Džanan Musa (Foto: fiba.basketball)
Džanan Musa (Foto: fiba.basketball)

Musa demonstrirao klasu u Nikoziji, dabl-dabl Kamenjaša

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.02.24. | 19:46

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ubedljiva na startu kvalifikacija za Evrobasket

U NBA se nije pronašao, kao ni u Anadolu Efesu, ali je prelaskom u španski Breogan, Džanan Musa napravio potez karijere. Posle izuzetne sezone u dresu tima iz Luga, kao MVP ACB lige prešao je u madridski Real i vrlo brzo se afirmisao kao jedan od najboljih bekova Evrolige. Ovaj 24-godišnji košarkaš iz Bihaća vrhunski kvalitet nastavlja da pokazuje i u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, koju je poveo ka Evropskom prvenstvu sjajnom partijom u ubedljivoj pobedi protiv Kipra u Nikoziji na startu kvalifikacija - 66:99.

Musa je bio nezaustavljiv protiv nedoraslih Kiprana. Za tri nije ni morao da šutira (1/3), a sakupio je 26 poena (9/15 za dva, 7/9 bacanja), podelio osam asistencija, uhvatio pet skokova i samo jednom izgubio loptu. Sa indeksom 32 je bez dileme bio prva figura utakmice, doneo je nedostižnu prednost svojoj reprezentaciji već sredinom odlučujućeg kvartala, pa je finiš susreta presedeo na klupi.

Izabrane vesti

Na kraju je drugi najefikasniji član pobedničke ekipe bio Ajdin Penava sa 15 poena, ali je velike zasluge za trijumf poneo i centar Budućnosti Kenan Kamenjaš sa dabl-dablom od 13 poena i 10 skokova (indeks 20). Ispratili su ih Amar Alibegović sa 12 i Aleksandar Lazić sa 10 poena.

U poraženoj selekciji istakao se naturalizovani Amerikanac Daral Vilis sa 22 poena i 13 skokova (indeks 26), dok je 19 poena dodao talentovani Filipos Tikas. Ostatak ekipe nije mogao da parira rivalu, pa su Kiprani doživeli poraz.

Ipak, ne moraju da brinu. Na kraju krajeva, tri FIBA prozora do početka kontinentalne smotre poslužiće im da se uigraju, pošto kao jedan od domaćina završnog turnira imaju obezbeđeno mesto na Evrobasketu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je s druge strane imala imperativ pobede i ostvarila je zacrtani cilj bez većih problema, ali je u nastavku kvalifikacija očekuje velika borba sa Francuskom i Hrvatskom za plasman na samit najboljih evropskih selekcija, s ozbirom da uz Kiprane dalje ide u još dve selekcije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (FEBRUARSKI PROZOR)

Petak:

GRUPA E

Kipar - Bosna i Hercegovina 66:99

/Vilis 22 - Musa 26/

20.30: (1,12) Francuska (22,0) Hrvatska (6,75)



tagovi

Džanan Musakošarkaška reprezentacija Bosne i HercegovineBosna i HercegovinaKiparEvrobasket 2025Kvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara