Nenad Stefanović (© FIBA)
Nenad Stefanović (© FIBA)

Nenad Stefanović - zlatni trener u eri društvenih mreža: Verujem da su se iznenadili koliko smo malo trenirali

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.08.23. | 13:07

Trener juniora Srbije pričao je o velikom uspehu i osvojenoj zlatnoj medalji na Evrobasketu u Nišu

Najveći uspeh ovog leta u košarci definitivno pripada juniorskoj selekciji Srbije na čelu sa trenerom Nenadom Stefanovićem. Mladi stručnjak je predvodio ekipu sa klupe do zlatne medalje na Evrobasketu u Nišu. Kao neko pred kim bi mogla da bude velika trenerska karijera, pričao je za B92.net o velikom poslu koji je obavio sa klincima

Izabrane vesti

"U trenerskoj karijeri nije prva, jer je moja prva zlatna medalja i prvi osvojen neki bitan trofej je ulazak iz Prve srpske u B ligu. Tu se isto dobija pehar, kao i ovde. Znam da to ljudima verovatno nema težina, ali meni ima. Zatim sa Zemunom dve zlatne medalje u Ligi Beograda, koje su za mene u tom momentu imale ogromnu težinu. Zlatna medalja sa nacionalnim timom, sigurno da je uvek bila moj san, kao i uopšte da budem trener nekog nacionalnog tima naše zemlje. A zlato je... Ne znam šta bih rekao iskreno na to pitanje. Najlepši mogući san za mene i najlepši mogući rezultat. Plašim se samo šta je to što može veću draž da mi donese od ovoga sad", objasnio je Stefanović.

Već od pripremenog perioda, Stefanović je govorio da je ovom timu cilj medalja, a objasnio je i koliko je bilo važno što se sa takvim stavom pristupilo EP.

"Mislim da je bilo važno da napravimo balans između toga da imamo određena očekivanja, da ne budemo četvrti, peti, šesti, da želimo da dođemo u borbu za medalju, a da opet sad ne pravimo igračima neki teret - s obzirom na njihov uzrast i situaciju da je prvenstvo bilo u našoj zemlji. Tako je svakao bolje pitanje za momke, ali eto moj pristup je bio takav da negde ne stavljamo sebi breme favorita, a da opet ipak naglasimo da želimo da dođemo u borbu za medalju, da verujemo da to pripadamo i verujem da je doprinelo nekom konačnom rezultatu, bar ja tako mislim", ističe trener FMP-a.

Prvaci Evrope postali su igrači rođeni 2005. i 2006. godine, to su momci rođeni u eri interneta, društevnih mreža. U novom vremenu, mladi trener se savršeno snašao.

"Koliko je bilo zathevno nametnuti autoritet? Meni to nikad nije problem, tako da oni negde svi znaju gde sam ja trener i verujem da su se jako dobro raspitali. Verujem da su se iznenadili koliko smo malo trenirali, tako da to im je bio šok. Mislim da poštovanje nije bilo teško dobtii, ali poverenje njihovo jeste, što je sasvim normalno. To je neki proces koji smo mi morali ubrzovano da sprovodimo, za razliku od procesa u klubu, koji naravno traje dosta duže. Ovde smo to probali po nekom kratkom postupku, ali verujem da je autoritet znanja je uvek najveći autoritet u svakom poslu. Ono što je najvažnije, oni su imali moje poštovanje od prvog dana, što mislim da je dobar startni korak i prema svima smo se ophodili na jedan dobar i gospodski način".

Večito je pitanje kako da se uspesi iz mlađih kategorija prenesio u sekiorsku konkurenciju.

"Generalno, ovi momci su imali dosta dobre uloge u seniorskim timovima prethodne sezone, ali za narednu treba neki miks njihovog dobrog rada, dobra situacija u klubu, da klub može da im pruži priliku, da oni to zasluže. Istina je ovo što ste pitali, da se dosta igrača tu izgubi, nije slučajno što je tako. Njihove ambicije i očekivanja moraju da budu realna, da budu svesni da je to jedan proces koji će da traje. Slično kao i za ovo prethodno pitanje, svi zajedno moramo da radimo na tim stvarima, da olakšamo njima taj ulazak koji neće biti lak, naročito kada pričamo o ABA ligi", kaže Stefanović.

Za predvodnik mlađe generacije srpskih trenera, vremena za odmor je malo, a posle reprezentativnih, slede i klupske obaveze.

"Nadam se da možemo trofej i sa FMP-om da osvojimo. To bi bio neki naredni korak u bilo kojem takmičenju. Naravno, FMP već u toku ove nedelje počinje pripreme i zahvaljujući ljudima sa kojima radim, oni će jedan deo posla odraditi bez mene i apsolutno imam poverenje u njih. Svi igrači su već u Beogradu, tako da će ova nedelja biti lagana, uvodna i od onda naredne nastavljamo u pravom programu zajedno sa mnom. Isto kao i u reprezentaciji, tako i u klubu, ja uvek mogu da obećam dobar rad, mogu da obećam da ćemo da se borimo, a rezultati videćemo ako ponovimo ove dve prethodne sezone, a to je da budemo u prvih šest i u plej-ofu. Na ovu situaciju kakva je sad u ABA ligi s klubovima, to je maltene ravno sva osvajanju neke medalje", zaključio je Stefanović.


tagovi

Nenad Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara