Majk Kocar dok je bio na koledžu (© AFP)
Majk Kocar dok je bio na koledžu (© AFP)

Okršaj snagatora: Lesora čeka Majk Kocar, basketaš koji je demolirao Valensiju

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.10.22. | 08:57

"Pamtim navijače Partizana, ludu atmosferu, ali agresivnost igrača na parketu. Očekujemo nešto slično sada. Sigurno će ući u meč borbeno, željni pobede. Moramo da im odgovorimo istom merom" priča centar Baskonije za Mozzart Sport pred meč sa crno-belima u drugom kolu Evrolige

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Španije)

Više od dve decenije Baskonija je redovan član Evrolige. Tokom sezona, veliki broj igrača prošao je kroz dvoranu u Vitoriji, istinske zvezde evropske košarke. Bilo je tu Španaca, Srba, Argentinaca... međutim sada, pomalo neočekivano, lider Baskonije je Estonac. Majk Kocar, centar visok 211 centimetara obeležio je prvo kolo Evrolige. Demolirao je Valensiju za manje od 29 minuta na terenu. Imao je 21 poen, devet skokova i četiri asistencije za indeks 31. Sada, prepun samopouzdanja, dočekuje okršaje sa visokim igračima Partizan Mozzart Beta u meču koji se igra večeras od 20.30.

Izabrane vesti

"Znam da je Partizan klub sa bogatom istorijom, imaju dobre igrače i legendarnog trenera, ali posebnu pažnju obratiću na Matijasa Lesora. Pre svega jer igramo istu poziciju i direktno ćemo se čuvati na parketu. Očekujem žestok duel, težak meč", priča nam Kocar posle Baskonijinog treninga.

Neće ovo biti prvi put Kocaru da ukrsti koplja sa centrima Partizan Mozzart Beta. Prošle sezone je Estonac nosio dres Hamburga kada je tim iz Nemačke igrao utakmice Evrokupa protiv crno-belih.

"Pamtim njihove navijače, ludu atmosferu, ali i agresivnost igrača na parketu. Očekujemo nešto slično sada. Sigurno će ući u meč borbeno, željni pobede. Moramo da im odgovorimo istom merom."

Momak rođen u Talinu 1996. na mala vrata stigao je u Evroligu. Košarkašku karijeru gradio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo je srednju školu završio u Kanzasu, a onda je četiri godine igrao na Univerzitetu Južna Karolina. Na NBA draftu nije odabran 2020. pa je usledio povratak u Evropu. Ovoga puta u Nemačku gde je igrao za već pomenuti Hamburg. Dobre partije preporučile su ga Baskoniji za koju je potpisao ovog leta i kako nam sam kaže, napravio je izvanrednu odluku.

"Osećam se prelepo ovde. Grad je lep. Uživam, čak sam pomalo iznenađen lepim vremenom jer su mi pričalli da neće biti ovako. Sve u svemu uživam Španiji, ali ono što je najbitnije je košarka. Tim je dobar, borimo se jedni za druge, slažemo se i za mene je to zaista bitna stavka".

Pobeda protiv Valensije u prvom kolu pokazala je mnoge pozitivne strane tima iz Vitorije.

"Ne volim da previđam bilo šta na samom startu sezone, ali vidim da smo gladni uspeha, imamo hemiju na terenu i mislim da to može dosta daleko da nas odvede u Evroligi i ACB ligi".

Zanimljivo da je Majk igrao i "3na3" basket, a bio je i reprezentativac Estonije u tom sportu. Ipak, odluka je pala na "klasičnu košarku" u profesionalnim vodama, a za seniorski tim Estonije debitovao je 2018. godine. Danas, je Kocar, najtaletovaniji igrač nacionalnog tima.

"Ne mislim da sam lice košarke u Estoniji. Igram za reprezentaciju, ali ne obraćam pažnju koliko sam poznat, samo gledam kako da u što boljem svetlu predstavim svoju zemlju, a onda i klub za koji igram. Pokušavam da budem uzor mladima".

Ljubav prema košarci traje od malih nogu, iako je imao kratke izlete u druge sportove.

"Počeo sam da treniram sa četiri godine i odmah sam se zaljubio u košarku. Od tada je bila na prvom mestu u mom životu. Trenirao sam atletiku, bio sam na nekoliko fudbalskih treninga, ali ništa nije moglo da se poredi sa košarkom", završava snažni centar priču za Mozzart Sport.

Trener Baskonije Đoan Penjaroja imao je samo reči hvale za crno-bele pred ovaj meč.

"Timovi Željka Obradovića su taktički bogati, često menjaju stvari i ovaj tim je napravljen da tako igra. Imaju kvalitetne i važne igrače u spoljnoj liniji. Igraju bez pravog plejmejkera i sa tri spoljna sa loptom u rukama. Papapetru je pokazao da može da igra i na pozicijama četiri i pet, što samo potvrđuje njihovu svestranost".

Što se tiče istorijata ove dve ekipe. Dugo se čekao okršaj tima iz Vitorije i kluba iz Humske. Još od 2010. godine. Najpoznatiji mečevi su bili oni iz plej-ofa Evrolige 2008. godine kada su Španci sprečili crno-bele da odu na Fajnal for posle majstorice, koja je odigrana baš u Vitoriji. Današnji meč nema ni blizu takav značaj, ali nema dileme da bi trijumf mnogo značio ekipi Željka Obradovića na polju samopouzdanja posebno posle lošeg izdanja u Berlinu protiv Albe u prvom kolu elitnog takmičenja.

EVROLIGA – 2. kolo

Četvrtak:

Crvena zvezda - PAO 75:77

/Bentil 18 - Grigonis 17/

Monako - Efes 95:92

/Džejms 19 - Klajburn 27/

Barselona - Real Madrid 75:73

/Šanli 14 - Dek 21/

Virtus Bolonja - Bajern Minhen 66:63

/Lundberg 13 - Vajler Beb 16/

Petak:

20.00: (1,60) Fenerbahče (14,5) Makabi Tel Aviv (2,55)

20.00: (1,15) Olimpijakos (20,0) Žalgiris (6,00)

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

20.30: (1,20) Olimpija Milano (19,0) Alba (5,00)

21.00: (1,35) Valensija (16,0) Asvel (3,50)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

Majk KocarBaskonijaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara