Kostas Slukas (©AFP)
Kostas Slukas (©AFP)

Nije sreća, to je Kostas Slukas

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.05.23. | 14:00

Legendarni Grk odigrao maestralnu utakmicu protiv Fenerbahčea i sada mu samo poen nedostaje da se ugura među 10 najboljih strelaca u istoriji Evrolige

Četiri sekunde pred kraj utakmice Marko Gudurić pogađa sa poludistance i daje prednost Fenerbahčeu od dva poena za opšti delirijum u Ulker Areni. Onda na scenu nastupa fenomenalni Kostas Slukas. Iz tajmauta Tomas Volkap daje njemu loptu u ruke, Saša Vezenkov mu pravi blok, ispred njega iskače Najdžel Hejs-Dejvis, ali ne vredi. Slukas preko ruke pogađa trojku koju daje pobedu Olimpijakosu i vođstvo u seriji od 2-1 u utakmicama.

Popularni Sluki je protiv bivše ekipe ubacio čak 25 poena. Za dva poena bez promašaja (6/6), tri trojke i četiri od četiri sa penala. Sada mu nedostaje samo još jedan koš da preskoči nekadašnjeg saigrača Kajl Hajnsa (trenutno na 3.226 poena) i ugura se u 10 najboljih strelaca u istoriji Evrolige.

Izabrane vesti

Ali ono što Slukasa razlikuje od drugih je što njegovi najvažniji poeni sada već po običaju stižu u poslednjoj četvrtini. Tamo gde drugima počne ruka da drhti. Baš u momentima kada utakmica ulazi u neizvesnu završnicu Slukas se oseća najkomfornije.

Kada se odlučivalo o pobedniku Slukas je ubacio 10 poena, a još 12 je bilo posledica njegovih asistencija. Tako dolazimo do nestvarnog podatka da je čak 22 od ukupno 27 poena Olimpijakosa u četvrtom kvartalu baš Slukasova zasluga.

Taj poslednji koš, to je već priča za sebe.

Neko će reći da je u pitanju sreća, ali gledao sam Kostasa kako svaki dan vežba taj šut”, otkrva Saša Vezenkov, najbolji streleac Atinjana.

Ali kada dođe sudnji čas - Slukas je hladna glava. Nije mu prvi put.

Imao sam tri sekunde i rekao sam da ću ja da preuzmem odgovornost, jer sam se dobro osećao. Saša mi je napravio dobar blok, posle toga sam odigrao jedan na jedan, šutirao i pogodio. Mogao sam i da promašim, ali sa tri sekunde nismo mogli mnogo toga drugačije da uradimo”, hladnokrvno odgovara Slukas.

On je prosto naviknut na ovakve situacije.

Pogađao sam nekoliko puta. Isto tako sam i promašivao. Ne plašim se da preuzmem odgovornost. Samo mislim da prekosutra treba da ovu seriju svi zajedno završimo i da ne zavisimo samo od jednog igrača“.

Kostas nas je na ovakve situacije navikao. Kroz njegovu čitavu karijeru se prožima ta jedna stvar koja ga krasi i ne može da se nauči, a to je taj “clutch gen“. Kada se oseća samouvereno, faktor njegove klase i iskustva mogu biti pogubni za bilo kog protivnika, bilo to na internacionalnom ili klupskom nivou.

Koliko njemu veruje trener Jorgos Barcokas pokazuje i to što će u tim presudnim trenucima njemu dati loptu pre nego Saši Vezenkovu, igraču koji ima MVP sezonu i od koga bi očekivali da se za njega crta akcija. Ali Slukas je jednostavno toliko poseban.

Koliko on znači Olimpijakosu slikovito objašnjava Šekil Mekisik.

Sluk je uradio ono što često radi za ovaj tim, stavio nas je na njegova leđa. I dalje ne mogu da verujem, ali sam zahvalan što smo pobedili“.

Tomas Volkap, čovek koji mu je asistirao, može da potvrdi.

Dobili smo tesnu utakmicu. Znali smo da neće biti lako, ali ovo što je uradio Kostas je sjajno, zato je on naš čovek odluke“.

Slukas od ovakvih situacija profitira već čitavu jednu deceniju. I sa reprezentacijom Grčke iako je tamo pored sebe imao asove kakvi su Dimitris Dijamantidis i Vasilis Spanulis. I u Feneru je Željko Obradović baš Slukasu najviše verovao. U Olimpijakosu nemaju dilemu. Kada su na konopcima zna se kome lopta ide.

Nema to nikakve veze sa srećom.

EVROLIGA, ČETVRTFINALE

Četvrtak

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (hen -5,5) Monako (3,20)

/rezultat u seriji 1:2/

20.30: (2,00) Partizan Mozzart Bet (hen -0,5) Real Madrid (2,10)

/rezultat u seriji 2:1/

Petak

19.45: Fenerbahče – Olimpijakos

/rezultat 1:2/

Dalje prošla: Barselona



tagovi

KK OlimpijakosKostas SlukasEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara