Ivon Anderson (Foto: MN Press)
Ivon Anderson (Foto: MN Press)

Ivon Anderson: Čast je predstavljati Srbiju, želim da pomognem novoj generaciji da ostane u vrhu

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.08.22. | 16:36

“Kada najbolji igrač sveta dolazi iz tako male zemlje, to pokazuje da možeš da ostvariš sve”, rekla je reprezentativka Srbije za Mozzart Sport

Debitovala je u dresu reprezentacije Srbije u novembru 2020. godine, Odmah pokazala da će biti važan šraf u selekciji Marine Maljković. Briljirala na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji gde se okitila zlatom. Branila je Ivon Anderson boje Srbije i na Olimpijskim igrama u Tokiju, nastavila da daje važan doprinos srpskom timu kojem je za dlaku izmaklo novo olimpijsko odličje (četvrto mesto).

Druga Amerikanka koja brani boje naše zemlje (posle Danijel Pejdž) i ovog leta se rado odazvala pozivu selektorke. Uveliko se sa srpskim reprezentativkama na Zlatiboru sprema za predstojeće Svetsko prvenstvo, na kojem će imati jednu od važnijih uloga. Kao jedna od najiskusnijih imaće zadatak da vodi primerom i usmerava brojne mlade košarkašice na pravi put.

Izabrane vesti

"Još gradimo, imamo dosta mladih igračica koje će biti veliki deo naših rezultata na Svetskom prvenstvu. Trudimo se da sklopimo kockice u kratkom vremenskom periodu. Naporno radimo i to je sve što možemo. Svi daju svoj maksimum. Znamo da možemo bolje, te se trudimo da napredujemo svakim danom", rekla je za Mozzart Sport Ivon Anderson.

Igraće pod zastavom Srbije i na trećem velikom takmičenju. Zavolela je zemlju, ljude i želi da pomogne u stvaranju nove generacije.

"Ovo je prilika da pomognem novoj generaciji ženske košarke u Srbiji. Velika je čast biti samo deo ovog tima, ali i ostaviti neko nasleđe i pomoći da se premoste razlike između dve generacije. To je velika stvar. Ne želimo da sve ostane na jednog generaciji, već da Srbija uvek bude na vrhu ženske košarke u svetu. Verujem da može i dajem sve od sebe se da odigram svoju ulogu u tome".

U pohodu na evropsko zlato, kao i na Olimpijskim igrama, delila je svlačionicu sa šampionkama poput Sonje Vasić i Jelene Bruks koje su se posle Tokija povukle iz reprezentacije. Sada je na treninzima okružena mladim nadama i košarkašicama bez ozbiljnog iskustva na velikoj sceni.

"Legende poput Sonje i Jelene, tako iskusne igračice imaju veliko znanje. Ne mora ništa da im se priča, sve razumeju. Naravno, poseduju i talenat koji se retko viđa u svetu. Sada u timu imamo veliki broj veštih, mladih devojaka, ali moramo još mnogo ćemu da ih naučimo. Proces je sporiji, ali mislim da će na duže staze sve dobiti veće dimenzije, da će se raširiti veća količina talenta. Mislim da je to pravi i dugovečniji put".

Pred odlazak na Zlatibor srpske košarkašice su pretrpele dva poraza od Belgijanki u pripremnim duelima. Kao jedna od lidera ove ekipe, uprkos porazima, ističe da je zadovoljna onim što su mlađe košarkašice prikazale. Sada je najbitnije da nastave da napreduju.

"Znamo da moramo bolje nego u Belgiji, da moramo da radimo na određenim stvarima. Najbitnije je što devojke slušaju i daju sve od sebe. To je sve što možemo da tražimo. Jasno je da želimo da osvojimo sve, navikli smo da pobeđujemo, ali moramo da shvatimo gde one stoje i do kojih visina treba da ih odvedemo. Ponosna sam na trud koji ulažu, jer je teško, ali uvek ima prostora za napredak".

Na Svetskom prvenstvu našu reprezentaciju čeka težak zadatak. Srbija je u grupi sa selekcijama Francuske, Japana, Malija, Kanade i Australije.

"Naš posao je da se takmičimo koliko god možemo. U teškoj smo grupi sa selekcijama koje gaje različite stilove košarke, što predstavlja još veći izazov. Sve što možemo da tražimo je da svi daju maksimum. Mislim da će to svi videti, čitava zemlja i da ćemo to osetiti, time se hraniti i napredovati. Mnogo toga je pred nama. Naravno, na Svetskom prvenstvu želite medalju, ali cilj je da nastavimo da gradimo i rastemo. Sledećeg leta je Evropsko prvenstvo, potom i Pariz 2024. Mislim da nam nije potrebno da se opteretimo time da moramo odmah da pobeđujemo. Idemo dan po dan".

Nisu naše reprezentativke zbog obaveza imale priliku da u potpunosti uživaju u spektaklu koji su nedavno priredili košarkaši Srbije i Grčke u Beogradskoj areni.

"Imale smo trening i verovatno trčale u toku utakmice. Srećom, otišla je u produžetak, pa smo uspeli da uhvatimo deo".

Drago joj je što brani boje zemlje iz koje dolazi dvostruki uzastopni MVP NBA lige Nikola Jokić.

"Srećemo se sa reprezentativcima kada smo u Beogradu, odsedamo u istim hotelima. To je ludo, ali je zato i velika čast predstavljati Srbiju, biti uz najbolje od najboljih. Odavde je i najbolji igrač na svetu i mnogi drugi koji su u samom vrhu. Ono što pokušavamo da uradimo i što smo dosad uradili je predivna stvar za košarku u ovoj zemlji. Naravno, izazov je veliki, ali je to ujedno i sjajna stvar."

Jokić, kao jedna od najvećih zvezda svetske košarke, istinska je inspiracija svima koji se igrom pod obručima bave u Srbiji.

Kada najbolji igrač sveta dolazi iz tako male zemlje, to pokazuje da možeš da ostvariš sve”, zaključila je Ivon Anderson



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeIvon AndersonNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara