Detalj sa treninga Pantera (©KK FMP)
Detalj sa treninga Pantera (©KK FMP)

FMP iz Pionira kreće ka Ligi šampiona: Mora da preskoči tri prepreke, najtežu na startu

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.09.22. | 18:01

Panteri će ugostiti timove iz Austrije, Estonije, Danske, Španije i Češke na kvalifikacionom turniru u dvorani Aleksandar Nikolić

Košarkaši FMP Železnika dobili su priliku da se domognu grupne faze FIBA Liga šampiona. Da bi Srbija dobila i trećeg predstavnika na evrosceni pored Crvene zvezde i Partizana (Evroliga), potrebno je da osvoje kvalifikacioni turnir koji će se od 21. do 25. septembra održati u dvorani Aleksandar Nikolić.

Panteri će ugostiti pet timova: Svons Gmunden iz Austrije, Parnu sadam iz Estonije, Baken Berse iz Danske, španski Rio Breogan i češku Opavu. Na prvom koraku ih u okviru četvrtfinala čeka najteži zadatak, pošto je voljom žreba odlučeno da se sastanu sa predstavnikom ACB lige Breoganom (sreda, 20.00).

Izabrane vesti

Samo pobednik beogradskog turnira će dobiti priliku da igra Ligu šampiona i to u Grupi E sa Hapoel Jerusalimom, Ludvigsburgom i Darušafakom.

Prvi mečevi su na programu u sredu, najpre se sastaju Svons Gmunden i Parnu Sadam (17.00), a potom na teren izlaze i izabranici Nenada Stefanovića i Veljka Mršića. U polufinalu Baken Bersi čekaju pobednika prvog pomenutog duela (petak, 17.00), dok će FMP ili Breogan na megdan Opavi (petak, 20.00). Finale je zakazano za nedelju 25. septembar od 19.00.

Ko su rivali FMP-a na putu ka Ligi šampiona?

SVONS GMUNDEN

Vicešampion Austrije pokušaće da bude prvi tim iz te države u FIBA LŠ. Godinama su Labudovi iz Gmundena jedan od najboljih timova u zemlji. Prošle su i osvojili titulu po peti put, ali ih je ove zaustavio klub iz Beča. Svonsi su šest puta osvajali i Kup Austrije, Superkup u osam navrata. Svih 19 trofeja osvojili su od 2003. do prošle godine.

Udarna igla tima je Amerikanac Jurald King, a na priprema su se odlično pokazala i dva austrijska internacionalca - Bendik Gutl i Danijel Fridrih. King igra na poziciji centra, a iako je visok 198 centimetara, nedostatak nadoknađuje borbenošću, energijom, ali i iskustvom. Posle dominacije pod obručima u Finskoj i na Islandu, nastavio je sa odličnim igrama u Austriji. Protivnici bi trebalo da obrate pažnju na novajliju Dominika Grina, ali i reprezentativca Velike Britanije Dvejna Lotijer Ogunlejea koji je nedavno nastupao i na Evrobasketu. Ekipu predvodi finski stručnjak Anton Mirolibov.

PARNU SADAM

Napravio je ovaj tim veliko iznenađenje minule sezone u Estoniji. Iako postoji tek 22 godine, već se profilisao kao jedan od najboljih z zemlji. Minulog leta je prekinuo seriju Kaleva od pet vezanih titula i ispisao istoriju. Savladao je Kalev u polufinalu, a potom počistio Tartu u finalu plej-ofa.

Uzdaju se Estonci u Amerikanca Andrea Vokera koji je prošlu sezonu sjajno počeo u Ukrajini (15 poena, šest asistencija i pet skokova po nastupu), ali te partije potom nije uspeo da ponovi u poljskom Start Lublinu. Veruju u Parnuu da će se vratiti na pravi put.

BAKEN BERS

Ubedljivo najbolji klub Danske i verovatno najkvalitetniji tim uz FMP i Breogan. U sezoni za nama Bersi su osvojili 20. titulu državnog šampiona, šestu uzastopnu (19 osvojili od 1997. do 2022). Imao je Baken uspeha i na međunarodnoj sceni, dva puta igrao FIBA Ligu šampiona i tri puta bio u polufinalu FIBA Evropa Kupa od 2018. godine.

Sačuvali su Danci okosnicu tima, pojačali se iskusnim Skajlerom Boulinom koji je minule sezone igrao za Bon u Nemačkoj. Ima 33-godišnji Amerikanac iskustvo i iz danske košarka. Branio je boje Horsensa i osvojio duplu krunu - bio MVP lige i kupa.

FMP ŽELEZNIK

Imali su Panteri izvrsnu minulu sezonu. Domogli se plej-ofa u ABA ligi kao šestoplasirani (ispali u četvrtfinalu od Budućnosti), potom igrali i finale Superlige protiv Crvene zvezde.

Tokom leta su pretrpeli brojne promene, ali i uspeli da zadrže nekoliko bitnih igrača iz minule poput novog kapitena Nenada Nerandžića, Ranka Simovića, Ebuke Izundua... Od novajlija se mnogo očekuje, posebno od Litvanca Paulijusa Valinskasa koji je imao odlične pripreme. Amerikanca Bo Bič je minule sezone beležio 14 poena u proseku u Poljskoj, ruki Trent Frejzer tokom priprema pokazao veliki potencijal. Naravno, tu je i iskusni Čarls Dženkins koji će na takmičarskom planu izuzetno pomoći mladoj ekipi Nenada Stefanovića.

"Kao što sam i rekao nakon samog žreba, dobili smo veoma kvalitetnog protivnika, možda i najboljeg, a koji dolazi iz zemlje koja je šampion Evrope. Mislim da se to potvrdilo kroz pripremni period gde je Rio Breogan dominirao, većinu utakmica dobijao veoma ubedljivo. Mi smo takođe imali veoma dobar pripremni period, sa usponima i padovima kroz utakmice. Ukupno gledano veoma sam zadovoljan kako su momci radili i uz nekoliko sitnih povreda, dočekujemo spremni utakmicu u sredu. Definitivno smo u ulozi autsajdera zbog iskustva i celokupne slike jer naš tim ima veliki broj mladih igrača. Svakako, daćemo sve od sebe", rekao je trener Pantera Stefanović.

BREOGAN

Sastav iz Luga je minule sezone bio jedno od prijatnijih iznenađenja ACB lige. Na svakom meču imao je preko 6000 navijača iza sebe i na kraju predvođen Džananom Musom došao do 11. pozicije. Stigao i do četvrtfinala Kupa kralja prvi put posle 27 godina. Izborio se i za mesto u kvalifikacijama za LŠ i učiniće sve da španska košarka dobija još jednog predstavnika na evrosceni.

Tim Veljka Mršića će izgledati značajno drugačije nego minule sezone, a boje Breogana pored "starosedeoca" Marka Lukovića braniće još dva srpska igrača - bivši košarkaš Mege Stefan Momirov i nekadašnji igrač FMP-a i Crvene zvezde Nemanja Nenadić.

Glavne zvezde ekipe su ipak Amerikanci. Mnogo se u Lugu očekuje od Skota Bamforta i Itana Hapa. Bivši igrač Budućnosti je minule dve sezone proveo u Le Manu, dok je Hap redovan u Ligi šampiona gde je igrao kao igrač Fortituda, Dinamo Sasarija i Ludvigsburga, pomogao nemačkom klubu minule sezone da se domogne i Fajnal fora u Bilbau. Ekipi se posle osvojene bronze na Evrobasketu pridružio i talentovani Nemac Justus Holac.

OPAVA

Jakub Širžina u dresu Opave (©fiba.basketball)Jakub Širžina u dresu Opave (©fiba.basketball)

Nisu košarkaši Opave uspeli da prekinu dominaciju Nimbruka u ligi, ali su se domogli finala i osvojili Kup Češke. Poslednju titulu Opava je osvojila 2003. godine (ukupno četiri), ali je šest puta osvajala kup. Za ovaj tim je posebno interesantno što se uglavnom oslanja na domaće igrače, pretežno lokalce.

Ipak, Amerikanci timu daju dodatni kvalitet, pa će zato u centru pažnje u Beogradu biti Dontej Beset. Mladi centar je imao dve odlične sezone nastupajući za Veber Stejt Vajldketse u NCAA i od njega mnogo očekuju u klubu. Vođa tima je 34-godišnji Jakub Širžina koji je od 2008. u klubu. Dugogodišnji je reprezentativac Češke, pa je nastupao na dva Evrobasketa (2015. i 2017), kao i na Svetskom prvenstvu u Kini (2019). Minule sezone beležio 15,3 poena i 5,8 asistencija u ligi.

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

17:00 Svans Gmunden – Parnu Sadam

20:00 FMP Meridian – Rio Breogan

Polufinale – 23. septembar

17:00 Baken Birs – Svans Gmunden/Parnu Sadam

20:00 Opava – FMP Meridian/Rio Breogan

FINALE, 25. septembar, 19.00


tagovi

KK FMPFMPFMP ŽeleznikBreoganOpavaBaken BersFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara