Momenat kada Batler postiže koš za pobedu (©AFP)
Momenat kada Batler postiže koš za pobedu (©AFP)

Ludnica u Hjustonu, San Dijego Stejt u finalu Martovskog ludila posle hica Lamonta Batlera uz zvuk sirene

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.04.23. | 03:14

Asteci ispisali najlepše stranice univerziteta

San Dijego Stejt je ovogodišnja "Priča o Pepeljugi" u završnici Martovskog ludila!

Popularni Asteci stigli su nadomak nacionalne titule pošto su u polufinalu dobili Floridu Atlantik rezultatom 72:71 (33:40, 39:31) posle nebeskog leta i koša Lamonta Batlera uz zvuk sirene!

Izabrane vesti

Koliko su igrači bili sigurni u Batlerov pogodak najbolje pokazuje to što su sa slavljem najvećeg uspeha u istoriji univerziteta počeli da slave još dok je mladi šuter bio u fazi leta. Dvorana u Hjustonu je eksplodirala, a saigrači su se bacili na Batlera i počeli sa slavljem. U meču za titulu igraće protiv boljeg iz susreta Jukona i Majamija.

Batler je utakmicu završio sa devet poena, najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Met Bredli sa 21 poenom uz šest skokova. Kod Floride Elajdža Martin imao je 26 poena i sedam uhvaćenih lopti, a dvocifren je bio još samo Nikolas Bojd sa 12 poena.

Kakva noć za San Dijego, kakva pobeda! Asteci su bili u zaostatku i 14 poena u jednom momentu, ali se nisu predavali i na kraju su uspeli da okrenu utakmicu naglavačke i dobiju utakmicu koju će cela ekipa pamtiti do kraja života. Osim ako se u finalu ne podigne šampionske trofej... San Dijegu je dosad najveći uspeh bio prolaz među 16 najboljih, što mnogo govori o onom što se desilo večeras.

Batlerov hitac došao je kao rezultat odluke da se u prethodnoj odbrani ne pravi faul, a koliko je trener Brajan Dačer verovao u svoje momke pokazuje odluka da čak i ne uzme tajm-aut pred poslednji napad. I, isplatilo se...

Ideja je bila da se protivnik natera da istroši poslednji napad, a kada Džonel Dejvis nije pogodio najvažniji šut na utakmici, usledila je kazna. Asteci su mogli da uzmu tajm-aut i krenu napad sa protivničke polovine, ali je Dačer pustio da igra teče i Batler je ispisao najlepše strane istorije univerziteta u kojem je ponikao Kavaj Lenard, a od poznatijih imena u evropskoj košarci tu su Malkolm Tomas i Markus Sloter.

Florida Atlantik je do poluvremena vodila sa sedam razlike, što se ubrzo uvećalo na maksimalnih 54:40 uz 15 minuta na semaforu, a onda je krenuo juriš za konačni preokret i pobedu. San Dijego je istopio razliku za šest minuta, a verovatno najvažniji detalj su ofanzivni skokovi Asteka i potpuna kontrola oba reketa u završnici utakmice.

San Dijego je stigao do pobede nakon zvanično petog najvećeg preokreta u istoriji Fajnal for turnira u poslednjih 20 godina.

NCAA - MARTOVSKO LUDILO (FAJNAL FOR)

San Dijego Stejt - Florida Atlantik 72:71

/Bredli 21 - Martin 26/

Jukon - Majami (U TOKU)



tagovi

NCAAmartovsko ludiloLamont Batler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara