(©FIBA)
(©FIBA)

Kad Amerikanac ne razume evropski rezon...

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.01.21. | 10:56

Košarkaš Monsa umalo da nepromišljenim potezom eliminiše svoj tim iz FIBA Evrokupa

Još jedna potvrda da nije baš lako američkim igračima da se naviknu na evropske košarkaške rezone, čak i ako igraju nekoliko godina na Starom kontinentu, stigla je iz Belgije.

Naime, Monsu je u duelu sa Arisom bila neophodna pobeda od bar tri poena razlike da kao prvi iz grupe uđe u Top 16 fazu FIBA Evropskog kupa, dok bi ga poraz od pet i više poena izbacio iz daljeg takmičenja.

Izabrane vesti

Sve je to lepo stručni štab objasnio igračima pre meča, a zatim i na poslednjem tajm autu. Ali, Amerikanac Arik Smit koji igra u Evropi već četvrtu sezonuz, očigledno nije pažljivo slušao, već je tri sekunde pre kraja kod 66:65 za Mons napravio prekršaj. Kada je Olivije Hanlan pogodio samo jedno slobodno bacanje klupa Belgijanaca se uhvatila za glavu, jer se plašila da u produžetku za koji nije imala snage ne pretrpi ubedljiv poraz...

"Kada smo sa klupe videli da Smit igra odbranu kao lud, shvatili smo da nije razumeo. Samim sudijama, koji su bili svesni situacije, bilo je gotovo žao što su morali da sude faul", objasnio je menadžer Monsa Tjeri Vilkin. "I dan ranije smo razgovarali sa igračima da bi, ako dođe do neizvesne završnice, bilo bolje da tesno izgubimo nego da uđemo u produžetak. Kada je igrač Iraklisa promašio drugo slobodno bacanje tri sekunde pre kraja (regularnog toka), bili smo razočarani jer bismo više voleli da izgubimo 66:67, nego da rizikujemo na su produžetku dobiju sa pet i više razlike."

Na kraju se ipak sve dobro završilo po Mons. A da sve dođe na mesto po belgijski tim potrudio se upravo Smit koji je četiri sekunde pre isteka produžetka pogodio koš je uveo Belgijance u podnošljivi "minus" (75:79) i Top 16 FIBA Evrokupa.


tagovi

monsFIBAIraklis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara