Paolo Bankero (Foto: AFP)
Paolo Bankero (Foto: AFP)

Nije bilo dileme: Prvi pik Paolo Bankero proglašen za rukija godine

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.04.23. | 02:18

Potencijalni reprezentativac Italije poneo laskavo prizanje posle odlične debitantske sezone u NBA

Čim je izabran sa prvog mesta na prošlogodišnjem NBA draftu, predviđano je da bi mogao do nagrade za rukija godine. Tako je i bilo. Niko od novajlija nije ostavio bolji utisak od Paola Bankera. Košarkaš Orlanda je i zvanično dobio nagradu, sa 98 od 100 mogućih glasova.

U svojoj prvoj sezoni u najjačoj konkurenciji na svetu, bivši košarkaš Djuka je pomogao ekipi sa Floride da ostvari 34 pobede, što je za 12 bolje nego minule takmičarske godine. Čak je Medžik bio i u trci za plej-of.

Izabrane vesti

Beležio je talentovani košarkaš sa italijanskim pasošem 20 poena u proseku, na 15 nastupa imao 25 ili više poena, marginu od 20 prebacio na 40. Naravno, nijedan ruki nije imao bolje brojke. Za najboljeg novajliju meseca proglašen je četiri puta i kako je sezona odmicala tako je postajalo jasno da nema konkurenciju.

Postao je treći košarkaš Orlanda koji je dobio ovo laskav priznanje, posle Šekila O'Nila (1993) i Majka Milera (2001). Interesantno je da je Miler sad Bankerov agent.

"Pogledao me i pitao da li ću biti ruki godine. Pun samopouzdanja rekao sam da hoću. To je samo bio jedan od ciljeva koji sam oduvek imao, nešto o čemu sam razmišljao čim sam draftova. Drago mi je što sam to uspeo i da izvedem", prisetio se Paolo razgovora sa Milerom kada ga je tim sa Floride izabrao kao prvog pika.

Oduvao je 20-godišnji krilni centar konkurenciju, a iza njega su ostali Džejlen Vilijams iz Oklahome i Voker Kesler iz Jute. Centar tima iz Solt Lejk Sitija je dobio preostala dva glasa za prvo mesto.

Bankero je tako postao prvi igrač sa titulom prvog pika na draftu koji je osvojio priznanje za rukija godine od Karla Entonija Taunsa (2016). Ben Simons je takođe bio proglašen za najboljeg novajliju, ali u svojoj drugoj godini (prvu preskočio zbog povrede).

NBA je nedavno dodelila još jedno individualno priznanje, pošto je titulu Igrača koji je najviše napredovao poneo košarkaš Jute, Lauri Markanen.

Finac je dobio nagradu ispred Šaja Gildžus Aleksendera iz Oklahome i Džejlena Bransona iz Njujorka, sa 69 od 100 mogućih glasova za prvo mesto.

Beležio je najbolje brojke u karijeri: 25,6 poena, 8,6 skokova i 1,9 asistencija. Predvodio je Džezere kao najbolji strelac i skakač, a imao je i najviše pokušaja sa linije penala u timu, pa je upisao i nastup na Ol-star utakmici u Solt Lejks Sitiju.


tagovi

Paolo BankeroVoker KeslerLauri MarkanenOrlando MedžikJuta Džez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara