Majkl Porter Džunior (AFP)
Majkl Porter Džunior (AFP)

Iznenadio je sve, pa i Jokića, a Denver je dobio rizičnu opkladu

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 10:32

I kada ga ne ide šut, velika je snaga Nagetsa

Denver je očitao lekciju Majamiju na početku finalne serije pjej-ofa a čak nije morao ni da odigra najbolju partiju. Uprkos tripl-dablu, ni Nikola Jokić nije morao da bude u nekom od onih svojih najboljih izdanja.

Štaviše, bila je ovo Denveru napadački jedna od slabijih partija. Od 16 mečeva u plej-ofu ove sezone, samo na još jednom su ubacili manje poena i samo u još jednom su slabije šutirali za tri poena. I opet su pregazili Majami kao plitak potok... Čak su na kraju pogodili manje trojki od rivala koji je imao očajno šutersko veče. Ali Denver je imao širinu i raznovrsnost u igri, a posebno mesto je tu pripalo Majklu Porteru Džunioru.

Izabrane vesti

Iako je reč o igraču kojem je šut zaštitni znak, za tri poena je sinoć šutirao 2/11. Čak je i Jokića iznenadio...

„Majk je imao 2/11 za tri poena, a ,mislio sam da je pogodio šest ili sedam trojki. Ludilo“, rekao je Jokić posle meča.

Iako je imao slabe šuterske procente, Majkl Porter je sinoć još jednom u plej-ofu odradio fantastičan posao. Aron Gordon  jeste načeo Majami, Mari i Jokić ga jesu tukli i pretukli na kraju, ali je i Porterov doprinos bio ogroman. Bio je prvi skakač tima sa 13 uhvaćenih lopti, ubacio 14 poena, zakucavao, lepio blokade i pružio fantastičnu igru u odbrani. Iako su se u Majamiju nadali da bi Porter u odbrani mogao da bude Denverov „meki trbuh“ i da će ga Džimi Batler probijati kako hoće, grdno su se prevarili. Blokade Batleru i Martinu su dvojici najboljih Majamijevih strelaca u plej-ofu bile ozbiljno upozorenje pre nego što se opet zalete u reket.

„Odbrana je praksa. Što si više na terenu, sve si bolje u tome“, rekao je Porter o svojoj defanzivi.

I Denverov trener Majk Meloun je ističe veliki napredak krilnog igrača u fazi odbrane.

„Prošli smo fazu kada smo ga hvalili zbog nekih dobrih defanzivnih paritja. Sada se to podrazumeva kao standard“.

Momak koji je skoro polovinu NBA karijere proveo van terena zbog raznih povreda je bio Denverova velika i rizična opklada. Koja se sada isplaćuje. Iako nekada deluje nezrelo, sebično i prepotentno, u plej-ofu donosi dobre odluke. Sinoć ga nije služio šut, ali je baš on podelio asistenciju za trojku Nikole Jokića moja je digla halu na noge i praktično ubila svaku nadu Majamija koji se koprcao na poečtku poslednje četvrtine.

„Igramo finale, a promašio sam nekoliko trojki. Nije da sam izgubio samopouzdanje u šut ali je u takvim situacijam bolje povući ručnu. Video sam nIkolu i dodao“, objasnio je Porter asistenciju posle meča.

Možda Porter ne bi podelio taj pas da sa takvim mentalitetom i košarkaškim vaspitanjem igra u nekom drugom timu. Ali u Denveru se i on asimiliovao i prihvatio kolektivni duh ekipe. Drugačije i ne može. Kada u finalu imaš najboljeg igrača na svetu koji ne forsira šut i skoro celo prvo poluvreme razigrava ekipu, onda i ti moraš da se uklopiš i podeliš ekstra pas.

A za Majami je najgore od svega što Portera nije išao šut i što mu se ovakve šuterske večeri retko dešavaju. Što znači još problema u najavi pred drugi meč serije za ekipu Erika Spolstre.


tagovi

Majkl Porter Junior

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara