Brajs Džons protiv Splita (©Split/Ivica Cavka)
Brajs Džons protiv Splita (©Split/Ivica Cavka)

FMP posle drame i produžetka na Gripama overio kartu za plej-of

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.04.22. | 21:11

Četvrtim vezanim trijumfom ekipe Nenada Stefanovića obezbedila poziciju u doigravanju

Košarkaši FMP Železnika i zvanično su najprijatnije iznenađenje sezone u ABA ligi. Trijumfom na Gripama u 25. kolu obezbedili su mesto u plej-ofu! Vodila se velika borba u Splitu, Brajs Džons je sa zvukom sirene mogao da donese pobedu gostima, ali nije bio precizan. Otišlo se u produžetak, gde je četa Nenada Stefanovića bila bolja i tako zasluženo došla do 14. pobede u sezoni - 90:85 (74:74).

Fantastična sezona je iza Stefanovićeve čete. Počeo je mladi trener ranije pripreme od većine ekipa, Panteri su imali jake provere i sav naporan rad se isplatio. Nastavili su sa velikim naporima i tokom takmičarske godine, rasli iz meča u meč, imali samo jedna pad sredinom sezone, koji na kraju nije ostavio veliki trag. Izdigli su se kada je bilo najpotrebnije i rezervistali mesto u šest najboljih.

Izabrane vesti

Tako je poznat i konačan spisak učesnika plej-ofa. Pored tima iz Železnika to su Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija i Igokea.

S druge strane Split je ispustio lepu priliku da napravi veliki korak ka opstanku, ovako će sa Zadrom voditi veliku borbu do kraja. Poslednje plasirana Krka ima dve pobede manje od Žutih i teško će se pomeriti sa začelja, dok će jedan od dva pomenuta hrvatska predstavnika morati u doigravanje sa drugoplasiranim iz ABA 2 lige.

Susret na Gripama je pored velike borbe obeležila i prava rezultatska klackalica. Nijedna ekipa nije uspevala da stekne više od pet poena viška. Konstantno su se Split i FMP smenjivali u vođstvu, a interesantno je da je najveću prednost na utakmici gost stekao u produžetku, kada je posle trojke Danila Tasića bio na +6.

Statistika takođe ukazuje na prilično izjednačenu utakmicu, mada su Panteri imali kontrolu skoka (42:32) i pretežno tražili rešenja iz reketa (29/57 za dva), dok su trojke (7/25 naspram 5/16) i precizno izvođenje penala (24/29 nasprman 17/23) držali Split u igri do poslednjih trenutaka.

Imao je Split tri poena viška posle trojke Kovačevića u samoj završnici regularnog vremena, ali se FMP nije predavao. Nerandžić je posle krađe smanjio zaostatak, a onda Stepanović trojkom iz ugla na 25 sekundi do kraja preokrenuo. Karlo Žganec je sa linije za slobodna bacanja poravnao, a onda su Panteri imali šansu da odnesu pobedu. Odigrali su strpljivo poslednji napad, Džons je došao u situaciju da šutem sa poludistance obezbedi plej-of, ali nije bio precizan - otišlo se u produžetak.

Milutin Vujičić je sa tri poena otvorio dodatnih pet minuta, pogađali su potom Stepanović i Džons, da bi posle trojke Tasića na 90 sekundi do kraja gosti poveli sa 86:80. Toni Perković je vratio nadu domaćinu trojkom uz 20 potrošenih sekundi, ali Nerandžić je realizovao naredni napad dvojkom, da bi tačku sa linije penala stavio Džons. Velika pobeda FMP-a, koji na tri utakmice do kraja ima mesto u doigravanju. Strašan uspeh.

Džons je sa 23 poena, devet asistencija i indeksom 28 bio igrač utakmice. Pratio ga je Danilo Tasić sa 16 poena, šest skokova i pet asistencija (indeks 23), a nadomak dabl-dabla bio je i Ebuka Izundu - 13 poena i devet skokova. Dvocifren sa 10 poena i Nerandžić (6sk), ali je u finišu dao neke od najbitnijih koševa.

Sa druge strane Šenon Šorter daleko najbolji sa 22 poena i 11 skokova. Šon Džons ga je ispratio sa 17 (6sk), Toni Perković je dodao 14, Karlo Žganec 12, dok je dvocifren sa 10 bio i Maj Kovačević.

ABA liga - 25. kolo

Petak:

Cibona - Igokea 77:82

/Stivens 21 - Nakić 13/

Subota:

Krka - Budućnost 72:84

/Stipčević 13 - Atić 15/

Split - FMP 85:90 (74:74)

/Šorter 22 - Džons 23/

Partizan - Mornar U TOKU

Nedelja:

19.00 (4.40) Sportski centar (17.00) Cedevita Olimpija (1.25)

Ponedeljak

Zadar - Mega Mozzart

Sreda, 20. april:

Borac - Crvena zvezda

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FMP ŽeleznikKK SplitBrajs DžonsNenad NerandžićDanilo TasićEbuka Izundu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara