Jago dos Santos (Foto: Starsport)
Jago dos Santos (Foto: Starsport)

Mitrović i Jago radili šta su hteli, Smart se raspucao, Zvezda ostavila Krku na minus 53

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.03.24. | 20:36

Brazilac nadomak tripl-dabla, odlična partija i Fredija Gilespija u ubedljivoj pobedi lidera ABA lige

U Evroligi joj ne ide u poslednje vreme, ali zato u regionalnom šampionatu Crvena zvezda ide krupnim koracima na prvom mestu pred doigravanje. U okviru 22. kola dočekala je Krku i očekivano ubedljivo slavila. Osetila se velika razlika u kvalitetu od prvog mintua, crveno-beli su bili rešeni da poprave utisak posle poraza u Monaku, pa su na kraju "ispoštovali" rivala iz Novog Mesta sa 110:57.

Crveno-beli su se tako učvrstili na vrhu tabele sa dve pobede više od Budućnosti i čak četiri od Partizana, ali crno-beli imaju i meč manje. Krka je pretposlednja sa 4-18, ali ima bolji učinak u međusobnim duelima od Mornara.

Izabrane vesti

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Džavonte Smart sa ličnim rekordom u evropskoj košarci od 24 poena. Ipak, prva figra susreta bio je Jago dos Santos, koji je bio na pragu tripl-dabla sa 20 poena, 12 asistenija i osam skokova, za indeks korisnosti 40. Luka Mitrović je za manje od 16 minuta ubeležio čak 19 poena, uz 9/9 iz igre, a odličan je bio i Fredi Gilespi sa 12 poena, devet skokova, tri ukradene lopte i dve blokade, pa je zajedno sa Smartom podelio titulu drugog najkorisnijeg na utakmici (obojica po indeks 27).

U redovima Krke nije bilo dvocifrenih. Po devet poena postigili su Miha Cerkvenik i Jurij Macura, dok su po osam dodali Džastin Hamilton, Jan Špan i Marko Radovanović.

Manje od tri minuta bila su potrebna Zvezdi da upali motore. Preko Mitrovića i Nedovića je povela sa 10:4 i onda je potpuno razoružala protivnika. Gilespi je krpio sve u odbrani, a u napadu su crveno-beli veoma lako dolazili do rešenja i razlika je neumoljivo rasla. Serijom 16:0, Sferopulosova ekipa je povela sa 29:7, gosti su u finišu deonice vezali četiri poena, tek da zaokruže minus na 20 poena posle 10 minuta.

Nastavila je Zvezda sa igrom u visokom ritmu, razigrao se i Džavonte Smart, nekoliko preciznih hitaca je vezao i Davidovac, pa je na semaforu posle sedam minuta igre u drugoj četvrtini stajalo 50:19. Nedović je potom promašio nekoliko vezanih šuteva, što su gosti iskoristili da naprave seriju 8:0, ali, naravno, nije to uzdrmalo crveno-bele. Mitrović je preuzeo stavri u svoje ruke u smiraj prvog poluvremena i sa četiri vezana poena ga priveo kraju, pa se na odmor otišlo sa velikih i 56:27 u korist srpskog šampiona.

Mitrović je po povratku na parket nastavio gde je stao u drugoj četvrtini. Nije Krka imala rešenja za Zvezdinog centra, pa je razlika nastavila da raste. Poveli su crveno-beli i sa 72:36 posle floutera Hange, a tek tada su gosti preko Cerkvenika i Kazinsa realizovali nekoliko vezanih napada. Iako je jedino pitanje bilo samo sa kojom razlikom u korist domaćina će se okončati meč, nastavili su i jedni i drugi sa angažovanom igrom, ali se situacija na parketu nije preterano menjala, koliko god da je Sferopulos mešao karte - Zvezda je u laganom ritmu dominirala. Tačku na treću deonicu stavio je Dos Santos trojkom sa zvukom sirene, za 81:44 pred poslednjih 10 minuta.

Nije se tim sa Malog Kalemegdana zadovoljio razlikom od 37 poena, pa je nastavio da zatrpava koš rivala, koji u odbrani više ništa nije mogao da zaustavi (ako je u bilo kom trenutku i mogao), pa je kroz napad pokušao da ublaži poraz, ali... Razlika je nastavila da raste. Bilo je pitanje da li bi crveno-beli mogli i do rekorda ABA lige, s ozbirom da se Jago u potpunosti razigrao u završnici, a Krka spustila gard, ali stala je Zvezda na plus 53.

ABA LIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 74:59

/Žganec 21 - Marić 15/

Petak

Split - Mornar 87:75

/Šorter 20 - Veders 19/

Subota

Cedevita Olimpija - Budućnost 72:80

/Kobs, Džons 15 - Kamenjaš 16/

Nedelja

Crvena zvezda - Krka 110:57

/Smart 24 - Cerkvenik, Macura 9/

Ponedeljak

17.00: (1,30) Studentski centar (16,0) FMP (3,90)

19.00: (12,0) Borac Mozzart (28,0) Partizan Mozzart Bet (1,03)

21.00: (1,25) Mega (17,0) Cibona (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KrkaKK Crvena zvezdaLuka MitrovićDžavonte SmartJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara