Janković - još jedan akter manje iz Zvezdine prošle sezone

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.10.18. | 17:07

Od 19 košarkaša koji su nosili crveno-beli dres, 13 je napustilo (računajući pozajmice i odlazak u FMP), tim sa Malog Kalemegdana. Plus trener Dušan Alimpijević

Crvena zvezda je prošle sezone igrala prosečno u Evroligi, osvojila je Superligu i igrala finale Kupa i ABA lige. Ali, kada se sve sabere i oduzme, pored svega, sve je stalo u to izgubljeno finale Jadrana. Budućnost je bila bolja, a cela sezona je mogla da se označi kao neuspešna iz tog razloga. To je dovelo do teških posledica, koje su se možda dobile završni čin upravo danas kada je Stefan Janković potpisao za Partizan.

On je postao 13. igrač Zvezde koji je nosio crveno-beli dres prošle sezone, a da ove nije u sastavu Milana Tomića. Od ukupno 19 igrača. Plus, promenjen trener Dušan Alimpijević.

Izabrane vesti

 Dakle, praktično svi oni koji su dovedeni su i otišli. Izuzeci su Marko Kešelj, Filip Čović, Aleksa Radanov i Dejan Davidovac, dok su Ognjen Dobrić i Branko Lazić tu još iz vremena Dejana Radonjića.

Ideja je prošle sezone bila da se dovede mlad trener, talentovani domaći igrači i da se svima ponudi ugovor na više godina. Tako je i bilo. I nije se završilo pozitivno. Zato je ove sezone Zvezda, kao što smo i pisali, promenila taktiku i dovela (iskusne) strane igrače  koji mogu da donesu instant uspeh. I Zvezda ima sve pobede otpočetka sezone.

Nosioci igre sada su Regland, Beron, Perperoglu, Faje, Cirbes i Odžo.

Dakle, zajedno sa Stefanom Jankovićem Zvezdu su od prošle sezone napustili - Nikola Radičević (Gran Kanarija, ove sezone u Trentu), Nemanja Dangubić (Bajern), Dragan Apić (FMP),  Stefan Lazarević (FMP, imao tešku povredu na kupu u Nišu), Pero Antić, Džejms Feldin (Hapoel Jerusalim), Tejlor Ročesti (Tjenđin), Alen Omić (Budućnost), Matijas Lesor (Unikaha), Dilan Enis (Saragosa, sada u Andori), Nikola Jovanović (pozajmica Trentu), Milko Bjelica (Saragosa, sada u Japanu u Alvark Tokiju).

Dakle, Janković je poslednji igrač od prošle sezone koji je napustio tim. Kakav je utisak ostavio u dresu Crvene zvezde?

Pre svega, treba reći da ga je Zvezda košarkaškim rečnikom dosta “trpela”. Sporo je ušao u sezonu kao igrač koji je školovan na koledžima. Nije bio navikao na evropsku košarku, nije primao informacije dovoljno dobro, posebno u odbrani. Milko Bjelica je vukao dobar deo sezone, a Janković je bio njegov “bekap” na poziciji četiri.

Međutim, kako je Janković napredovao kroz sezonu, a Bjelica padao u ritmu i nivou igre, Janković je dobijao sve veću minutažu i na kraju postao prva opcija na poziciji četiri. Tokom leta delovalo je da će Janković ove sezone biti prva opcija na poziciji krilnog centra, te da će uz Mohameda Fajea crveno-beli imati taj dvojac na raspolaganju, ali usledilo je to što je usledilo.

Zvezda je sada na četvorci sa bekap opcijom Borišom Simanićem (do sada nije pokazao neke posebne igre, Faje dosta opterećen), dok je Janković pojačao reket Partizana i uz Novicu Veličkovića (imali razmirice u polufinalu Superlige prošle sezone) će činiti duet na toj poziciji.

Pojačao je Janković Zvezdinog najvećeg rivala tamo gde mu je pomoć bila najpotrebnija, sa pozicije koja je, pored pozicije jedan, najdelikatnija u timu Zvezde. Da ne pominjemo sve što ide uz takav potez, a što nema veze sa košarkom.

Šta je u brojkama izgubila Zvezda, a dobio Partizan?

Janković je prošle sezone odigrao 26 mečeva za Zvezdu u ABA ligi. Više od njega su odigrali samo Lesor (29), Ročesti (28) i Bjelica (28). Janković je imao šut za dva od 39,4 odsto, kao i prilično dobar šut za tri poena od 39,4%. Slobodna bacanja je šutirao 71,4%.

U dosta jačem takmičenju kakvo je Evroliga Janković je imao slabiji učinak: u proseku je igrao 12 minuta i za to vreme davao 3,8 poena, iz 2,5 skokova, 2,5 izgubljenih lopti i 0,5 asistencija po meču. Šut za dva bio je na 50%, a za tri samo 18,9%. Slobodna bacanja su bila vrlo dobra - 84,2%.

Pokazao je Janković da ima solidan šut za svoju visinu i prilično dobre atletske karakteristike, što smo videli kod rampi i atraktivnih zakucavanja. Igra leđima mu nije najbolja osim kada ide na “fejd avej”, a i može da bude mnogo bolji u čitanju igre i odlukama koje donosi na parketu.

Sada ćemo njegove brojke i statistiku  pratiti u dresu Partizana. Jedno je sigurno  - biće zanimljivo.

Foto: MN Press


tagovi

Stefan Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara