Marko Tomas
Marko Tomas

Marko Tomas: Očekujem pet utakmica, Tavares jedina Realova prednost nad Partizanom

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 15:16

"Doći u Banjaluku i ne pogledati Novaka je isto što i doći u Rim i ne videti papu..."

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Mogao je pre 13 godina da bude junak Cibone u nezaboravnom finalu ABA lige. Ubacio je tada Marko Tomas 31 poen Partizanu, podelio asistenciju za Bojana Bogdanovića nakon čije trojke je zagrebačka publika pala u trans. Domaći tim je poveo sa 74:72, a crno-belima ostalo 0,6 sekundi da urade nemoguće. I nema ljubitelja košarke koji ne zna šta se potom dogodilo...

Izabrane vesti

Dušan Kecman je pogodio šut kakav u regionalnoj košarci teško da će iko ponoviti.

Skoro deceniju i po od tada, mnogi akteri tog neponovljivog meča završili su profesionalne karijere, a jedan od njih je i Tomas. Ekipa Mozzart Sporta ga je srela na tribinama Centralnog terena u Banjaluci, a on je momentalno pristao na kratak intervju. Nakon što je pogledao okrašaj Borne Ćorića i Lasla Đerea, okrenuo se na priču.

"Došao sam zbog teniskog turnira u Banjaluci. Sada, kada sam završio košarkašku karijeru, često igram tenis rekreativno, pa mi je ovo bila dobra prilika da vidim ovako kvalitetne igrače blizu Zagreba. Doći u Banjaluku i ne pogledati Novaka je isto što i doći u Rim i ne videti papu", počeo je priču nekadašnji reprezentativac hrvatske i čovek koji je od 2005. do 2009. nosio dres Real Madrida.

A kako je svojevremeno vojevao mnoge bitke protiv Partizana, a pritom bio član Kraljevskog kluba, nastavak razgovora se sam nametao. Naravno, sjajna evroligaška sezona Partizan Mozzart Beta i predstojeća četvrtfinalna serija protiv Kraljevskog kluba.

"Naravno da Partizan ima šanse. Željko je dugo gradio ovu ekipu i mislim da su dosegli vrhunac forme baš kada je najpotrebnije. Imaju jako težak zadatak, ali izuzetno je bitno da pokušaju da otkinu Realu jednu pobedu u Madridu. Retko se okreće 0:2 u plej-ofu. Znamo da je on kapacitet za takve stvari, da može da iznenadi Real i da dođe u Beograd sa jednom pobedom."

Pre samo dvadesetak dana, četa Željka Obradovića očitala je predstojećem rivalu lekciju u 32. kolu Evrolige i u grotlu Štark Arene mu zatrpala koš sa 104 poena. A za manje od nedelju dana Partizan Mozzart Bet će doputovati u Madrid gde ga 25. i 27. aprila očekuju dve utakmice.

"Igrači imaju mnogo samopouzdanja, igraju kao kolektiv, Panter je u vrhunskoj formi i jedina prednost koju Real ima protiv svih ekipa je Tavares. Kada je on u igri, to je uglavnom pozitivna stvar za njih. Iz godine u godinu sve je bolji, pa i u napadu, čak se i njemu češće spuštaju lopte. Njegova vrlina je ta kontrola reketa kojim dosta menja šut igračima. Imaju neku vrstu strahopoštovanje prema njemu. Biće izjednačena serija i ja očekujem pet utakmica."

Nije imao priliku da igra protiv Partizana pred krcatom Arenom, ali pamti Marko Tomas neke utakmice zapaljive atmofere koje crno-beli odigrali u Beogradu.

"Iskerno, u Pioniru je bila u nekoliko navrata strašna atmosfera. Nisam imao prilike da igram u Areni kada je bilo tako, ali u sećanju mi je... Gledao sam svojevremeno preko Jutjuba onu utakmicu protiv Makabija kada je Dule bio trener. Mislim da se ponovo takve stvari događaju u Areni."

Za kraj, osvrnuo se Tomas i na pomenuto finale ABA lige iz 2010. godine.

"To je bila jedna vrhunska predstava koja nikada nije ponovljena. U Zagrebu je na košarkaške utakmice teško dovesti i hiljadu ljudi, a kamoli kada je bila puna arena. Ali na kraju spretno i srećno, Partizan je odneo pobedu."



tagovi

Marko TomasKK PartizanEvroligaNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara