@ MN Press
@ MN Press

Nova poruka iz Partizana: Ne bi trebalo nastaviti takmičenja

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.05.20. | 10:06

Stručno pojašnjenje profesora Vladimira Koprivice

Startne pozicije su sjajne, ali pandemija virusa COVID-19 zahteva nove mere, pa se tako košarkaška sezone možda neće ni nastaviti. Iako je Partizan bio lider ABA lige kolo pre kraja osnovnog dela prvenstva i stekao prednost domaćeg terena uoči četvrtfinala Evrokupa, nije isključeno da sve što je gradio od jeseni do ranog proleća ostane bez naplate u vidu trofeja. Štaviše, i u Humskoj 1 su za to da se ovaj takmičarski ciklus okonča.

Insistirajući na stanovištu struke, kondicioni trener Vladimir Koprivica zagovara ideju da se sezona završi kako bi se igrači zaštitili od povreda čiji je rizik daleko veći ukoliko bi se, posle višemesečne pauze, izložili naporima igranja na svaka dva, tri dana.

Izabrane vesti

Čuveni profesor Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Beogradu pojašnjava:

„Moje mišljenje je da ne bi trebalo da se nastave takmičenja. To bi se sve onda brzo igralo, ekipe bi bile drugačije, pravno ne bi bilo ispravno. Zapravo, ne bi bio nastavak, nego novi početak. Mislim da je bolje da se traže neka rešenja za narednu sezonu: da se menja sistem takmičenja, da se ne smanjuje broj ekipa, nego da se igra manje utakmica“, obrazložio je Koprivica za Večernje novosti.

Kako će izgledati sport, samim tim i košarka, kad sve ovo prođe, niko ne može ni da pretpostavi. Jasno je samo da su i treninzi drastično modifikovani.

Nivo forme se ne može održati bez takmičenja, utakmica, grupnih treninga. Tako da su mogli eventualno da održe nivo spremnosti, ali teško je bez trčanja, kretanja od koša do koša, svako je radio koliko su mu uslovi dozvoljavali. Sproveo sam anketu, sa svima porazgovarao o svemu što su radili... Sada je naš ključni problem kako ih sve izjednačiti. Onda se ređaju ostali problemi: duel-igra, njihovo mentalno stanje, neizvesnost kada će takmičenje početi i da li će uopšte početi. Cela ekipa je iskočila u jednom stanju, a vraćaju se pojedinci potpuno različiti“.

Crno-beli su prošle sedmice počeli sa treninzima, u međuvremenu im je dozvoljeno da se vrate u halu, ali i dalje rade na otvorenom.

Još nismo krenuli, ali svakako znamo da će unutra biti teško. Bitno je da su igrači zdravi, pa uz maksimalne mere opreza, i bez kontakta sa nepoznatima, treniranje u poznatoj grupi - donosi drastično manji rizik. Svako bi trebalo da se potrudi što je moguće više. Sad će i imunitet početi da jača izlaskom iz kuće, pa će valjda biti sve u redu. Alen Đorđević je na vezi i sa stranim igračima, šalje im određeni program, svi su u različitim uslovima, pa rade koliko je moguće“, dodao je prof. dr Vladimir Koprivica.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Vladimir KoprivicaKK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara