Danijel Heket u prodoru na koš (©MN Press)
Danijel Heket u prodoru na koš (©MN Press)

Ključ pobede jeste bio u reketu, samo je završio u pogrešnim rukama

Vreme čitanja: 6min | sre. 01.02.23. | 10:56

Košarkaši Crvene zvezde na kraju su uspeli da ublaže poraz upravo lakšim poenima iz neposredne blizine koša, ali je tada već bilo kasno

Umeo je Duško Ivanović posle nekih poraza da stane na loptu, relaksira eventualnu tenziju i argumentima objasni javnosti da nije sve tako crno. Posle izgubljenog derbija od Partizan Mozzart Beta iskusni stručnjak otkrio je detalj iz svlačionice, kako je igračima poručio da “mirno spavaju“ uz dobro poznat citat čuvenog Matije Bećkovića: “Ćeraćemo se mi još“.

Poraz od Virtusa kod Ivanovića je probudio osećaj iskrenog razočaranja, verovatno svestan da prikazana igra na parketu Segafredo arene nije ni izbliza ono što se “crtalo“ u pripremi utakmice. Trener iz Bijelog Polja se pre svega izvinio navijačima na lošem izdanju, potom ukazao da je Crvena zvezda odigrala “lošu, zaista lošu utakmicu“.

Izabrane vesti

“Malo toga ima da se kaže, jer nismo igrali dobro. Počeli smo meč veoma loše i bez agresivnosti u odbrani, sa mnogo problema na niskom postu, sa mnogo izgubljenih lopti...“

Kada se podvuče crta i sagleda kompletna slika utakmice, Crvena zvezda nije dobila realnu šansu da se bude konkurentna Virtusu za pobedu. Šansi da se uhvati eventualni priključak jeste bilo, ali su Skariolovi izabranici potpuno razbili Zvezdinu koncepciju već u prvoj četvrtini.

Četvrtak, 20.30: (1,80) Olimpija (14,5) Crvena zvezda (2,15)

Insistirao je italijanski strateg u najavi susreta na tome da je Crvena zvezda u prvom odmeravanju snaga iznenadila Virtus fizičkim pristupom, agresivnim pristupom i dobrom kretnjom lopte, što je Ivanovićevom sastavu otvaralo pozicije za lake poene u reketu ili šuteve bez prave reakcije odbrane. Šampion Jadranske lige je taj meč završio sa 83 poena, od toga 42 iz reketa, pa uz pravu selekciju šuta nije ni bilo toliko važno to što je na kraju izveo samo tri slobodna bacanja. Virtus je u gotovo svim segmentima bio inferiorniji. Istina, Skariolo tada nije mogao da računa na dva Miloša Teodosića i Toka Šengeliju, što je i te kako uticalo da se igra gostujućeg sastava promeni. U utorak uveče uloge su se potpuno okrenule, a Teodosić i Šengelija su pokazali koliko znači njihovo prisustvo na terenu.

Teodosić je utakmicu otvorio sa dve asistencije za Mama Žaitea i ukradenom loptom iz koje je Šengelija završio akciju, a Duško Ivanović posle nepuna dva minuta uzeo tajm-aut. Zvezda u već u tom periodu nije iskoristila prva četiri napada - tri promašaja i izgubljena lopta - jer nije imala rešenje za postavljenu odbranu Virtusa, gde je ideja bila da se gost potpuno izbaci iz reketa. Rešenja su uglavnom bila loša, a ni minut odmora nije mnogo toga promenio. Na trenutak se jeste igra stabilizovala, ali je sve palo u vodu posle dvominutnog posta u kojem je Virtus nanizao 12 poena preko Šengelije, Pajole i Bakoa, dok je na semaforu stajalo 25:9. Crvena zvezda je do tog momenta uspela da odbrani samo dva napada...

Skariolova ideja košarke u jučerašnjoj utakmici bila je zasnovana ne samo na dobro pripremljenoj odbrani, već i na korišćenju raspoloživih resursa u napadu. Teodosić je već u prvoj četvrtini pored jedne trojke imao pet asistencija, samo je jedna bila za Pajolin dalekometni hitac. Preciznije, sve su lopte išle pod koš, Žaiteu, Šengeliji i Bakou. Tu je Virtus pronašao svoju šansu koju je momentalno iskoristio, što nas vraća na deo Ivanovićeve izjave u kojoj i sam konstatuje da je bilo “mnogo problema na niskom postu“. Bez adekvatne agresivnosti, rotacija i sa previše dozvoljenih utrčavanja protivnika...

Naslov najavnog teksta za ovaj meč na našem portalu glasio je: “Ključ pobede nad Virtusom je u reketu“. I, jeste ključ pobede bio u reketu, samo se našao u pogrešnim rukama. Ono na čemu je Crvena zvezda neumoljivo gradila pobedu nad Virtusom u Beogradu, sada je postalo oružje od kojeg su crveno-beli stradali u Bolonji. Gola statistika ne pokazuje realnu sliku, jer je odnos poena iz neposredne blizine koša bio 36:34 u korist domaćina. U tri četvrtine u kojima je držao prednost koja je nekoliko puta išla čak i do 19 poena, Virtus je nadigrao svog protivnika za celih 10 poena u iscrtanoj zoni najbližoj obruču. Već do poluvremena domaćin je ubacio 26 poena iz reketa, Zvezda 20, s tim da je prva četvrtina završena rezultatom 14:6 za Virtus. U prvom desetominutnom intervalu Skariolova ekipa postavila je temlje za utakmicu u kojoj je Zvezda sve vreme jurila zaostatak i tada je razlika poslednji put bila ispod dvocifrene granice, kod rezultata 17:9 u šestom minutu.

Najveće probleme Zvezdi zadavali su, logično, visoki igrači Virtusa - Šengelija sa osam, Žaite sa osam i Bako sa šest poena. Džordan Miki, koji je bio problem Zvezdi u toj zoni tokom prvog meča, sinoć ništa nije mogao da pogodi i meč je završio sa četiri promašaja. Koliko i Ognjen Dobrić na drugoj strani, od čega tri u trećoj deonici kada je Zvezda poslednji put praktično imala realnu šansu da se spusti ispod deset razlike.

Grafički prikaz učinka dve ekipe u jučerašnjem mečuGrafički prikaz učinka dve ekipe u jučerašnjem meču

Zvezda je u poslednjoj četvrtini uspela da smanji minus tako što je za oktavu podigla odbranu i došla do više pozicija za lakše realizacije. Gostima je ovaj deo meča pripao sa 12:4 u odnosu postignutih koševa iz reketa, uz još 6:3 po broju ubačenih slobodnh bacanja. Prosto - Crvena zvezda je 18 od 21 poena u četvrtom periodu ubacila unutar ili sa granice pravougaonika. Virtus je bio sveden na 14 poena za četvrtinu, a Teodosićeva trojka na kraju je malo izvukla stvari.

Zvezdini visoki igrači nisu se proslavili - Luka Mitrović i Ben Bentil ostali su na po dva poena, Dalibor Ilić koji je uskočio umesto Ognjena Kuzmića dao je šest, a Filip Petrušev osam poena. Čak su Luka Vildoza i Nemanja Nedović, naširoko prepoznatljivi po eksplozivnim prodorima na koš, ostali uskraćeni i zajedno su skupili 10 poena pokušajima iz reketa.

Problemi Ivanovićevog sastava u zoni najbližoj košu uočljivi su u prethodnih nekoliko utakmica. Partizan Mozzart Bet je u prvoj četvrtini konstantno eksploatisao Zvezdin reket dobrim otvaranjima Lesora, da bi u završnih deset minuta preko Smailagića i Ledeja ubacio neke od ključnih poena za pobedu. U sekvencama kada je Zvezda kontrolisala reket jaz je bio manji. Protiv Žalgirisa Zvezda je dozvolila da bude uvučena u razmenu vatre sa distance što joj se obilo o glavu u poslednjem minutu susreta, mada bi posle onakve simultanke Edgarasa Ulanovasa malo ko izdržao.

Koliko je kontrola reketa zaista bitan segment Zvezdine igre vidi se i kroz sledeće primere - pobeda nad Monakom, koji takođe ima mesa na visokim pozicijama, ostvarena je tako što je 40 od 92 poena došlo iz neposredne blizine koša. Protiv Valensije je Zvezdina prednost iznosila celih 10 poena, dok je u prvom meču sa Virtusom distanca iznosila 22 poena gledajući poene iz reketa!

Kako je to bilo protiv Monaka pre tri nedeljeKako je to bilo protiv Monaka pre tri nedelje

Istina, moderna košarka se sve više udaljava od pokušaja za dva poena, poludistanca gotovo da ne postoji, dok se sve manje ekipa i trenera odlučuju da svoje centre “hrane“ loptama pod košem, već se u skladu sa značajnim ubrzanjem igre traži više šuteva za tri. Jednostavno je - trojkom dobiješ jedan poen više.

Crvena zvezda je dobila ozbiljnu lekciju i mora brzo da izvuče pouke, jer već u četvrtak od 20.30 sledi gostovanje Olimpiji u milanskom Mediolanum Forumu. Pobeda u dvorani koja je ranijih godina bila mesto radosti za crveno-bele popravila bi utisak sa mini turneje po Italiji. Eventualni poraz otvorio bi potpuno novu temu...


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDuško IvanovićFilip PetruševLuka MitrovićBen BentilOgnjen KuzmićDalibor Ilić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara