Željko Obradović (© Star sport)
Željko Obradović (© Star sport)

Ostoja Mijailović: Pričalo se da se svađam sa Željkom, da ne želim da produži ugovor

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.04.24. | 16:25

Predsednik Partizan Mozzart Beta odgovarao na pitanja novinara

Dugo će dva datuma pamtiti Ostoja Mijailović u svom mandatu u Partizanu. Prvi u junu 2021. godine kada je Željko Obradović došao i danas... 27. april kada je Željko Obradović ozvaničio produžetak saradnje sa najtrofejnijim trenerom Evrolige.

Odgovarajući na brojna pitanja medija, prvi čovek kluba iz Humske se dotaka mnogih tema, pa i odnosa sa Željkom Obradovićem.

Izabrane vesti

"Pričalo se da se svađamo, sve nesporazume rešavamo unutar kuće. Ništa nikada nije bilo ni strašno. Sve smo radili zajedno i iznosili planove za budućnost. Naslušao sam se od Nove godine raznih priča, kako ja neću da produžim ugovor sa Željkom Obradovićem. Mi imamo zajedništvo u svemu ovom. Nije bitno ko je u upravi, ko nosi dres Partizana", počeo je Mijailović i nastavio:

"Željkov ostanak u klubu mnogo znači za sponzore, navijače, Evroligu... Imati najtrofejnijeg trenera, nekog ko tako voli klub, mnogo znači. Ne mogu da merim to sa drugim klubovima i kako je kod njih. Evroligi je mnogo bitan kontinuitet, a mi ga sada imamo sa ovim produžetkom ugovora. Mnogo je bitnih faktora, a to je i prisustvo Željka Obradovića. Partizan je drugu sezonu najgledaniji klub u Evropi, verujem da to mnogo znači za njihov marketing i dalji razvoj. Ne verujem da će biti problema, već da se reše neke interne stvari (na putu ka ostanku u Evroligi). Mi zato želimo da iskorenimo vređanja i da imamo atmosferu idealnog kluba, idealne organizacije. Da budemo prepoznati kao jedinstven sistem"

Nastavio je o glavnim ciljevima Partizana.

"Pogledajte kakav uticaj je Partizan imao na Lesora, na Egzuma za koga mi je posebno drago i jako sam ponosan što sada igra vrhunsku košarku. Partizan je postao fenomen, moramo da nastavimo tako. Zato i moramo da nastavimo da radimo dalje, da iskorenimo vređanja. Mene niko nije pitao kako Partizan isplaćuje sve plate redovno. To je moja obavezna i dužnost. Kada imate osobu poput Željka Obradovića ovde, jasno je da će biti veća prodaja karata, veći prihod. Nama je cilj stalno članstvo u Evroligi. Želimo da živimo od prodaje karata, sponzorstava i televizijskih prava, a sada ne dobijamo ni dinar od toga, iako smo najgledaniji klub u Evropi. Radimo sve da napravimo najbolji mogući budžet, ne možemo da pariramo Realu, Barseloni i ostalima jer su to klubovi koji obrću milijarde. Oni kada prebace deo para na košarkaške sekcije, to je za njih sića. Hvala navijačima što kupuju karte, što imamo podršku svuda. Ovo je fenomen koji ne postoji nigde. Mi za ovo živimo".

Usledila je poruka navijačima.

"Imamo najbolje navijače na svetu. Nismo subjektivni, iako ih volimo najviše na svetu, već to pričaju svi. Ovo sve daje posebnu dimenziju. Moramo da promenimo neke stvari, pre svega što se tiče ponašanja dela navijača. Nikada nisam pričao nikome za koga treba da glasaju, ali vređanja nam kaljaju reputaciju i utičaju na finansijski aspekt. Možda i prvi put za sedam godina govorim o tome, nekada je bilo potpuno normalno, a sada je nemoguće, da se od deset plata isplati samo tri-četiri i da se dugovi redovno prenose u narednu sezone. Sada to više nije moguće, plaćamo sve redovno. Kada navijači vređaju predsednika države, gledaju moju reakciju. To nije moj manir, da reagujem u takvim situacijama. Ali u meni vlada nemir. Jer, sutra moram da pozovem državu za pomoć, predsednik nam je uvek izlazio u susret i pomagao, govorio je uvek da je to njegova dužnost. Ali, moramo da prestanemo sa vređanjima, da ne dolazi do daljih eskalacija. Mi ne želimo da se mešamo sa politikom. Imate izbore, glasajte za koga hoćete, neću ni na koga utičem kao predsednik Partizan. Svakako, ne treba da vređamo Milutinova, predsednika države... Treba da gradimo dalje ovaj fenomen Partizana".

Potom je bilo reči o A licenci.

"A licenca znači suvlasništvo u Evroligi, B licenca ti daje mogućnost igranja više godina. Ne znam zašto bi neko ko ima osam odsto vlasništva, dao nekom svoj deo? Najviše na svetu bih voleo da imamo A licencu, ali ne verujem da je to realno. Mi smo svoje šanse izgubili pre deset-petnaest godina, kada smo takođe imali kontinuitet igranja u Evroligi. Ne znam zašto se to nije dogodilo. Mi bismo bili najsrećniji na svetu da imamo samo garanciju učešća u Evroligi. Nemamo sada nikakvu garanciju igranja Evrolige naredne sezone, a sa licencom bismo imali određeni komfor da planiramo stvari, da dovodimo igrače koji prave razliku. Setite se da smo u godini dolaska Obradovića igrali Evrokup, došli su tada Panter i Ledej. Bez dugoročnog ugovora teško je planirati budućnost, ugovor bi nam dao sigurnost i mogućnost da planiramo stvari".

Da li postoje informacije kada će biti dodeljena B licenca Evrolige?

"Pitanje na mestu, ali pogrešnoj osobi postavljate pitanje. Mi da možemo da odlučimo, mi bismo to rešili. Mi ne odlučujemo, već prihvatamo odluku. Koliko znam, Evroliga neće menjati format naredne sezone i verujem da oni sada čekaju da se završe takmičenja, kako bi se donela konačna odluka. Očekujem da će Partizan da igra Evroligu, nadam se da će to biti tako što osvojimo ABA ligu. Ako tako i ne bude, onda da dobijemo pozivnicu, kao što je Zvezda dobila letos".

Da li ste zadovoljni rezultatima ove sezone?

"Mi smo na Skupštini na početku aktuelne sezone doneli odluke o važnim ciljevima. Prvi je bio da prođemo bar u plej-in. Taj cilj nismo ostvarili. Drugi je da osvojimo ABA ligu i tu smo još u igri. Mi bismo želeli da osvojimo ABA Ligu. Ako bi nas neko pitao da li bismo želeli da osvojimo ABA ligu ili da igramo plej-of Evrolige, lično bih birao ovo drugo. Mi smo prošle sezone igrali četvrtfinale sa ekipom koja to nije igrala, vratili smo se posle dugo vremena. Nismo ove sezone otišli dalje, znamo i zašto. Preživeli smo u ABA ligi pre dolaska Željka, onda je došao i sve se promenilo. Kupovi me ne zanimaju. Osvojili smo četiri kupa, to mi nije previše značajno. Mene zanimaju Evroliga i ABA liga, kao najozbiljnija takmičenja".

Da li će Zoranu Saviću biti produžen ugovor?

"Nije deo stručnog štaba, on je direktor kluba, on je tu tri i nešto godine. On je na službenom putu trenutno, radi za klub. Kada se budemo dogovorili sa sportskim direktorom, objavićemo sve. Postoji obostrana želja. Teška je njegova pozicija, mnogo je teško tržište i komplikovano. Mnogo je klubova, svi imaju ambicije, velika je potrošnja igrača... I Zoran je prošao težak period tokom ove tri sezone, verovao je u nas, došao je da nam pomogne u jako teškom trenutku posle korone. Objavićemo sve detalje kada bude nešto za objavu".

Kakav je odnos sa Zvezdom?

"Kada sam došao, odnosi klubova su bili još i gori. Danas nisu odnosi klubova toliko loši, već dva predsednika. Sada se najavljuje dolazak Željka Drčelića, što je možda najava poboljšanja nekih stvari. Ti užasni odnosi datiraju iz vremena kada je ovde bio Duško Vujošević i čovek čije prezime neću da izgovorim. Mi želimo uvek da budemo prvi i najbolji, pa i od večitog rivala. Svi su mi pričali da sam došao da bismo večno bili drugi i treći, a pokazali smo da nije tako. Zato se iz večitog rivala i bune na nas. Šta će drugi da rade, nije moj problem".



tagovi

Željko ObradovićKK PartizanOstoja Mijailović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara