Jago dos Santos u Minhenu (Foto: Starsport)
Jago dos Santos u Minhenu (Foto: Starsport)

Osam asistencija

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.03.24. | 11:12

Sasvim je jasno šta je bio glavni razlog poraza Crvene zvezde u Minhenu

Bio je 12. novembar 2015. godine kada je Crvena zvezda prvi put gostovala minhenskom Bajernu u okviru Evrolige. Kako je meč odmicao, tako je postajalo sve jasnije da će noć u Bavarskoj biti istorijska. Da će se dugo pamtiti. Stefan Jović je delio asistenciju, za asistencijom. U poslednjih 10 minuta ušao je sa 12 završnih dodavanja. Meč je bio u egalu, a onda je još sedam puta spojio saigrače sa poenima i poveo crveno-bele ka velikoj pobedi koja i devet godina kasnije stoji kao jedina ekipe sa Malog Kalemegdana nad Bavarcima u Nemačkoj.

Jovićev rekord tek početkom februara tekuće godine oborio je bek Baskonije Kodi Miler Mekintajer u pobedi na Asvelom (20 asistencija), što dovoljno govori o magiji iza nezaboravne partije srpskog reprezentativca. Prost je zaključak da je Zvezdi izgleda potrebna vanserijska partija igrača na poziciji organizatora igre kako bi slavila u Minhenu, što se potvrdilo i sinoć, kada je ekipe Janisa Sferopulosa ubeležila ukupno osam asistencija u novom porazu na strani protiv Bajerna.

Izabrane vesti

Bilo je jasno da će imati težak zadatak kada je šef struke Sferopulos potvrdio da Miloš Teodosić neće putovati sa ekipom. Ipak, postojala je nada da bi njegov doprinos makar u određenoj meri saigrači mogli da nadomeste. Dodatno je porasla kada su Nemci obelodanili da će i oni biti bez važnog igrača, Silvana Fransiska, ali... Posle 19 poena u uvodnih pet i po minuta susreta, usledio je post od oko šest minuta i domaćin je preokrenuo. Crveno-beli su u čitavom drugom kvartalu ubacili osam poena, a ukupno 10 za 18 minuta od sredine prve do sredine treće deonice...

Uprkos izostanku napadačkog ritma i adekvatne ideje na protivničkoj polovini, Zvezda se relativno dobro držala. Naravno, zahvaljujući dobroj odbrani. Uspela je da istopi dvocifren minus i priđe na samo dva poena minusa u poslednjoj četvrtini... Ali, ponovo je u ključnom periodu podbacila ofanziva. Zaređali su se promašaji Jaga dos Santosa, Dejana Davidovca i Adama Hange, pa potom i Rokasa Giedraitisa, Džavontea Smarta i Nemanje Nedovića, domaćin je poveo 68:57 i sve je bilo gotovo u "BMW Parku". Nisu problem bili sami promašaji, već činjenica da to nisu bile dobre pozicije. Delom zbog dobre odbrane rivala, ali delom i zbog nedostatka kreacije crveno-belih na protivničkoj polovini.

"Tvrda utakmica, mislim da nismo toliko loše odigrali, naročito u fazi odbrane. Imali smo rezultatski priključak tokom čitavog meča, vratili se na minus dva... Imali smo dobrih energetskih momenata, a falio je bolji napad, malo više kreacije i protoka lopte. Takođe, promašili smo mnogo otvorenih šuteva. Jedna OK utakmica sa naše strane, ali nedovoljno dobra da bi se se pobedilo na gostujućem terenu," analizirao je Luka Mitrović za Sport klub utakmicu sa Bajernom.

Igrač koji se našao pod reflektorima zbog povrede Teodosića, ali i činjenice da Nikole Topića nema u timu od početka januara, na kraju je i doprineo najviše u organizaciji igre, ali nije bilo dovoljno. Jago dos Santos je ubeležio pet asistencija u prvom poluvremenu - do kraja nijednu. Ne može mnogo ni da mu se zameri. Iako je značajno napredovao od dolaska na Mali Kalemegdan, teško se u ovom trenutku može reći da je kadar da bude prvi plejmejker jedne evroligaške ekipe. Nije takav ni bio plan. Pritom, imao je obaveze u reprezentaciji Brazila tokom FIBA prozora, putovao na drugi kraj sveta za mečeve protiv Paragvaja. Kao i uvek, dao je sve od sebe, ali nije vredelo.

Što se tiče ostatka ekipe, nijednom od preostalih igrača nije primarni posao da igra za druge u napadu i organizuje napade. Zvezda je bez dvojice plejmejkera otputovala u Minhen i ispostavilo se da to nije mogla da nadoknadi. Možda bi bilo dovoljno i tek nekoliko minuta Teodosićeve magije, da se napad trgne iz stagnacije i napravi bolji protok lopte na protivničkoj polovini, ali šta bi bilo, kad bi bilo... Još jednom se videlo koliko je valjevski virtuoz sa loptom bitan za Sferopulosovu ekipu, pa makar i u ograničenim dozama.

"Svi smo mi navikli na Miloša i na ono što nam donosi u fazi napada. Mnogo mečeva odigrali smo samo sa jednim klasičnim plejmejkerom. Hanga je morao da „krpi“ rupu, a to nije njegova ni primarna ni sekundarna pozicija. Sve su to objektivni razlozi zbog problema koje imamo,“ dodao je Zvezdin centar.

Posle poraza od Bajerna, crveno-beli su u prilično nezavidnoj situaciji kada je borba za plej-in u pitanju. Sa bilansom 10-17 su 16. na tabeli, tri trijumfa ispod crte koju su pred početak sezone maštali da preskoče. Šanse sada postoje samo u teoriji. Potrebno je da dobiju preostalih sedam mečeva kako bi izjednačili prošlosezonski učinak sa kojim su bili 10. na tabeli. Takav niz je ipak teško očekivati, iako posle gostovanja Monaku (7. mart) imaju tri utakmice kod kuće protiv Makabija (14. mart), Panatinaikosa (20. mart) i Virtusa (22. mart). Nakon toga gostuju Realu u Madridu (29. mart), pa dočekuju Olimpijakos (4. april), a u poslednjem meču ligaškog dela putuju u Istanbul na megdan Anadolu Efesu (11. april). Baraž za plej-of se iz ove perspektive čini kao nemoguća misija.

"Nastavićemo sa istom željom", ne predaje se Luka Mitrović.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenMiloš TeodosićJago dos SantosNikola TopićStefan Jović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara