Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

FMP ponovo u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.06.23. | 00:02

Tim iz Železnika će od 25. septembra boriti za mesto među 32 ekipe koje će se boriti za tron u međunarodnom FIBA takmičenju

Košarkaši FMP-a iz Železnika stali su minule sezone na poslednjem koraku u kvalifikacijama za grupnu fazu FIBA Lige šampiona. Narednog septembra će ponovo pokušati da se domognu mesta među 32 najbolje ekipe u takmičenju.

Obelodanjen je spisak timova koji će u sezoni 2023/24 učestvovati Ligi šampiona, na njemu se nalazi 29 klubova, a 24 će se boriti za preostala mesta. Među njima su i Panteri. Kako će kvalifikacije i prva faza takmičenja izgledati, biće poznato posle žreba, koji će se održati 5. jula.

Izabrane vesti

Tim Nenada Stefanovića je minule sezone stigao do finala kvalifikacionog turnira koji je i organizovao u dvorani Aleksandar Nikolić. Savladao je u četvrtfinalu Breogan, potom češku Opavu, ali su danski Baken Bersi zaustavili FMP na pragu Lige šampiona.

Podsetimo, sastav iz Železnika je već počeo da dobija obrise za novu sezonu, pošto je klub predstavio čak pet novih pojačanja. Ugovore sa FMP-om potpisali su Bojan Subotić, Luka Ašćerić, Balša Živanović, kao i Amerikanci Lamonte Tarner i Džordan Voker.

Kao potencijalne mine pred žreb ističu se španski Obradoiro, francuski Šole i Strazbur, italijanski Vareze i Brindizi, nemački Getingen...

Što se tiče Lige šampion, u zvaničnom saopštenju istaknuto je da su 63 tima poslala prijave za učešće, dok će 32 krenuti u borbu za tron nakon što se okonča kvalifikacioni ciklus, koji će se održati od 25. septembra do 1. oktobra.

Nekoliko je debitanata. Italijanska Dertona (Tortona) je posle dobre sezone u Palakanestu dobila priliku da direktno učestvuje u grupnoj fazi Lige šampiona, dok se Bursa iz Evrokupa preselila u FIBA takmičenje. Poljski šampiona King Ščećin takođe će po prvi put učestvovati, kao i Breogan, koji je postao 10. učesnik iz Španije.

U Ligu šampiona su se vratili i nemački Oldenburg, francuski Le Man, češki šampion Opava, kao i grčki Promiteas, a Jadran će ponovo predstavljati Igokea. Mornar iz Bara će, kao i FMP, morati da se bori za mesto kroz kvalifikacije.

Naravno, titulu brani nemački Bon, a ponovo će se za tron boriti svi učesnici prošloseznskog Fajnal fora (Unikaha, Tenerife i Hapoel Jerusalim).

Čak 28 država će imati predstavnika u osmoj sezoni od najstajanja FIBA takmičenja, a grupna faza počeće 17. oktobra.

Direktni učesnici grupne faze: AEK (Grčka), Dertona (Italija), Bursa (Turska), Darušafaka (Turska), Dinamo Sasari (Italija), Oldenburg (Nemačka), Falko Vulkano Sombathelj (Mađarska), Ostende (Belgija), Galatasaraj (Turska), Hapoel Jerusalim (Izrael), Hapoel Holon (Izrael), Igokea (BiH), Dižon (Francuska), King Ščećin (Poljska), Le Man (Francuska), Tenerife (Španija), Ludvigsburg (Nemačka), Opava (Češka), PAOK (Grčka), Peristeri (Grčka), Pinar Karšijaka (Turska), Promiteas (Grčka), Breogan (Španija), Ritas Viljnus (Litvanija), Bon (Nemačka), Tofaš (Turska), Mursija (Španija), Unikaha (Španija), Riga (Letonija).

Učesnici kvalifikacija: Baken Bers (Danska), Getingen (Nemačka), Kaledonija Gladijatori (Velika Britanija), Šole (Francuska), Oradea (Rumunija), FMP (Srbija), Brindizi (Italija), Den Boš (Holandija), Ironi Nes Ziona (Izrael), Jonava (Litvanija), Kalev (Estonija), Karhu (Finska), Legija Varšava (Poljska), Obradoiro (Španija), Mornar (Crna Gora), Norkoping Dolfins (Švedska), Vareze (Italija), Patrioti Ljevice (Slovačka), Peć (Kosovo*), AEK Larnaka (Kipar), Antverpen (Belgija), TSU Tbilisi (Gruzija), Strazbur (Francuska), Benfika (Portugalija).


tagovi

FIBA Liga šampionaKK FMPFMPFMP Železnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara