Pobednička fotografija univerziteta Djuk sa nedavnog regionalnog prvenstva
Pobednička fotografija univerziteta Djuk sa nedavnog regionalnog prvenstva

Kreće martovsko ludilo! Ko su favoriti, ko vreba iz senke, gde su moguća iznenađenja?

Vreme čitanja: 6min | uto. 19.03.19. | 11:20

Došlo je izgleda vreme da Djuk zasedne na tron, a Zajon Vilijamson ostavi trag pred izvesni odlazak u NBA

Počinje! Jedan od najvećih košarkaških događaja na svetu počinje u utorak veče, a onda sledi uživanje dan za danom. Kakvih smo se sve poteza nagledali ove sezone na parketima koledž timova u Sjedinjenim Američkim Državama... Najlepše tek predstoji. Čar u svemu je što jedna utakmica odlučuje o svemu, ili ste pukovnik ili pokojnik, popravnog nema.

Martovsko ludilo 2019!

Izabrane vesti

Nije bitno da li ste nosilac ili favorit. Iznenađenja su uvek moguća. Bilo ih je prošle godine, možda i više nego ranije, do završnice su dolazili neki timovi za koje se nije predviđalo ni da će proći prvi korak. I niko im ne može zabraniti da sanjaju, jer čuda su moguća.

VILIJAMSON I DJUK IMAJU NAJVEĆE ŠANSE

Kameron Džonson iz Severne Karoline

Epitet prvog favorita za osvajanje turnira nose Plavi đavoli sa Univerziteta Djuk koji su u finalu Atlantske divizije lako izašli na kraj sa Florida Stejtom. Nisu bilistali tokom sezone i svi smatraju da će sada proraditi inat, a naročito zbog činjenice da se Zajon Vilijamson vratio, spreman da pokaže da je vreme za NBA i da je došao trenutak se stupi na veliku. Koledž košarka nije videla nikoga boljeg još od Entonija Dejvisa koji je proleteo kroz NCAA ligu 2012.

Osim Vilijamsona, u ekipi Djuka se izvesno kriju još dvojica igrača od kojih se očekuje da budu među petoricom prvih pikova na draftu - Rediš i Baret. Otuda se postavlja pitanje kako su dopustili sebi da budu čak treći u diviziji pred završnicu... Nisu oni ni bili loši u osnovnom delu sezone, mada su, ruku na srce, gubili kada je bilo najvažnije. Četiri poraza uz 14 pobeda je zadovoljavajući učinak za pretendenta na titulu.

Gonzaga je odmah iza, mada su pokolebali mnoge iznenađujućim porazom od Sent Meriza u finalu divizije koju čine timovi sa Zapadne obale. Bez sumnje će se uzdati u opasni napad koji im je ove sezone donosio pobede. S obzirom na to da se nalaze na istoj strani žreba kao i ekipa Djuka, ako sve bude išlo po planu, mogli bismo da gledamo pravi spektakl za mesto u finalu. Rui Hačimura, rođen u Japanu, iako sa njim gotovo da nema nikakve veze, predvodi tim zajedno sa Brendanom Klarkom. Želeće ovaj mali, ali kompatibilan kolektiv, da zasuče rukave i stavi do znanja da nije tu da bi poklekao, a kako drugačije to da uradi nego osvajanjem prve NCAA titule u istoriji.

Još jedan tim iz Atlantske divizije je postavljen za nosioca i jednog od glavnih favorita za titulu - Severna Karolina je ponovo u vrhu. Nikako nezasluženo, imala je samo dva poraza u sezoni, a u polufinalu divizije izgubila je od Djuka sa svega pola koša. Dakle, bila je blizu i ima ključ da razbije odbranu tima koji predvodi Zajon Vilijamson, samo je neophodno više koncentracije i staloženosti u odlučujućim trenucima. Biće vremena i to da se pokaž, znaju iz Severne Karoline kako se osvaja titula, uzeli su je pre dve godine u spektakularnom finalu. Ponovo će staviti akcenat na napad, jer to igraju najbolje. Ne baš blistavo kao pre dve sezone, ali će Kameron Džonson sigurno zasipati koš rivala. Ovaj momak u dosadašnjem delu sezone ima neverovatan procenat šuta za tri poena, gotovo da ubaci svaku drugu loptu (47 procenata uspešnosti).

Da se Atlantska divizija ne šali govori i činjenica da je četvrti favorit još jedan tim iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država. Virdžinija je završila prva u osnovnom delu sezone, ali je Florida pobedila kada je bilo najvažnije i oduzela joj šansu da se bori sa Djukom za titulu. Ako momci iz Severne Karoline ponove igru iz prethodne sezone protiv UMBC-ja u prvoj rundi mogu slobodno da odmah spakuju kofere i odu na odmor. Taj meč se i dalje mota po sećanju navijača ovog tima, bio je prvi put da neko ko je tretiran kao „16. nosilac“ izbaci tim koji je svrstan među glavne favorite. Do te utakmice skor je glasio - 135 pobeda za prve nosioce i nula pobeda za 16.

Teško je poverovati da će tim koji predvode Taj Džerom, Deandre Hanter i Kajl Gaj prokockati šansu da se bori za plasman u samu završnicu. Bez sumnje spada u favorite da ode do kraja, jer ima kompaktnu i odbranu i napad. Trebalo bi razumeti i one koji sumnjaj, ipak je Virdžinija priredila gorke dane navijačima u prethodnih nekoliko godina.

VREBAJU IZ SENKE – DVOJAC IZ MIČIGENA I KENTAKI

Slavlje Mičigena

Ako je i vama prva asocijacija na Kentaki pohovana piletina, ne krivimo vas. Nije, ipak, sve u centralnoj američkoj saveznoj državi vezano za hranu, ima dosta toga i u košarci. Tamo se krije jedan od timova koji bi mogao da napravi iznenađenje i nađe se u finalu. Dug su put prešle Divlje mačke od ubedljivog poraza od Djuka na početku sezone od 34 poena do drugog nosica na turniru. Iako su izgubili od Tenesija u završnici Jugoistočne divizije, želeće osvetu. Tim iz Kentakija možda ima i najdužu klupu u poređenju sa ostalim koledž ekipama, što može biti ključno u ubitačnom ritmu.

Kako otpisati Volverinse iz Mičigena? Prošle sezone su igrali finale protiv Vilanove, a ove sezone su bacili karte na isti stil igre i ponovo ciljaju na veliko. Ponovo žele da dođu bar do Fajnal foura, a tamo je sve moguće... Uostalom, Čarls Metjuz je spreman da uz Džordana Pula krene u još jedan pohod na finale. U Big Tenu su imali pet poraza i 15 pobeda i završili kao trećeplasirani, što je solidan učinak.

Tu su i Spartanci iz Mičigen Stejta. Završili su mesto iznad sa pobedom više u istoj diviziji. Uz to, Spartanci su došli do titule u Big Tenu, a Tom Izo je odmah kandidovan za najboljeg koledž trenera ove sezone. Da li će uspeti da se za to izbori protiv Majka Križevskog?

Tu je i tim pomalo čudnog imena, Volonteri iz Tenesija. Ironično, momci sa ovog univerziteta sigurno ne rade za džabe, zarađuju pristojan novac, žele da se nađu u završnici. Na Jugoistoku su završili odmah iza Kentakija, sa istim brojem pobeda, ušli su u finale svoje divizije, a tamo izgubili od Oberna. Sistem toplo-hladno im neće pomoći u borbi za odlazak do cilja, ali vreme je da se tim konsoliduje i shvati da nema pravo na grešku.

MOŽE LI VILANOVA DO NOVOG FINALA?

Erik Paskal iz Vilanove

Priča o tituli ne možemo se zaokružiti bez osvajača prethodnog turnira, a Vilanova, iako znatno oslabljena, može da priredi iznenađenje. Fil But i Erik Paskal su uzdanice tima za ovu sezonu, a ekipa je pred start Martovskog ludila osvojila titulu u Big Ist diviziji.

Florida Stejt je takođe kandidat za šok naročito posle samouverene pobede nad Virdžinijom. Tim koji sa klupe predvodi Leonard Hamilton je izuzetno atletski potkovan i pokušaće da rivala porazi brzim ritmom i „run & gun“ stilom.

Iako su postavljeni tek za 14. nosioce, Buldoge sa Jejla ne bi trebalo izostaviti iz kruga potencijalnih iznenađenja. Osvojili su titulu u Ajvi ligi, žele da nastave da grabe dalje. Imaće težak posao već na prvom koraku, pošto će ići na LSU, ali čuda se dešavaju i moguće je da ćemo već u prvoj rundi videti prvo veliko iznenađenje.

I to je to... Sad se samo valja prepustiti užitku.

NCAA - MEČEVI 1/64 I 1/32 FINALA

Utorak

23.40: (1,80) Ferlej (14,5) Preri (2,15)

Sreda

02.10: (1,60) Belmon (14,5) Templ (2,55)
23.40: (1,45) Severna Dakota (15,0) Severna Karolina Central (3,05)

Četvrtak

17.15: (1,45) Luisvil (15,0) Minesota (3,05)
17.40: (1,30) LSU (16,0) Jejl (3,90)
18.30: (1,30) Obern (16,0) Nju Meksiko Stejt (3,90)
19.45: (1,85) Mičigen Stejt (hendikep -17,5) Bredli (1,85)
21.30: (1,55) Market (14,5) Marej Stejt (2,70)

Petak

00.10: (1,85) Kentaki (hendikep -21,5) Abilen (1,85)
00.20: (1,35) Vilanova (16,0) Sent Meri (3,50)
02.40: (1,70) Voford (14,5) Seton Hol (2,30)
02.50: (1,10) Perdju (23,0) Old Dominion (7,50)

Sve kvote za Martovsko ludilo možete pogledati OVDE.

* Kvote su podložne promenama

PIŠE: SRĐAN Todorović
FOTO: Reuters

 


tagovi

martovsko ludilokoledž košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara