Tajrel Džonson protiv košarkaša Mege (©MN Press)
Tajrel Džonson protiv košarkaša Mege (©MN Press)

Perfektan skauting više od pola posla: Turbo Vojvodina protutnjala kraj Mege!

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.02.24. | 19:07

Ekipa Miloša Isakov Kovačevića imala i 27 poena više protiv učesnika Jadranske lige i sada čeka boljeg iz duela Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Završnica Mozzart Kupa Radivoja Koraća ostala je bez još jednog učesnika iz Jadranske lige! Iznenađenje jeste, ne toliko zbog pobede Vojvodine, već zbog načina na koji je to učinila ekipa iz Srpske Atine - uz perfektan skauting i gotovo savršenu izvedbu!

Izabrane vesti

Vojvodina je iznenadila sve u niškom Čairu izuzetnom košarkaškom predstavom kojom je diktirala tempo gotovo svih 40 minuta, zbog čega je bila jako blizu toga da potpuno deklasira Megu. Bez obzira na konačnu razliku, poslala je snažnu poruku potencijalnom rivalu u polufinalu, a realno je očekivati da to bude Partizan Mozzart Bet, pre nego simpatični Hercegovac iz Gajdobre za koga je sam plasman na završni turnir istorijsko delo.

Vojvodina je slavila rezultatom 100:92 (25:16, 31:23, 29:30, 14:24), mada je u završnici druge četvrtine distanca iznosila čak 27 poena (52:25). Mega je uspela da drastično da umanji minus na konto realnog kvaliteta, iskustva, pa i faktora kondicije jer se osetilo da Novosađanima ponestaje dah u odlučujućih deset minuta. Ni Megini košarkaši nisu mogli da pogode sve, u ključnim momentima vezali su četiri promašaja i to ih je dodatno poguralo ka eliminaciji, uz dve pravovremene blokade Zorana Nikolića. Mada je završnica bila daleko interesantnija i zanimljivija nego što se to očekivalo posle više od dve i po deonice.

------------------------------

Na ovoj utakmici postignuto je 192 poena, što je donelo novih 192.000 dinara u humanitarnoj akciji "Svaki poen vredi više" Fondacije Mozzart. Trenutno je prikupljeno ukupno 484.000 dinara.

Podsetimo, Fondacija Mozzart tokom Mozzart Kupa Radivoja Koraća za svaki poen donira 1.000 dinara u humanitarne svrhe.

------------------------------

Utakmicu će po najlepšem da pamti Luka Ašćerić! Momak koji je posle rastanka sa FMP-om trenirao sa Vojvodinom i na kraju ipak potpisao ugovor odigrao je jednu od najboljih partija dosadašnje karijere sa 22 poena (8/14 iz igre, 4/10 za tri) za 21 minut, uz tri asistencije. Imao je verovatno poseban motiv Ašćerić protiv kluba u kojem je proveo tri godine, osetilo se to posebno u prvom delu kada je već na svoj konto upisao 16 poena. Dok je fokus bio na Zoranu Nikoliću, Džaredu Kaningemu, Tajrelu Džonsonu i Petru Rakićeviću, Ašćerić je zatrpao koš Mege i otvorio saigračima ozbiljan manevarski prostor.

Petar Rakićević je imao 14 poena uz četiri skoka i dve asistencije, Džared Kaningem, Vasilije Vučetić i Tajrel Džonson po 11 poena, a Zoran Nikolić osam poena, te po tri uhvaćene i blokirane lopte!

Mega je platila danak velikom broju grešaka, čak 16 - od čega osam kroz 'krađe' Vojvodine - i anemičnom, bezidejnom prvom poluvremenu. Uroš Plavšić je imao 21 poen, Nikola Đurišić jedan manje, a Filip Jović 18 poena uz sedam skokova. Stefan Miljenović upisao je 11 poena.

Zoran Nikolić i Uroš Plavšić (©MN Press)Zoran Nikolić i Uroš Plavšić (©MN Press)

Malo je ko u hali, pa čak i na klupi Vojvodine, mogao da očekuje poluvreme kakvo je odigrala Vojvodina. Mada, treba to istaći, je skauting stručnog štaba Vojvodine bio pripremljen do najsitnijih detalja i igrači Miloša Isakov Kovačevića bili su zategnuti kao strune od prvog minuta.

Rezultat toga je 57 poena u košu Mege, uz vrhunsko poluvreme Luke Ašćerića sa 16 poena. Ipak, ne može se reći da je nekadašnji košarkaš Mege jedini zaslužan za ono što se desilo na parketu. Cela ekipa disala je kao jedan, a kako je vreme prolazilo osetilo se da novosadskoj ekipi značajno raste samopouzdanje. Ašćerić je bio konstantna pretnja sa loptom u rukama, baš kao i Zoran Nikolić na kome su neretko išla udvajanja ili bar iskakanje strane pomoći. Petar Rakićević i Boško Bumbić radili su od svega pomalo, dok je prisustvo Džareda Kaningema i Tajrela Džonsona bila nerešivo za mlade košarkaše Mege. Obojica su dali veliki doprinos u napadu, ali posebno je njihovo aktivno učešće u odbrani davalo Vojvodini jak vetar u leđa. Kaningem je sam imao tri ukradene lopte u naletu Voše sredinom druge četvrtine, kada je serijom 20:6 rezultato otišao na 52:25 i tada maksimalnih +27!

Megini košarkaši ostali su zaleđeni od šoka i sa mnogo problema suočavali su se Marko Barać i njegovi saradnici, da nađu rešenje za čvrstu i gotovo neprobojno odbranu protivnika. Najveće muke Mega je imala sa zonskim presingom iz kojeg je Vojvodina naterala na deset izgubljenih lopti, odnosno čak duplo više.

Ašćerić u duelu sa Malovecom (©KSS)Ašćerić u duelu sa Malovecom (©KSS)

Košarkaši Vojvodine radili su u prvih 20 minuta sve ono što je Miloš Isakov Kovačević želeo od njih, o čemu je pričao u najavi susreta – da njegov tim fizički i trkački odgovori na Megin ritam. I ne samo da su u tome uspeli, nego su potpuno osvajača Kupa iz 2016. naterali da izađe iz svoje zone komfora i umesto tranzicije igra pozicione napade u kojim se nije snalazio.

Na sve to, Megine muke dodatno je uvećala briga sa faulovima, jer su dvojica najboljih igrača Uroš Plavšić i Nikola Đurišić brzo imali po tri kraj svog imena.

To svakako ne umanjuje ono što su igrači Vojvodine radili, jer su od samog početka znali kako da napadnu protivnika i pre svega kako da se brane od dobro poznate Megine tranzicije. Posle trojki Ašćerića i pet vezanih poena Džonsona za 18:11, Marko Barać je uzeo prvi tajm-aut. Bilo je to posle pet minuta utakmice. Drugi je potrošio već posle nepunih osam, kada je na semaforu stajalo 25:11, pošto je Ašćerić opet bio precizan sa distance!

Dominantna četvrtina Vojvodine donela je 25 poena za osam minuta, ali tu nije bio kraj. Megini igrači srljali su iz greške u grešku i otvarali napade protivniku za relativno lake poene. Dok je učesnik najvišeg ranga Jadranske lige dugo živeo od pogodaka sa slobodnih bacanja koje nije promašivao (13/13), Vojvodina je raznovrsnim rešenjima dolazila do koševa koji su uvećavali jaz i činili da nervoza i napetost u protivničkim redovima rastu...

VEliko je bilo pitanje kako će košarkaši oba sastava da reaguju u trećoj deonici, međutim ništa se značajnije nije promenilo. Vojvodina je, kao kada zmija stegne žabu, vršila strahovit pritisak na Megu i držala bitnu razliku, odnosno udaljenost koja ne dovodi ni u naznakama utakmicu u dramu.

Prelomni trenutak utakmice viđen je u poslednjoj sekundi treće deonice. Pošto je Mega trojkama Maloveca i Iljasolua, odnosno košem Jovića uspela da se spusti na 13 poena zaostatka (68:81), kofu ledene vode polio je Stefan Savić trojkom sa udaljenosti slobodnih bacanja na svojoj polovini uz zvuk sirene, pa je na semaforu stajalo 86:68. Serija koju su kreirali Vasilije Vučetić i on vratila je Vojvodinu na komotnih 20 razlike... I najavilo apsolutno zasluženu pobedu Vojvodine! Jesu momci u plavim dresovima u poslednjoj četvrtini disali teže i evidentno na momente kaskali za rivalom, ali na kraju je element drame izostao.

Igrači Miloša Isakova Kovačevića će u polufinalu igrati sa boljim iz susreta Partizan Mozzart Beta i Hercegovca iz Gajdobre koji se igra od 20 časova.

Mega - Vojvodina 92:100

/15:26, 23:31, 30:29, 24:14/

Mega: Milijašević, Miljenović 11, Jelavić 7, Popović, Milutinović, Iljasoglu 8, Đurišić 20, Kovačević 2, Gnjidić 2, Plavšić 21, Jović 18, Malovec 3.

Vojvodina: Kaninghem 11, Banjac 5, Nedeljkov, Ljubičić 2, Rakićević 14, Zagrađanin, Burnbić 7, Savić 9, Nikolić 8, Ašćerić 22, Džonson 11, Vučetić 11.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, 20.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -53,5) Hercegovac Gajdobra (1,85)

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, 17.00: Čačak 94 - Crvena zvezda

P2, 21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

Mozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.KK VojvodinaKK MegaNikola ĐurišićVasilije VučetićDžared KaningemLuka Ašćerić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara