Vilijams i Pejdž (AFP)
Vilijams i Pejdž (AFP)

Markus Pejdž o Vilijamsovom odlasku: Bilo mu je žao zbog mene, Matović ima istu strast kao Roj

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.04.21. | 08:08

Bek Partizana prisetio se četvorogodišnjeg rada na Severnoj Karolini sa legendarnim stručnjakom koji se nedavno odlučio za penziju, kao i sa njegovim naslednikom i povukao paralele sa sadašnjim trenerom crno-belih

Bejlor, novi šampion NCAA, nije dozvolio Gonzagi da postane prvi tim posle Indijane iz 1976. godine koji je do titule stigao bez poraza. Zaustavio je u velikom finalu. UCLA se upisala u istoriju kao tek druga ekipa koja je iz kvalifikacione runde stigla do Fajnal fora. Kentaki je prvi put od 2013, a Djuk od 1995, promašio NCAA turnir. Lon Kruger je posle 45 godina sedenja na jednoj od trenerskih stolica, koledž ili NBA tima, rešio da ustane... Ovo su samo neka iznenađenja koja su obeležila tek završenu NCAA sezonu, ali najveće je stiglo iz kancelarije sada već bivšeg trenera Severne Karoline. Roj Vilijams, četvrti najuspešniji stručnjak u istoriji Divizije 1 po broju pobeda (903-264), jedini koji je dva fakulteta, Kanzas i Severnu Karolinu, doveo do 400 trijumfa, a Tar Hilse do tri šampionska prstena i devet učešća na Fajnal foru, čovek koji je pokazao put do prve runde drafta trideset dvojici igrača, a pedeset dvojici pomogao da ostvare NBA snove rešio je da kaže "doviđenja" profesionalnom trenerskom pozivu posle 48 godina...

Izabrane vesti

"U prvom momentu sam bio iznenađen (njegovom odlukom), jer sam mislio sam da će Roj ostati još nekoliko godina, znajući koliko je kompetitivan. Znam koliko je u poslednje poslednje dve godine želeo da stvori veoma dobar tim. Ali, s druge strane, uvek je govorio da će osetiti kada je dobro vreme (za kraj karijere). Pripremao se, jer je o tome pričao i ranije, kad je osvojio titulu 2009. Posle je osvojio još jedno prvenstvo (2017), pa mislim da je vrlo zadovoljan svojom karijerom..." kaže u razgovoru za Mozzart Sport Markus Pejdž koji je prve ozbiljne časove košarke pohađao upravo kod Vilijamsa.

Četiri godine je sadašnji bek Partizana studirao na Severnoj Karilini s kojom je 2016. godine bio na meč do NCAA titule. Odigrao ga je neverovatno, protiv Vilanove. Posebno u poslednjih minut i po. Sa osam poena, trojkom, dvojkom, pa trojkom 4,7 sekundi pre zvuka sirene, činilo se da uvodi Tar Hilse u produžetak nade u trci za peharom. Međutim, Kris Dženkins mu šutem za kraj jedne od najluđih zavšnica u finalima nije dozvolio da diplomira sa šampionskim prstenom.

Dok su studenti takođe trenerskog velikana Džeja Rajta slavili, mnogi su pustili suze u Severnoj Karolini koja se sledeće godine, doduše bez Markusa, vratila još jača i osvojila treću titulu sa Vilijamsom na klupi.

"Uh, malo nam je nedostajalo... Bilo nam je tada izuzetno teško... Još se sećam tih momenata... Roju je bilo žao mene i drugih članova tima, ali još jednom je pokazao veličinu kada nam je stavio do znanja da će tim imati šanse u sledećoj sezoni. Video je unapred. Momci koji su ostali na fukultetu, slušali su ga tokom leta i potom osvojili šampionat. Imao je zaista odličnu karijeru."

Tokom četiri sezone Pejdž je oborio nekoliko fakultetskih rekorda. Izabran je u drugi, pa u idealni tim ACC, jedne od najkvalitetnijih konferencija u NCAA, na kraju je imenovan i za člana najbolje petorke akademaca Divizije 1, zbog čega mu je 2017. godine univerzitet ukazao veliku čast - svečano je podigao njegov dres sa brojem 5 pod svodove dvorane "Din Smit" koja nosi ime po još jednom trenerskom gigantu sa Čepel Hila.

"Bilo je trnovito na početku. Prve dve godine su bile teške, ali kasnije smo sjajno igrali, posebno u mojoj seniorskoj sezoni. Roju pripadaju velike zasluge za to. Mnogo mi je pomogao da se razvijem ne samo kao igrač, već i osoba. Bio mi je na venčanju."

Uz silne uspehe Severna Karolina će pamtiti Vilijamsovu eru i po čestim šalama trofejnog stručnjaka, čak i na svoj račun.

"Kada je posao u pitanju, tu je (bio) jako zahtevan i ozbiljan. Ali kada nismo na terenu ili svlačionici, zna da se opusti, voli da se šali, ne samo sa nama, igračima, stručnim štabom, već i sa medijima, celim okruženjem... što nam je olakšavalo sezone, posebno u teškim momentima."

Vilijamsov stil nastaviće Hubert Dejvis, njegov pomoćnik devet sezona, koji se pune dve decenije pošto je diplomirao kod Dina Smita, vratio u Severnu Karlonu 2012, praktično u isto vreme kada je Pejdž uzeo indeks slavnog fakulteta.

"Njegova prva godina kao asistenta bila je u vreme kada sam ja bio brucoš. Na početku praktično ništa nije pričao, bio je tih, samo je gledao i učio. A kada kad sam postao senior, Hubert je bio vrlo involviran u plan igre, razvoj naših karijera. Ja, ali i svi momci koji smo igrali za Tar Hilse tri-četiri godine zaista smo uživali sa njim kao asistentom. Treba ga pustiti da se razvija kao glavni trener. Ne sumnjam da će uspeti."

Matović i Pejdž (MN press)Matović i Pejdž (MN press)


Markus je sličan put prošao u Partizanu, sa sadašnjim glavnim trenerom Aleksandrom Matovićem, koji je sa dolaskom Amerikanca u Humsku, ulazio u drugu sezonu kao pomoćnik u stručnom štabu crno-belih.

"Bio je sa mnom sve vreme, od mog prvog treninga, a meni je ovo treća sezona. Odličan je, sve vreme misli o košarci, kako da unapredi nešto u igri. Vrlo je strastven u vezi sa tim kao Roj i Hubert... Već na prvim treninzima sam video koliko voli košarku. Njegova filozifija je posebna, šta da igramo... To nam je pomoglo svima... Pogledajte kako igramo u poslednjim utakmicama (otkad je on glavni trener). Svi se bolje osećamo u svlačionici", hvali Pejdž aktuelnog trenera Partizana.


tagovi

NCAASeverna KarolinaKK PartizanMarkus PejdžRoj VilijamsAleksandar Matović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara