Doužer, Bolomboj i Avramović
Doužer, Bolomboj i Avramović

MOZZART ANALIZZA: Nije samo Aleksa, nego i Doužer! I kako su Hanga i posebno Bolomboj postali žrtve saigrača?

Vreme čitanja: 8min | pet. 27.10.23. | 16:12

I da li Teodosić previše forsira iz lične želje za dokazivanjem ili je primoran zato što Nejpir ni približno ne radi svoj deo posla?

(Miloš Vujaković, košarkaški trener)

Navikli su nas večiti prošle sezone na mečeve za infarkt i velike preokrete, pa je u tom duhu sve bilo i juče, bez obzira na veliki broj novih lica. To je ta specifična težina i snaga derbija koja remeti formu, menja vrednost igrača i daje potpuno novu dimenziju košarkaškoj biografiji.

Izabrane vesti

Jedna nepažnja, jedan momenat inspiracije i sve se okreće u sekundi. Nigde se momentum ne stvara i ne gubi kao u utakmici svih utakmica, a preokreti su to najbolje pokazali.

Pitanje je zbog čega igrač X na kraju napravi dobar potez ili pak pogeši? Je li to baš samo trenutak genijalnosti i inspiracije, motivacije ili ima veze kako sa pripremom tako i sa količinom otpora koju pruža protivnik u datom trenutku? Možda je i do toga koliko su do tada vukli kola ostali saigrači pa je ostao dovoljno odmoran da može da izvuče maksimum kada je to najpotrebnije? Zato ćemo odmah u glavu sa dva primera iz poslednjeg perioda. Heroji preokreta su bez ikakve dileme Pi Džej Doužer i Aleksa Avramović, a do tada sjajni Adam Hanga i posebno Džoel Bolomboj su imali par propusta koji su direktno rezultirali važnim poenima za Partizan u presudnim trenucima.

Zašto se to tako desilo?

Što se Zvezdinih igrača tiče, mislimo da je odgovor prost. Zato što su tokom čitavog meča bili primorani da nose preveliki teret. Bez njih dvojice, posebno Bolomboja, ne znamo koliko bi Zvezda bila u mogućnosti da izvrši bilo kakav defanzivni plan. Hanga je bio zadužen za Kevina Pantera i taj deo posla je uradio fenomenalno, ali je ovaj nivo utakmice nemoguće izdržati sa tako teškim zadatkom i tim obimom minuta. Tako premoren od čuvanja Partizanovog najboljeg igrača morao je da isprati “backdoor” utrčavanje odmornog Doužera ili da zaustavi na piku tada već zahuktalog Avramovića, a znamo i mi i Litvanci i Kanađani, a napadački i Nemci još bolje kakav je kada se zapali.

Bolomboj je bacio važnu izgubljenu loptu, ali je i u toj situaciji Šabaz Nejpir ostao kratak, nekonkretan i pasivan i time dodatno olakšao posao Avramoviću da postane heroj, što je ponovio pri kraju meča tokom presudne trojke. Zvezdin centar je toliko jurio da zakrpi sve moguće rupe tokom meča da više ni sam nije mogao da pohvata sa koga, kad i na šta pomaže pa je tako ostavio samog Doužera na korner trojci jer je previše pomogao, a nije bila situacija da se on pomera. To sve opet ne ide na njegovu dušu već na ostale unutrašnje saigrače koji nisu obezbeđivali svojom igrom dovoljno minuta čoveku da se odmori i pripremi za završnicu.

Partizan je u tom kontekstu mnogo bolje raspoređivao teret, pa je tako u jednom delu meča vukao Ognjen Jaramaz, pa i Danilo Anđušić, Panter je uprkos slaboj partiji dao određeni doprinos. Zek Ledej je ponovo bio konstanta i spona između linija i statistički najkorisniji igrač uprkos smanjenom protagonizmu. Scena je bila spremna za Doužera i Avramovića da otmu utakmicu. Posebno je Amerikanac to uradio tiho, gotovo neprimetno sa uzastopnim, a raznovrsno postignutim poenima.

PARTIZAN

1. Defanzivni skok

Partizan nije zavladao tablama, ali uspeli su crno-beli da ostvare ravnotežu koja im nije pravila prevelike probleme kao u poređenju sa utakmicom protiv Barselone. Frenk Kaminski je opet na ovom planu mogao više, iako jeste imao najviše skokova. Nije problem bio toliko u samom skoku ni broju istih, već u propuštenim prilikama za zagrađivanje. Uzeo mu je Luka Mitrović ovde jedan skok koji nije smeo, a sve zbog nedovoljno dobre startne pozicije.

2. Protok lopte

Nije bilo karakterističnog protoka, ali se jeste dogodilo ofanzivno buđenje u smislu da iako nisu stvarali višak iz većeg broja dodavanja, spoljni i unutrašnji igrači su ostvarili viši nivo sinergije i uspešno su stvarali pozicije, samo nešto više iz driblinga i individualnih rešenja nego timskih, ali je napravljen korak u dobrom smeru.

Često Partizan koristi španski pik na početku sezone a ovde je cilj bio izbacivanje Bolomboja u ranoj fazi, što je rezultiralo rotacijom za slobodnog Ledeja i pogodak za tri poena.

3. Učinak plejmejkera

Na ovom planu je ostvaren najveći uspon, a može se reći i sama pobeda. Ključni igrači velikog preokreta u četvrtoj četvrtini su bili Doužer i Avramović, obojica sa razigravačke pozicije. Tu je do izražaja uspela da dođe Partizanova polivalentnost na najbolji način. Posebno treba istaći učinak bez odsečenog Pantera jer baš takva produkcija od drugih spoljnih igrača je neophodna Partizanu kako bi se opterećivanje kapitena smanjilo i dalo mu prostor da diše.

Jaramaz je iskočio energijom i posebno odličnim prvim poluvremenom u kojem je pravio ogromne probleme Nejpiru kao na primer tokom ovog prodora od koša do koša dok se Zvezdina odbrana koncentrisala na lift na strani pomoći.

CRVENA ZVEZDA

1. Balans između napadačke i defanzivne petorke

Može se reći da je Janis Sferopulos napravio pozitivne pomake na ovom planu, ali ne bez već pomenute skupo plaćene cene u vidu preopterećenja Hange i Bolomboja. Jako je teško za trenera da nađe povoljan mečap kada je primoran da igra često sa dva plejmejkera od kojih je Jago konstantno u opasnosti da uđe u mismeč. Ohrabrujuće je to što je, iako visinski limitiran, pokazao veliku želju i snagu volje da niskim težištem odbrani unutrašnje igrače na postu pre nego što uopšte prime loptu kao u ovoj situaciji sa Kaminskim. Jeste Jaramaz pogodio trojku u produžetku, ali je Jago uradio sjajan posao.

2. Nejpir

Najblaže rečeno nije napravio potreban iskorak i nije doneo Zvezdi ono što joj je bilo potrebno, osim sa par šuteva za tri poena iz mesta, ali nije zbog toga doveden. Nejpir treba da bude lider i osigurač pobede, igrač kojem ide lopta i koji zna šta treba da uradi da njegov tim pobedi, a trenutno izgleda kao MVP razvojne G-lige. Govor tela tokom i nakon grešaka saigrača je ozbiljan problem koji stručni štab mora da reši u najskorijem roku. Sedam izgubljenih lopti na način koji je direktno urušavao momentum ekipe, metak pasovi sa dva metra razdaljine, promašeni uglovi dodavanja i povrh svega potpuni nedostatak anticipacije u odbrani. Njegov nedostatak produkcije nameće pitanje Miloša Teodosića u smislu da ostaje nejasno da li legenda Evrolige forsira previše minuta i protagonizma samo iz lične želje za dokazivanjem ili je primoran, jer Nejpir ne radi ni približno svoj deo posla. Očigledno je da ova dinamika odnosa unutar koje je Teodosić negde preuzeo ulogu prvog keca, a Nejpir beka šutera i organizacione alternative ne odgovara bivšem studentu Konektikata. Pokazao je da može, da ima potentne skorerske sposobnosti, ali u retkim lucidnim trenucima, dok je sve ostalo trenutno više nego upitno. Za bolju Zvezdu već u sledećem derbiju i nastavku sezone neophodan je potpuno drugi Nejpir. Kažu da je razlika između pobede i poraza u sitnicama koje život znače, a s tim u vidu i primer pod kakvim je pritiskom Teodosić šutnuo trojku, a kako Avramović. Nije na odmet da se pomene da je Teodosić do tada bio u lošem šuterskom ritmu, a Avramović u furioznoj seriji.

3. Unutrašnja produkcija

Tražili su se pre svega Majk Tobi i Marko Simonović. Simonović nije ulazio, a Tobi valjda jeste, barem tako kaže zvanična statistika. Mitrović se ponovo vraćao na četiri, a Bolomboj je odigrao utakmicu života. Na momente je izgledao kao spoj Partizanovog Matijasa Lesora i Kajla Hajnsa iz najboljih dana. Nema defanzivnog elementa u kojem nije bio odličan, a čak je to uspeo da začini vrhunskim napadačkim učinkom. Trojka u prvom poluvremenu, pa dva prodora iz levog kornera iz viška u drugom, prvi put za monstruozno zakucavanje sa kontra noge, a drugi put za izuzetnu asitencijju Mitroviću. Duga dvojka je zaličila na beka šutera. U svakom trenutku je bio spreman da odbrani svog igrača, nebitno da li sa posta ili nakon preuzimanja i da u isto vreme prati loptu, pomoć, štiti obruč.

Ovde Kaminski dobija loptu na kratkom rolu i na prvi pogled je Bolomboj predaleko, ali uspeva da smanji zaostatak i u potpunosti zasmeta Amerikancu na obruču i onemogući ga da poentira.

Na sledećem primeru je Teodosić kasnio prilikom praćenja blokade pa je signalizirao preuzimanje i ostao na Ledeju koji je to odmah pokušao da kazni leđima, ali je Teodosić ostao u frontu, a Bolomboj bukvalno doleteo i uhvatio živu loptu sa kojom je završio na kraju u autu. Svejedno, on pokazuje visok nivo koncentracije.


Nije branio samo prostor već i obruč sa dve sjajne blokade, ali i mnogobrojnim ometanjima završnice. Ovde se čini da je daleko od rola Kaminskog, ali za tili čas se stvara na obruču za efektnu blokadu.

Pomagao je i sa strane lopte pravovremeno kao prilikom ove krađe nakon bočnog pika. Sjajan tajming, čitanje i čvrstina da se iznese neophodni kontakt.

Teodosićeva partija će se verovatno pamtiti na kraju po promašenim bacanjima i procentu šuta za tri poena, a opet je imao pregršt sjajnih dodavanja. Jedno od njih je fenomenalan lob za Bolomboja iz jako teškog ugla jer je loptu držao već visoko. Ukoliko bude imao više lufta da se odmori i prihvati umereniju skorersku ulogu može da bude sjajan za Zvezdu. Možda mu u tome pomogne sinoć odlični Jago koji očigledno želi loptu, odgovornost i velike trenutke. Bio je korektan protiv FMP-a, odličan protiv Partizana i može Zvezdi da ponudi neophodni nivo nepredvidivosti i pogodaka kada se lomi utakmica.

Avramović je bio meč viner i još jednom pokazao sve čari svoje energije i pozitivnog ludila. Nekada će to ići u smeru protivnika kao dvosekli mač, ali smo sigurni da će, kako sezona bude odmicala, mnogo više puta biti u korist Partizana.

Naredni derbi će se igrati bez Kevina Pantera što je čak i kada nije u formi ogroman hendikep za Partizan. Zvezdi bi pobeda uz kiks Partizana na Novom Beogradu mnogo značila za konačan plasman i domaći teren u plej-ofu, ali se takve “gostujuće” pobede u ABA ne dešavaju često. Ima Zvezda na čemu da gradi optimizam, ali moraće da porade na neizvesnim završnicama kako se ne bi uvukao crv nesigurnosti nakon tesnih poraza.

Napadački je bilo sjajnih momenata, iako još uvek daleko od timske uigranosti, defanzivno tek ima prostora za napredak kod obe ekipe tako da nas očekuje sezona neverovatnih derbija.

Piše: Miloš VUJAKOVIĆ, košarkaški trener


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizanmozzart analizzaDžoel BolombojPi Džej DoužerAleksa AvramovićAdam HangaŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara