Detalj iz dvorane Čair (©MN Press)
Detalj iz dvorane Čair (©MN Press)

Klubovi ABA lige drugi svet naspram ostalih: Treba li da se zabrinemo zbog prosečne razlike od 41,3 poena?

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 14:47

U proteklih 13 izdanja kupa samo se četiri puta desilo da u polufinale ode klub koji nije učesnik najvišeg ranga regionalnog takmičenja...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Prva faza Kupa Radivoja Koraća je kompletirana, sada je vreme za ono pravo. U dosadašnje četiri utakmice prostora za eventualna iznenađenja nije bilo i favoriti su rutinski odrađivali posao, što je još jednom otvorilo pitanje realnog odnosa snaga između klubova ABA lige i učesnika završnog turnira iz KLS i nižih rangova srpske klupske košarke.

Izabrane vesti

Ovogodišnje četvrtfinale završeno je uz prosečnu razliku od 41,3 poena, odnosno 124 poena u tri utakmice. Tri, zato što je sada, baš kao i pre dvanaest meseci, učešće na Kupu uzelo po pet klubova iz Jadranske lige - Crvena zvezda, Partizan, Mega Mozzart, FMP i Borac Čačak. Tako je ishod jedne utakmice nerelevantan za ove redove... Konkretno za ovaj kup to je susret između FMP i Borca, koji su Panteri rešili u svoju korist bez previše napora.

Crvena zvezda je drugu godinu zaredom očitala lekciju kragujevačkom Radničkom. Prošle sezone plus je iznosio 61 poen (108:47), dok je ove 44 poena (103:59). Partizan je drugoligaša Borac iz Zemuna dobio sa 53 razlike (101:48), a Mega Mozzart je bila bolja od Zlatibora, inače člana ABA 2 lige, koja predstavlja stepenicu između KLS i ABA 1, sa 27 poena (84:57). Radnički Kragujevac, Zlatibor i Borac Zemun držali su se po četvrtinu i po. Sve posle toga bilo je čisto iščekivanje poslednjeg zvuka sirene, kako bi se bacio zapisao konačni ishod... Mada, utisak je da su se sve tri ekipe u pomenutim intervalima ravnopravno suprotstavljale svojim takmacima, što može da bude pohvalno. Ali opet je razdaljina prevelika.

Ovo je prvi slučaj posle 2017. da ni na jednoj četvrtfinalnoj utakmici konačna razlika nije iznosila manje od deset poena. Gledajući rezultate na Kupu Radivoja Koraća od 2010. do danas, samo je još jednom ukupna razlika četvrtfinalnih mečeva premašila trocifren broj. I to pomenute 2017. S tim što su se tada sabirali rezultati iz svih megdana, za razliku od sadašnja tri.

Da li treba da nas zabrine činjenica da je ova godina kao gotovo nijedna prethodna, zbog 41,3 poena prosečne i 124 poena ukupne distance gde je posle 2019. u bar dve utakmice razlika iznosila bar 30 poena? Da li se kvalitet klubova u Srbiji dodatno umanjio ili su Crvena zvezda, Partizan i Mega Mozzart toliko ispred domaće konkurencije?

O jazu između klubova u srpskoj košarci nedavno je za Mozzart Sport govorio trener Borca iz Zemuna Siniša Matić. Ukratko - toliku disbalans u kvalitetu stvaraju prevelike amplitude u klupskim budžetima...

“Nažalost, u današnjem sportu, mnogo odlučuju novac i budžeti. Jednostavno, toliki jaz možda nije baš realan, ali imamo problem velikog, velikog odliva domaćih igrača koji kvalitetom možda nisu za Crvenu zvezdu ili Partizan, pa čak Megu Mozzart, Borac ili FMP... Takvih igrača nam odlazi mnogo, da igraju po prosečnim evropskim ligama, Poljskoj, Mađarskoj ili Rumuniji, što nam realno dosta oslabljuje domaće prvenstvo. Zbog toga često nemamo u Srbiji igrače koji su nivo odmah ispod klubova iz ABA lige“, izjavio je Matić za Mozzart Sport.

Prisetio se naš sagovornik vremena iz Vojvodine, sa kojom je dvaput bio učesnik završnice nacionalnog kupa, odnosno vremena kada je u timu iz Novog Sada imao sklop dobrih igrača za naše uslove...

“Imao sam mogućnost da okupim dobre momke, igrače koji su bili ispod radara za Crvenu zvezdu, Partizan i ostale, gde sam uspeo da im se suprotstavim. Jedne godine smo pobedili Partizan koji je igrao Evroligu i Crvenu zvezdu kod Svetislava Pešića. Ali, to su retki primeri, a i finansijska moć Vojvodine tada bila je veća od sadašnjih KLS timova. Tako smo mogli da napravimo respektabilan tim za naše uslove. Tolika distanca u kvalitetu dolazi iz toga što je razika u budžetima prevelika“, ističe naš sagovornik i dodaje:

“Tih godina, kada sam bio u Vojvodini nije postojala ABA 2 liga, a razlika između KLS i ABA bila je ogromna. Sada postoji ABA 2 koja služi kao još jedna stepenica na putu do ABA. Tako su klubovi koji se ove godine takmiče u drugom rangu regionalnog takmičenja, Vojvodina, Zlatibor i Mladost ipak za nijansu bolji od klubova koji igraju KLS. Ne treba zaboraviti da je Vojvodina prošle godine dobila FMP na kupu, ali to se retko dešava. Ranijih godina bilo je klubova iz Srbije koji su znali da pobede najjače naše timove, sada se to promenilo, samim tim i odnos kvaliteta je veći. Zato i verujem da je ABA liga, koliko god dobra bila za Crvenu zvezdu i Partizan, loše uticala i oslabila nam srpsku košarku“.

Pobede učesnika KLS dolaze sve više u nivo statističke greške. O senzacijama niželigaša da ne govorimo. Borac je sada ostao na 44 poena minusa, BKK Radnički pre dve godine na 40, 2019. je tadašnji trećeligaš Sveti Đorđe iz Žitišta bio na -54... Opet, Vojvodina je prošlog februara prekinula petogodišnji niz u kojem nije bilo nijedne senzacije u završnici domaćeg kupa, a pre sastava Miroslava Nikolića u novijoj istoriji rezultatske podvige pravili su još Vršac 2015. protiv Metalca, te FMP dva puta, a rivali su bili Partizan 2014. i Hemofarm 2011. godine.

Bilo je tokom godina i neizvesnih završnica koje su se završavale u korist timova iz ABA lige, ali i takve utakmice mogu da se pobroje na prstima jedne ruke.

Članovi ABA lige, jednostavno, nemaju gotovo nikakvu alternativu.

KUP UTAKMICE - ČETVRTFINALE (2010-2022)

Kup Radivoja Koraća 2022*: Prosečna razlika na tri utakmice 41,3 poena, ukupna 124 poena.

Kup Radivoja Koraća 2021: Vojvodina pobedila FMP.

Kup Radivoja Koraća 2020: Prosečna razlika na četiri utakmice 20,75 poena, ukupna 83 poena.

Kup Radivoja Koraća 2019: Prosečna razlika na četiri utakmice 23,25 poena, ukupna 93 poena.

Kup Radivoja Koraća 2018: Prosečna razlika na četiri utakmice 16,75 poena, ukupna 67 poena.

Kup Radivoja Koraća 2017: Prosečna razlika na četiri utakmice 29,5 poena, ukupna 118 poena.

Kup Radivoja Koraća 2016: Prosečna razlika na četiri utakmice 18,5 poena, ukupna 74 poena.

Kup Radivoja Koraća 2015: Vršac pobedio Metalac.

Kup Radivoja Koraća 2014: FMP pobedio Partizan.

Kup Radivoja Koraća 2013: Prosečna razlika na četiri utakmice 21,5 poena, ukupna 86 poena.

Kup Radivoja Koraća 2012: Prosečna razlika na četiri utakmice 17,8 poena, ukupna 71 poen.

Kup Radivoja Koraća 2011: FMP pobedio Hemofarm.

Kup Radivoja Koraća 2010*: Prosečna razlika na tri utakmice 24,6 poena, ukupna 74 poena.

* - U četvrtfinalu se takmičilo pet klubova iz ABA lige.


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.KK Crvena zvezdaKK PartizanFMP ŽeleznikMega Mozzart

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara