Kinan Evans protiv Partizana (©MN press)
Kinan Evans protiv Partizana (©MN press)

Osveta ili bela zastava? Zvezda bez Teodosića guši Trinkijerijev ustanak i surovog Evansa

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.02.24. | 11:48

Ako Žalgiris ne padne jasno je da će crveno-beli moći da se oproste od plej-ina

Najveći optimisti pričali su o povoljnom kalendaru i nadali se trijumfalnoj seriji koja bi Crvenu zvezdu izdigla do statusa plej-in ekipe. Realnost je te snove polako sputavala i sada se čini da je aktuelni šampion Srbije svoje šanse potrošio u porazima od Asvela, Baskonije i Albe.

No, nada tradicionalno odbija da se upokoji, mada je utisak da će i ona sama dići ruke ako Zvezda danas ne uspe večeras da savlada Žalgiris u 26. kolu Evrolige. Jer iako će i posle tog meča Zvezdi preostati još osam utakmica do kraja ligaškog dela sezone ama baš niko neće verovati u nekakav holivudski obrt kad je plej-in zona tri pobede iznad, a u finišu utakmice sa Realom, Virtusom, Panatinaikosom i Monakom, dakle četiri od prvih pet ekipa na evroligaškoj tabeli.

Izabrane vesti

Jeste većina kod kuće, ali to je ove sezone, kao i svake prethodne, i bio Zvezdin problem. Kratka klupa da se iznese ovoliki broj utakmica ili bolje rečeno – mali broj igrača koji imaju istinski opipljiv značaj na terenu. Pa se tako crveno-belima dešava da vežu pobede nad Fenerbahčeom i Partizan Mozzart Betom, a da onda sa isceđenim nosiocima izgube od Asvela. Ili da u Milanu blesnu protiv Olimpije, pa da vežu poraze od Baskonije i Asvela.

Da sve bude gore, čini se da Zvezda ovog puta neće moći da računa na Miloša Teodosića, bez sumnje najvažnijeg igrača ekipe Janisa Sferopulosa. Teo zbog fijaska sa Šabazom Nejpirom celu sezonu igra preko granice izdržljvosti, forsirao je sebe i posle one povrede zadobijene u duelu sa Zekom Ledejom u večitom derbiju sa Partizan Mozzart Betom, ali bilo je primetno da igra sa okovima na nogama i prema informacijama Mozzart Sporta deluje da će sada morati da odmori i zaleči taj zglob.

Loptu u ruke bi tako morao da preuzme Nemanja Nedović, prošle nedelje je ubacio 27 poena u pobedi nad Valensijom, pa 21 u porazu od Barselone i tu je Zvezda obavila posao u skladu sa mogućnostima. Međutim, nju već tradicionalno muče baš te utakmice koje bi plej-of tim morao da dobija. Sve te silne Albe, Asveli, Bajerni…

Pa i taj Žalgiris, s tim da Litvanci sada stižu u Beograd u dobrom trenutku. Ne baš srećna okolnost za Zvezdu, ali činjenica je da je Andrea Trinkijeri razmrdao tim otkako je stigao u Kaunas. Preuzeo je ekipu 30. decemba kada je tim imao svega pet pobeda i 12 poraza. Osam utakmica kasnije situacija je značajno drugačija, Žalgiris je dobio pet mečeva u tom periodu i sada je poravnat sa Zvezdom na učinku 10-15.

Prošle nedelje samopouzdanje u timu je dodatno podgrejano velikim pbobedama nad Panatinaikosom (80:68) i Anadaolu Efesom (96:70). Pre toga je u Kaunasu pao i Fenerbahče, još ranije i Alba, ali na strani je Trinkijerijev Žalgiris savladao samo Valensiju, a izgubio od Barselone, Asvela, pre dve nedelje u Beogradu od Partizan Mozzart Beta.

Ipak, Žalgiris se diže. I nema sumnje da je Andrea Trinkijeri, Zvezdin stari poznanik iz vremena kada je vodio večitog rivala, i te kako doprineo tom ustanku.

Raduje me način na koji igramo. Danas smo se bacali za loptu kao da skačemo u bazen. U jednoj akciji su četvorica igrača skočila za ničiju loptu”, zadovoljno je Trinkijeri trljao ruke prošle nedelje.

GRANICE ZA IGRAČE

15,5: Kinan Evans

13,5: Nemanja Nedović

Ta borba je ipak samo jedan deo jednačine. Drugi se zove Kinan Evans. Nekadašnji igrač Igokee se nakon povrede zbog koje je propustio dobar deo prošle sezone svojski trudi da sebi obezbedi ugovor života na leto. Već se pisalo da će ga na kraju sezone pojuriti i Olimpija i Fenerbahče što i ne treba da čudi imajući u vidu da je 27-godišnji momak iz Teksasa ove sezone na proseku od 16,8 poena što ga stavlja na peto mesto liste najboljih strelaca Evrolige.

Protiv Panatinaikosa je zablistao u punom sjaju i poneo zvanje MVP-a 25. kola. Ubacio je 24 poena uz šut za dva 5/6, a za tri 4/5. Imao je i tri skoka, pet asistencija i čak pet ukradenh lopti za PIR indeks 35. Evans je upisao dvocifren košgeterski učinak u 12 od poslednjih 13 utakmica, u vrhu statističkih kolona je i po tom indeksu korisnosti (16,8), broju ukradenih lopti (1,5), ubačenih trojki (1,5).

U stvari, ceo tim Žalgirisa je – negde u skladu sa litvanskom školom košarke – najbolja trojkaška ekipa Evrolige sa prosekom ubačenih šuteva od 40,6 odsto. Ali napadački gledano, od Zvezde je bolji još samo u slobodnim bacanjima. U svemu ostalom crveno-beli imaju prednost, ali opet imajte na umu – Trinkijerijev Žalgiris nije isti onaj sa početka sezone. A i taj stari je u drugom kolu posle velikog preokreta savladao Zvezdu sa 79:74 uz 18 poena i sedam skokova Rolandsa Šmitsa.

Zvezda sada nema izbora: osveta ili s belom zastavom u finiš Evrolige. Toliko je prosto.

EVROLIGA - 26. kolo

Četvrtak:

Anadolu Efes - Makabi 105:91

/Larkin 22 - Boldvin 26/

Baskonija - Asvel 94:80

/Hauard 18 - Lovernj 16/

Olimpija - Real Madrid 81:76

/Šilds 27 - Musa 12/

Partizan Mozzart Bet - Bajern 78:79

/Panter 22 - Fransisko 20/

Valensija - Olimpijakos 65:7

/Odželeji 19 - Kenan 16/

Petak:

20.00: (1,67) Crvena zvezda (15,0) Žalgiris (2,75)

20.15 (1,50) Panatinaikos (16,0) Fenerbahče (3,00)

20.30: (1,07) Barselona (25,0) Alba Berlin (9,00)

20.30: (2,25) Virtus Bolonja (15,0) Monako (1,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaŽalgiriskk ŽalgirisKinan EvansAndrea Trinkijeri

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara