Kuper Fleg i Lebron Džejms (©AFP)
Kuper Fleg i Lebron Džejms (©AFP)

Kad sa 17 godina igraš bez straha protiv zveri: Ko je klinac koji je zasenio Lebrona i 'tim snova'?

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.07.24. | 07:58

Verovatno sledeći prvi pik, Džordan je za njega GOAT, iza sebe ima već nisku ozbiljnih uspeha...

Kada je nedugo posle fijaska u Manili prostrujala prva informacija da Lebron Džejms radi na stvaranju novog tima snova sa željom da spoji sve najveće američke zvezde – i Džoela Embida pošto je dobio pasoš – bilo je svima jasno da se to radi sa ambicijama koje su premašile sve dosadašnje okvire, odnosno da je cilj da se demonstrira sila i na taj način zaokruži priča jedne od najboljih generacija u istoriji košarke.

Ipak, malo ko je mogao da računa na to da će u prvim danima trening kampa sastava koji puca od kvaliteta na svim pozicijama najviše da se priča o jednom 17-godišnjem momku. Kuper Fleg je ispunio san svakog američkog klinca koji je maštao o tome da se bavi košarkom jer je pozvan u 'Select Team' i dobio je šansu da pokaže kako zaslužuje da jednog dana bude među najboljima. To je ostvario već prvog dana rada sa olimpijskim timom, da bi već sledećeg popodneva pokazao sav talenat tokom sparing utakmice sa najvećim košarkaškim asovima! Kuper Fleg je zasenio Lebrona i 'tim snova'. Momak koji je pre nešto više od mesec dana završio srednju školu i maturirao, pokazao je mišiće protiv najboljih.

Izabrane vesti

Kako bi kontekst bio potpuno jasan, 'Select Team' je grupa igrača odabranih da sparinguju američkom olimpijskom sastavu tokom priprema. Obično je popunjen talentima za koje već postoje ozbiljne projekcije. U istom se ove godine našao evroligaški rekorder Najdžel Hejs Dejvis. Konkretno, Kuper Fleg postao je prvi koledž igrač koga su zvali u 'Select Team' još od Markusa Smarta i Daga Mekdermota 2013. godine. Velika je razlika u tome što Fleg tek treba da krene u prvu godinu, dok je Mekdermot tada već imao 110 koledž utakmica, a Smart ulazio u drugu godinu, pošto je izabran za Big 12 rukija godine. Dakle, Flegov slučaj je jedinstven.

Tokom desetominutne sekvence u kojoj je novinarima i televizijskim ekipama bilo dozvoljeno da snimaju video materijal sa utakmice Fleg je "ukrao šou" i uticao na to da se njegova ekipa vrati u rezultatsku neizvesnost protiv superzvezda NBA lige. Prvo je pogodio trojku sa krila preko Entonija Dejvisa koji je u potpunosti ispružio ruku, da bi zatim ukrao loptu koja je bila namenjena upravo Obrvi i potom nakon promašaja istrčao do koša kako bi se ispravio i uz to dobio faul od Bema Adebaja. Nešto ranije je uspeo da nasamari Džrua Holideja. Dakle, izašao je kao pobendik protiv trojice vrsnih defanzivaca! Lebron i ekipa na kraju su ostvarili trijumf rezultatom 74:73 pošto je Dejvis blokirao pokušaj Brendina Podžijemskog iz Golden Stejta u poslednjim sekundama.

Iako zvanične statistike nema, procene su da je Fleg ubacio između 14 i 17 poena. Novi student univerziteta Djuk je blistao i bio jako uticajan, dok analitičari u SAD uveliko spekulišu da će zasigurno biti prvi pik sledećeg NBA drafta, zbog čega se brojne franšize nadaju prvom izboru narednog juna.

Daleko od toga da je Kuper Fleg nepoznato ime u američkim košarkaškim krugovima, pogotovo bliskim koledž košarci jer se radi o jednom od najvećih talenata generacije. U široj javnosti je za njega čuo probrani broj ljudi, najviše entuzijasti za košarku u mlađim kategorijama. Momak iz Njuporta u Mejnu iza sebe već ima neke ozbiljne uspehe. Vodio je američku reprezentaciju do 17 godina ka svetskom zlatu 2022. Iste godine je bio bio izabran i za najboljeg mladog američkog košarkaša, a u poslednjoj godini srednje škole bio je proglašen za igrača godine u dva različita izbora, te za za člana 'Ol-Amerikan' tima.

Svako ko je imao priliku da pogleda kompletna dešavanja na trening kampu u Las Vegasu, pričao je najviše o Kuperu Flegu. Možda i najviše iz razloga što su mnogi brinuli kako će se momak koji 18 godina puni tek u decembru i koji igra na pozicijama 'tri' i 'četiri' snaći protiv fizički i atletski dominantnijih rivala.

Interesantno, po pravilima o NBA draftu, selektoru Stivu Keru nije dozvoljeno da priča o Flegu, ali je izgovorio mnogo toga pohvalnog na račun cele sparing ekipe. Fleg je bukvalno iskočio pravo niotkuda jer niko nije očekivao da će pokazati takav kvalitet za kratko vreme, pogotovo ne protiv ekipe čiji su članovi budući stanovnici Kuće slavnih.

Za Flega je sjajna stvar što dolazi u program slavnog Djuka – mada ga je želeo i Jukon – dok u NBA ligi tinja nada da će baš on biti jedan od domaćih proizvoda koji bi u narednim godinama mogao da razbije dominaciju košarkaša rođenih van SAD i povede sledeću generaciju američkih zvezda. Tokom prva dva dana je igrao vrlo dobru košarku, a čak je i u kratkom razgovoru sa medijima rekao da pomalo oseća pritisak, odnosno neku vrstu velikih očekivanja od njega, ali i da je spreman da ista opravda.

Svakako, prethodna tri dana bila su za njega izuzetno iskustvo. Trener Orlanda Džamal Mozli, koji je bio 'selektor' sparing tima, hvalio je Flegovu košarkašku inteligenciju, nivo čvrstine za tako mladog igrača, ali i to što se nije uplašio događaja i divova koji su se našli nasuprot njega. Dobio je pohvale od saigrača iz ekipe, centra Detroita Džejlena Durena i šutera Majamija Haimea Hakeza.

Tokom tri dana rada imao je stalnu podršku roditelja koji su bili na tribinama tokom odmeravanja snaga. Kada je prvi put kročio na parket, čuvao ga je Lebron Džejms i teško da je mogao da dobije veću motivaciju da se pokaže nego protiv jednog od najboljih u istoriji igre. Iako on, zanimljivo, ne ide linijom novih generacija, pa je tokom jedne ankete za najvećeg svih vremena izabrao Majkla Džordana, a ne Lebrona Džejmsa.

Kuper Fleg je svakako najlepša priča trodnevnog boravka 'Select Team' na kampu u Las Vegasu. Kao neko ko će na jesen tek napraviti prve korake u koledž košarci, dobio je čast kakva se retko kome ukazuje. Iz tog razloga NBA analitičari poput Džonatana Givonija i Džeremija Vua smatraju da je on trenutno neprikosnoven u trci za #1 na Draftu 2025.

“Šansa koju sam dobio je izuzetna za mene, pravi blagoslov. Shvatio sam kakav je nivo na kojem su oni i gde želim da budem u budućnosti. Imam još mnogo da radim da bih to dostigao, ali sam sada shvatio na čemu najviše moram da radim“, poručio je Fleg.

Tek će se pričati o ovom momku...


tagovi

Kuper Flegkošarkaška reprezentacija SADOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara