Lauri Markanen i Nikola Jović (©AFP)
Lauri Markanen i Nikola Jović (©AFP)

Nikola Jović drugi put starter: Trojka Markanenu u lice, Majamiju izmakla pobeda

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.12.23. | 01:32

Srpski reprezentativac koristi svaki minut na terenu

Dobro izdanje u pobedi nad Golden Stejtom, uz sve povrede sa kojim se Majami muči, gurnulo je Nikolu Jovića u startnu petorku. Srpski reprezentativac je dobro iskoristio svojih deset minuta, ali Majami nije uspeo da savlada Jutu na turneji po zapadu SAD.

Juta se vratila pozitivnim rezultatima pošto je prekinula Majamijevu seriju od tri pobede, pre svega dobrom timskom igrom ovenčanom sa 29 asistencija, u kojoj je Kolin Sekston predvodio listu strelaca sa 22 poena (8/14 iz igre, 1/4 za tri), pet asistencija i dva skoka - 117:109 (27:28, 27:25, 34:35, 29:21). Jović se našao u startnih pet, a Erik Spolstra je izveo na teren 18. različitu postavu na početku utakmice, što dovoljno govori o zdravstvenim problemima ekipe, uz povrede Kajla Laurija, Kejleba Martina, Drua Smita, Džoša Ričardsona...

Izabrane vesti

Govorio je Spolstra o Joviću posle Golden Stejta i rekao da i te kako primećuje veliki napredak kod njega i da to što ne igra ne znači da mu trener ne veruje. Sada su se kockice poklopile da srpski reprezentativac zaigra od prvog minuta drugi put u sezoni, mada ne sa preterano velikom minutažom. Odigrao je deset minuta, ali mnogo više od toga govori njegova statistika - šest poena uz dve trojke bez promašaja, te dva skoka i jednu asistenciju. To jedno proigravanje zabeležio je u saradnji sa Džimijem Batlerom posle pik'n'rola, kada je Jović pokazao lepu viziju terena i razigrao svog najboljeg igrača za lake poene.

Poznato je da Batler i Jović imaju bratski odnos i iskusni krilni košarkaš uzeo je 20-godišnjeg Srbina pod svoje krilo. Stalno provode vreme zajedno, Batler je čak nedavno objavio i video na društvenim mrežama kako je na večeri sa Jovićem, a poznato je da je odlazio privatnim avionom čak da gleda svog mladog saigrača na utakmicama Razvojne lige. Jasno je koliko Joviću može da znači podrška kakvu dobija od prvog čoveka ekipe.

Jović je jednu od svoje dve trojke ubacio pravo u lice Laurija Markanena. Finac je izašao na Srbina u uglu, držao ruku sve vreme dok je ovaj bio u fazi šuta, a lopta je posle nekoliko odbitaka na obruču ipak "odlučila" da prođe i dotakne dno mrežice.

Utakmica je najvećim svojim delom bila tesna i neizvesna. Majami je čak bio i bliži trijumfu, imao na sedam i po minuta pre kraja tri poena više (96:93), ali je trojka Džona Kolinsa pokrenula Jutu iz čega je nastala serija 15:4. Posle tri poena prednosti, Majami je u naredna četiri minuta došao u zaostatak od osam poena. Keli Olinik je preuzeo ulogu kreatora, dok je Kejonte Džordž eksplodirao i doneo Juti ključne poene iz kojih je kasnije osigurana pobeda. Tačku na pobedu stavio je Sekston poenima sa slobodnih bacanja na 18 sekundi pre isteka vremena.

Džordž je meč završio sa 21 poenom (5/8 za tri) i šest skokova, Olinik je uz 19 poena imao 19 asistencija i šest uhvaćenih lopti, dok su po 12 poena dodali Markanen i Fontekio. Najefikasniji kod Majamija bio je Bem Adebajo sa 28 poena uz 16 skokova, dok je Tajler Hiro imao 25 poena ali iz 9/22 iz igre i 2/7 za tri. Jednu od najslabijih rola u poslednjih mesec-dva odigrao je Haime Harkes koji je imao samo devet poena i sva četiri promašaja sa distance.

NBA - REZULTATI

Juta - Majami 117:109

/Sekston 22 - Adebajo 28/

Detroit - Toronto 129:127

/Kaningem 30 - Sjakam 35/

Indijana - Njujork 140:126

/Tarner 28 - Divinćenco 38/

Minesota - LA Lejkers 108:106

/Edvards 31 - Dejvis 33/

Golden Stejt - Dalas 122:132

/Kari 25 - Dončić 39/



tagovi

Nikola JovićNBA ligaMajami HitJuta DžezBem AdebajoTajler HiroKolin SekstonKeli Olinik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara