Nikola Jokić i Boban Marjanović (©Starsport)
Nikola Jokić i Boban Marjanović (©Starsport)

Osiguranje koči NBA igrače da igraju oba "prozora" i Evrobasket

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.05.22. | 11:06

Zbog "pokrivenih" samo 28 dana gotovo je nemoguće da naši reprezentativci iz najjače lige na svetu učestvuju u sve tri ovoletošnje akcije

Po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać istakli su da su imali odlične razgovore sa svim igračima.

Izabrane vesti

"Dobili smo dovoljno informacija kako bismo mogli da posle razgovora sa ostalim kandidatima donesemo definitivnu odluku o planu priprema za junski, zatim avgustovski 'prozor' i Evropsko prvenstvo u septembru ove godine. Ne postavlja se pitanje želje svih igrača da učestvuju u predstojećim akcijama", istakao je nedavno Pešić.

Kasnije su to potvrdili i sami srpski internacionalci u najjačoj ligi na svetu koja bi ipak mogla da kroji spisak Orlova, pre svega u junu. Tačnije, kao svakog leta, priličnu ulogu van terena igra famozno osiguranje.

Prema dogovoru NBA i FIBA, to osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD (odnosno svim NBA igračima koji žele da igraju za nacionalne timove) maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa, računajući i osam dana junoskog prozora (utakmice se igraju u terminu 30. juni - 3. juli i 22. avgust - 30. avgust, ali NBA osiguranje "upisuje" i dane za pripremu, od 27. juna) i Evrobasketa (1. septembar - 18. septembar)

Dakle, ako bi Bjelica, Jokić, Bogdanović, Marjanović i Pokuševski igrali u junu, pripremama za avgustovski prozor (22-30. avgust) i Evrobasket (1-18. septembar) mogli bi da se priključe tek nekoliko dana pre početka druge faze kvalifikacija za Svetski kup, jer osiguranje ne bi moglo više da im "pokrije".

Da li može i bez osiguranja? Teorrtski može, ali uz ogroman rizik za igrače i Košarkaški savez Srbije, kome bi se unizio visok status kod NBA timova koji bi narednih godina 'bez pardona' zabranili srpskim igračima da igraju za Orlove.

S obzirom na to da nas, bar na papiru najlakši posao očekuje u junu (dueli sa Letonijom i Belgijom), a da u avgustu igramo protiv dva tima iz grupe B u kojoj su Grčka, Turska, Belorusija i Britanija, što će biti svojevrsna generalna proba za Evropsko prvenstvo, logično je očekivati da naši NBA igrači, pritisnuti osiguranjem, preskoče prve junske utakmice i posle u kontinuitetu, bez ikakvih vremenskih stega počnu pripreme za avgustovske i septembarske izazove.


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbije

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara