Nikola Marinković (©Starspor)
Nikola Marinković (©Starspor)

Pokaži motiv ako želiš promociju mladih

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.05.24. | 08:54

Ivan Stefanović nastavio tradiciju protiv crno-belih, Napredak dobio Pavla Mihajlovića u remiju protiv beogradskog kluba

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Dočekao je Napredak svojih pet minuta u plej-ofu Mozzart Bet Superlige i to onda kada se možda i ponajmanje nadao. Mada, na strani Čarapana protiv Partizana bila je istorija Ivana Stefanovića.

Izabrane vesti

Ni mnogo zvučnija i iskusnija trenerska imena na srpskoj mapi ne mogu time da se pohvaliti. U četiri od ukupno četiri susreta Napretka protiv crno-belih, u kojima je popularni Peklja vodio tim, kruševački klub nije doživeo poraz. Tri puta je ostajao neporažen u Humskoj, uz jedan trijumf, da bi juče Partizan i Čarapani upisali novi remi u Stefanovićevu statistiku, prvi pod Bagdalom (3:3).

Ne treba se vraćati na priču sa kakvom dozom indolencije je Napredak započeo novi plej-of. Barem kada je rezultat u pitanju, ali ni igra nije bila na superligaškom nivou. Dovoljno je pomenuti da je tim iz Lazarevog grada i meč protiv Partizana počeo sa svega četiri standardna igrača ovog proleća (iz onog dela polusezone kada je Vladimir Gaćinović harao sa Čarapanima) i još dvojicom koji su minute u tim trenucima takmičarske godine upisivali kao rezervisati. I dovoljno je reći da je pre poslednje runde poražen na vrlo lagan način od Mladosti (3:1), Radničkog (4:1) i Čukaričkog (2:0).

Posebno je zanimljiv sastav Napretka protiv crno-belih bio u poslednjoj liniji. Odbrana Čarapana nikada pre nije izašla u istoj rotaciji. Istina, kumovala je tome prethodna povreda Jovana Marinkovića, koji je prvotimac gotovo cele sezone. Šansu u srcu odbrane dobio je još uvek malopunoletni Petar Mihajlović, zajedno sa još jednim bonusom, Nikolom Marinkovićem na levom boku i krilnim napadačem, Branislavom Tomićem, juče desnim bekom, čija je prirodna uloga u timu mnogo ofanzivnija.

Branislav Tomić (©MN Press)Branislav Tomić (©MN Press)

Bilo je propusta u defanzivi, dao je Partizan tri gola u Kruševcu, nekoliko puta stvarao zicere na nestvaran način neiskorišćene, ali kad se podvuče crta Napretkova dva klinca odigrala su protiv crno-belih više nego dobro, štaviše Mihajlović sa stavom mnogo iskusnijeg nosioca half linije. Tomić je, sa druge strane, upisao asistenciju za gol i da je najiskusniji defanzivac među svima njima, Nikola Stevanović, bolje odreagovao u završnici kod poslednjeg gola na meču, vrlo verovatno bi se timu Ivana Stefanovića smešila prva pobeda u plej-ofu.

Ako je odbrana bila takva kakva jeste i u konačnosti upisala više nego prelaznu ocenu, napad je imao i te kako šta da ponudi, onim proverenim kvalitetom. Najbolje što je ostalo pod Bagdalom, nakon brojnih precrtavanja i povreda, poslao je Stefanović na teren. I za Partizan “crna trojka” bila je više nego raspoložena za fudbal. Saša Marjanović je donosio prevagu na sredini lucidnošću, dok su Nebojša Bastajić sa jednim majstorskim i Andrija Majdevac sa dva izvrsna pogotka doneli prvi bod svom timu posle četiri kola.

Partizan nije došao na novo gostovanje sa podmazanim motorima, nakon pet poraza zaredom i klimanjem pozicije broj dva, ali ni u tim okolnostima nije mnogo toga bilo na strani Čarapana. U okrnjenom i podmlađenom sastavu, sa novim katastrofalnim početkom doigravanja, uz mnogo buke nakon odlaska Vladimira Gaćinovića u zenitu sezone, nije mogao u mnogo toga da se uzda, sem u motiv i tradiciju Ivana Stefanovića protiv crno-belih. Oba ta tasa na vagi bila su na strani Kruševljana. Čak i kada kažemo činjenicu da je Partizan stvorio mnogo više zrelih šansi, inspirisaniji za igru bio je domaći sastav.

Pavle Mihajlović (©MN Press)Pavle Mihajlović (©MN Press)

Apsolutno je jasno da je to ključni detalj koji je falio Napretku i u prethodne tri runde plej-ofa. Da nije sporan bio ni novi i neiskusniji sastav. I da je tek u zdravijim okolnostima Kruševac mogao da pokaže talenat nekog od bisera škole, poput Pavla Mihajlovića u jučerašnjem meču. Dar koji je ostao u zapećku samo zato što prethodnih 270 minuta letargije nisu mogli da ga promovišu.

Trka se Napredak kroz ovosezonski plej-of i sam sa sobom od pre dve sezone. Tada je u celom uzeo bod bez datog gola, ovog proleća uspeo je da postigne dva pre meča protiv Partizana, no bez osvojenog boda. Toliko mu je upravo falilo da kaže da je napredovao u odnosu na dve takmičarske godine pre. No, to su brojke, istina je bliža priči da mnogo toga ipak najpre leži u voljnom momentu. A da će Napredak u narednim rundama za rivale imati Vojvodinu, Crvenu zvezdu i TSC. U prevodu: nadahnuće ne bi smelo da izostaje, najpre zbog Petra Mihajlovića i Nikole Marinković, kruševačkog kadeta i omladinca, koji su već sakupili po četiri meča u borbi sa najboljima.



tagovi

Mozzart Bet SuperligaNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara