Košarkaši Panatinaikosa (Foto: MN Press)
Košarkaši Panatinaikosa (Foto: MN Press)

Panatinaikos čeka Zvezdu bez grčkih reprezentativaca

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.02.22. | 14:05

Velikani grčke košarke dali dozvolu prvotimcima da se odazovu pozivu državnog tima uprkos obavezama u Evroligi

FIBA prozori su napravili pravu pometnju u evropskoj košarci. Reprezentacije nisu u poziciju da se za kontinentalnu i planetarnu smotru bore u najjačim sastavima, jer se termini kvalifikacija poklapaju sa rasporedom Evrolige i NBA. Tako recimo Slovenija kao prvak Evrope nije učestvovala na Mundobasketu u Kini pre dve i po godine, a brojne selekcije su morale dobro da se pomuče bez najboljih igrača da bi došle do mesta na završnim turnirima. Grci će izgleda dobiti veliko pojačanje u nastavku kvalifikacijama, jer su Panatinaikos i Olimpijakos pristali da puste svoje prvotimce u državni tim za predstojeće mečeve sa Turskom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Heleni su blamantno počeli borbu za mesto na Svetskom kupu - porazom od Velike Britanije u Njukaslu (69:78). Uspeli su ipak da savladaju Belorusiju u drugom kolu (77:67) i vrate se na pravi put.

Izabrane vesti

Shvatili su izgleda da je vrag odneo šalu i da selekcija koju predvodi Sotiris Manolopulos (selektor samo u kvalifikacijama) ne može bez najboljih pojedinaca. Ruku spasa pružili su velikani grčke košarke, koji su spremni da puste reprezentativca iz svojih redova da se priključe državnom timu.

"Već smo diskutovali sa timovima i oni se apsolutno slažu, jer državni tim je iznad svega. Svi smo pomagali i svi pomažemo. Imamo klubove koje izuzetno cenimo i želimo im evropski uspeh koji podiže lestvicu, ali tu je i reprezentacija koja je svima na prvom mestu. Panatinaikos i Olimpijakos će pustiti igrače za ove utakmice. PAO je bio voma jasan i želimo da mu se zahvalimo zbog toga, jer će dati dozvolu igračima u prvom meču, iako istog dana igra u Evroligi. Olimpijakos je jasno dopustio svojim igračima da igraju u oba meča", rekao je predsednik KS Grčke Vangelis Liolios.

Termini Olimpijakosa u Evroligi se ne poklapaju direktno sa terminima grčke reprezentacije. Ipak, crveno-beli 24. februara dočekuju Olimpiju Milano (27. kolo), a samo dan kasnije Grčka igra prvi meč sa Turskom.

Panatinaikos za razliku od ljutog rivala ima obaveze u elitnom takmičenju na dan odigravanja utakmice Grčke i Turske - dočekuje 25. februara Crvenu zvezdu u OAKA areni (20.00). Kako stoje stvari, Dimitris Priftis neće na raspolaganju imati grčke reprezentativce za okršaj sa ekipom Dejana Radonjića. Elefterios Bohoridis, Janis Papapetru, Leonidas Kaselakis, Jorgos Papajanis i Vasilis Kavadas bi mogli da dobiju poziv grčkog selektora, mada je jasno da neće moći baš svi da se odazovu. PAO im je ipak dao odrešene ruke, videćemo u kojem će sastavu Zeleni izaći na megdan crveno-belima.


tagovi

KK PanatinaikosKK OlimpijakosKK Crvena zvezdaJanis PapapetruJorgos Papajaniskošarkaška reprezentacija Grčke

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara