadašnji centar moskovskog CSKA i Olimpijakosa posebno važan bio kada se lomio duh protivnika u drugom okršaju, kada je na površinu isplivala saradnja sa Milošem Teodosićem.

Partizan Mozzart Bet se bori sa svojim problemima. Mečevi u Pioniru gde ni igla nije imala gde da padne crno-beli su opet pokazali određene slabosti, pogotovo kapiten Kevin Panter koji i dalje ne zna za pobedu kao gost u hali na Paliluli.

Grafički prikaz prvog mečaGrafički prikaz prvog meča
Grafički prikaz drugog mečaGrafički prikaz drugog meča

Nije samo do Kevina Pantera, Partizan Mozzart Bet dobio je malo toga od trojice nosilaca igre, odnosno Zeka Ledeja i Džejmsa Nanelija. Njih trojica su zajedno iz igre šutirali 17/49, odnosno ispod 35 odsto, a za tri 9/25 što je 36 odsto.

Slučaj poslednjeg na listi je nešto drugačiji jer je on eksplodirao u prvoj utakmici i ubacio 27 poena uz 6/9 za tri, a onda nestao i imao svih devet promašaja u sredu uveče.

Panter i Ledej su dosad bili ispod dosadašnjeg proseka. Kapiten je u disproporciji sa viđenim. Drugi je strelac ekipe sa 20 poena, s tim da je možda i previše bio pasivan, a i kada nije više je promašivao. Iz igre u ovoj seriji šutira 35 odsto, što je skoro 10 posto ispod dosadašnjeg standarda, dok je za tri na 28,5 procenata (2/7)! Zvezdina odbrana je uradila dovoljno da Pantera maltene isključi iz kreacije napada, što je takođe dosta uticalo na njegov performans.

Ledej je u dosadašnjem finalu atipično slab, s obzirom da je postavio drugačiji standard. Ubacio je 15 poena i imao 11 skokova, od čega pet u napadu, ali iz igre šutira 3/11. U situaciji kada Panteru ili Naneliju ne ide, navijači su verovatno očekivali da on napravi iskorak. No, kada niko od njih trojice ne može da uradi nešto više, Partizan Mozzart Betu je mnogo teško da napravi nešto konkretno.

Najracionalnije je svoje minute potrošio Džejlin Smit. Momak koji iza sebe ima dosta tešku sezonu, pošto nije igrao mnogo u Virtusu, pa je na pola sezone došao u Humsku gde mu je takođe trebalo dosta vremena da se uklopi, bio je jedina Partizanova konstanta u ove dve utakmice. Ubacio je 19 poena, pogodio pet trojki iz osam pokušaja, uz učinak iz igre 7/11 i pet asistencija. Opet, pokazatelj koliko učinak iz drugog plana može da bude važan. S tim da je Smit bio Partizanov lider i neko ko je ekipu držao u životu tokom oba susreta.

Smanjena minutaža Alekse Avramovića jeste enigmatična, ali njegov učinak nije zavidan. Samo tri pogotka iz igre iz jedanaest pokušaja, mada je slobodna bacanja šutirao sa 80 odsto uspešnosti (8/10). Izostanak šuterske konstantnosti nije uspeo da nadoknadi ni uhvaćenim loptama, ni asistencijama, pa je definitivno jasno da je srpski reprezentativac mogao i morao više čak i u limitiranoj minutaži.

U redovima crno-belih mnogo više očekivalo se od Pi Džej Doužera. Nije iskočio u prvi plan ni pored toga što su ostali nosioci zatajili, u prvoj utakmici maltene nije postojao na terenu, dok je drugi meč počeo dosta bolje, ali opet je veći deo svojih poena ubacio u prvom delu.

Frenk Kaminski je ozbiljno podbacio. Na stranu to što ništa nije pogodio za tri (0/5), kada je nekadašnji NBA centar bio na parketu, postojala je velika rupa u Partizanovoj odbrani. Bruno Kaboklo je ostavio mešoviti utisak mada je za nijansu bolji bio u sredu, Alen Smailagić je dao dosta u odbrani, pošto je u napadu prepuštao loptu drugima.

Crvena zvezda može da bude mnogo zadovoljnija urađenim poslom, mada ima stvari koje mogu bolje. Partizan Mozzart Betu prve dve utakmice moraju da posluže kao velika škola i motiv da se slika potpuno okrene.

Jasno je, Zvezda je imala jak vetar u leđa pred krcatim Pionirom i Partizan se u tim okolnostima nije dobro snašao. Zato sada, pred svojih 20.000 navijača treba da pokaže drugo, mnogo bolje lice, kako bi se serija nastavila. To će takođe biti dobar test karaktera za obe ekipe...

STATISTIKA FINALA - PRVE DVE UTAKMICE

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET

POENI UKUPNO 165 - 155

SKOK UKUPNO 58 - 67

ODBRANA 43 - 49

NAPAD 15 - 18

ASISTENCIJE 37 - 17

UKRADENE L. 11 - 7

IZGUBLJENE L. 19 - 23

BLOKADE 3 - 3

ŠUT ZA DVA 32/56 (57,5%) - 30/60 (50%)

ŠUT ZA TRI 15/57 (26,3%) - 17/56 (30,4%)

ŠUT IZ IGRE 47/113 (41,9%) - 47/116 (40,2%)

SLOBODNA B. 56/70 (80,4%) - 44/53 (83%)

FAUL ZA 61 - 49

FAUL PROTIV 49 - 61

POENI REKET 58 - 46

POENI DR. ŠANSA 18 - 27

POENI KONTRA 18 - 10

UKUPNI INDEKS 182 - 133

Legenda: Kategorija, učinak Crvene zvezde (procenti), učinak Partizan Mozzart Beta.

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

/Jago 18 – Naneli 27/

Sreda:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 80:73 (2-0 u seriji)

/Nedović 21 - Smit 12/

Nedelja:

20.30: (1,50) Partizan Mozzart Bet (16,0) Crvena zvezda (3,40)

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj*

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe.

+++ Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetJago dos SantosKevin PanterMiloš TeodosićDžejms NaneliABA ligaFinale Jadranske ligeFrenk Kaminski JuniorDejan Davidovac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara