Fredi Gilespi i Miloš Teodosić (©Starsport)
Fredi Gilespi i Miloš Teodosić (©Starsport)

Fredi Gilespi, dva u jedan: Teov idealni plesni partner i mišići za ’tuču’ s komšijom

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.01.24. | 10:59

Amerikanac u četvrtom nastupu za Crvenu zvezdu i daleko najvažnijoj utakmici do sada pokazao zbog čega je doveden

Crvena zvezda je savladala Partizan Mozzart Bet u trećem ovosezonskom derbiju i tako pokazala da neće odustati od borbe za plej-of Evrolige uprkos slabom rezultatu posle prvog dela sezone. Važan trijumf ostvaren je na krilima nove briljantne partije Miloša Teodosića, ali je heroj iz senke bio Zvezdin novajlija i debitant u okršajima beogradskih velikana, Fredi Gilespi.

Amerikanac je u odsustvu Luke Mitrovića, ali i zbog slabog otvaranja utakmice Džoela Bolomboja, morao da preuzme, verovatno i neplanirano, veliki teret. Posle mlaka prva tri izdanja od dolaska na Mali Kalemegdan, bilo je pitanje šta može da se očekuje od bivšeg igrača minhenskog Bajerna, a on je odgovorio na najbolji mogući način. Sigurno da ga je energijom napunila fantastična atmosfera u crveno-belo obojenoj Štark Areni, a onda su mu saigrači pomogli da podigne samopouzdanje i 26-godišnji centar je svoj posao odradio perfektno.

Izabrane vesti

Bio je koncentrisan od prvog minuta, precizno obavljao zadatke i naravno, nije se štedeo. Sve to su Teodosić i drugovi prepoznali, pratili njegova otvaranja pod košem i nagrađivali ga pravovremenim dodavanjima, a Fredi je efektnim zakucavanjima gurao rivala niz provaliju. Jasno, najbolje je kliknuo sa Milošem. Tri puta ga je iskusni plejmejker spajao sa poenima iz pik-en-rola. Fredi je savršeno odrađivao svoj deo posla, od postavljanja bloka, do otvaranja prema košu, a valjevski virtuoz je to nagrađivao elegantnim, jedinstvenim dodavanjima. Kao da su plesali pred Partizanovim košem. Izgleda da je Zvezda dobila novo veliko oružje u napadu – pik-en-rol Miloša i Fredija.

Naravno, radio je Gilespi dobar posao i u odbrani, jer to je prvenstveno i ono što se od njega očekuje. Otežavao je posao centrima Partizana, pravio problem i spoljnoj liniji na preuzimanjima. Uz sve to, doprineo je i na skoku, što je takođe jedan od njegovih kvaliteta. Iako je visok 206 centimetara, raspon ruku mu je 226, pa kao hobotnica skuplja lopte pod obručima.

Na kraju, ubacio je 14 poena i tako postavio rekord evroligaške karijere. Nije preterano duga, derbi mu je bio 49. nastup na evrosceni, ali činjenica da nijednom dosad nije postigao više od 13 poena najpre govori o tome šta su njegovi zadaci na terenu. Fredi je pre svega timski igrač i diše u ritmu ekipe. Nije košarkaš koji može da uzme loptu u ruke i zatrpa protivnički koš šutem ili igrom leđima. Zato zahvaljujući impresivnim fizičkim predispozicijama i nepresušnom energijom daje čvrstinu u odbrani svom timu, a uz majstora kakav je Teodosić može da bude i te kako koristan i u napadu.

Čini se da je Fredi zaista savršen dodatak Zvezdinom timu. Bilo mu je potrebno nekoliko utakmica da se malo bolje upozna sa saigračima, da uhvati ritam posle male minutaže u Minhenu pre prelaska na Mali Kalemegdan i onda u derbiju nagovesti šta sve može da se od njega očekuje.

Zbog svega sinoć prikazanog, čini se i da je Gilespi igrač koji je nedostajao Zvezdi da se bolje nosi sa Partizanom. Jedna od prednosti crno-belih u duelima sa crveno-belima oslikavala se i kroz bolje fizikalije. Minule sezone su tako timu sa Malog Kalemegdana velike probleme pravili Matijas Lesor i Zek Ledej, a Amerikanac je i u prva dva ovosezonska derbija odradio dobar posao, bio među najzaslužnijima za trijumf Partizana na evrosceni. Sinoć ga nije bilo zbog povrede, ali je umesto Lesora odbrana Zvezde morala da se nosi sa Brunom Kaboklom. Brazilac je na kraju postigao 10 poena, drugi centar Frenk Kaminski je dodao 11, ali se aktivirao tek u završnici, dok Alen Smailagić nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Naravno, nije to samo zasluga Gilespija, daleko od toga. Najpre je Zvezda timski odigrala odličnu odbranu, pravovremeno preuzimala i terala rivala da uzima teške šuteve, ali je jasno da je Amerikanac dao vredan doprinos. Zahvaljujući velikom rasponu ruku mogao je dobro da preuzima i nije se štedeo u jedan na jedan odbrani, uglavnom je terao rivale da realizaciju traže iz nepovoljnih pozicija i svoj posao generalno obavljao prilično kvalitetno.

Kako bilo, partija protiv Partizana će mnogo značiti na polju samopouzdanja čitavoj ekipi, a posebno Gilespiju, koji je kao debitant u derbijima izrastao u jednog od junaka. Dobijao je ovacije sa tribina i kupio navijače, koji znaju da prepoznaju borca i posebno cene takve igrače, a i sam je rekao da je bio zapanjen atmosferom pred 20.143 pristalica kluba sa Malog Kalemegdana (zvaničan podatak), što će mu sigurno poslužiti kao gorivo za nastavak sezone.

Ako me navijači vole, mogu samo da kažem da volim i ja njih. Ovako nešto nigde nisam video, a bio sam na mnogim mestima na svetu. Čak ni u SAD ovoga nema“, rekao je Gilespi posle utakmice.

Sada duel sa večitim rivalom mora da zaboravi i okrene se gostovanju u Ljubljani (subota, 17.00), kako bi crveno-beli nastavili sa dobrim rezultatima. Biće bivši igrač Bejlora ponovo pod lupom, jer je pitanje da li će Bolomboj i Mitrović zbog povreda moći da pomognu.


tagovi

KK Crvena zvezdaFredi GilespiMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara