PET NA PET - Milka Bjelica: U jednom momentu, po broju nastupa za reprezentaciju, bila sam ženski Dejan Bodiroga

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.11.18. | 20:04

Košarkašica koja je nastupala za tri nacionalna tima kaže da je zbog Harisa Brkića bežala iz gimnazije da bi skidala njegove finte

Karijeru je počela u Crvenoj zvezdi 1991. godine za koju je vezuju samo lepe uspomene. Biti košarkašica šampionskog kluba Crvena zvezda, smatra Milka Bjelica, tada je bila privilegija. Može se reći za devojke koje su u tom klubu stasavale u seniorke da su važile za košarkašku elitu u bivšoj Jugoslaviji, u Evropi i šire.

Ženska košarkaska ekipa Crvene zvezde je najtrofejnija ekipa u SD Crvena zvezda tako da je automatski na igračice prebačena atmosfera njene grandioznosti i tako je građen pobednički karakter.

Izabrane vesti

Nakon Zvezde Bjelica je igrala sezonu u vršačkom Hemofarmu, takođe, u tom momentu možda i najbolje organizovanom klubu, ali ljubav prema Zvezdi i želja da se njena era ne završi opet je Milku, sledeće godine, vratila u dosta izmenjenu Zvezdu. Crveno – bele je napustila zbog povrede nakon nekoliko meseci, a time i završila karijeru u domaćim klubovima.

Usledio je period od 14 –15godina inostrane uspešne karijere sa mnoštvom trofeja i ol star utakmica . Sve u svemu Milka Bjelica je sastavila ukupno 20 godina seniorske košarke .
Evo i vrlo interesantnih činjenica iz duge i bogate karijere naše gošće. Već sa šesnaest godina je bila registrovana za prvi tim Zvezde. Sa 17 godina nastupila je na evropskom prvenstvu sa seniorskom reprezentacijom 1999. godine u Poljskoj. Bila je najmlađi učesnik šampionata.

Do 2006. godine bila je član reprezentacije SiCG i u jednom momentu igračica sa najvećim brojem nastupa u ženskoj reprezentaciji. Dejan Bodiroga je tada bio igrač sa najvećim brojem utakmica u muškoj selekciji.

Od 2006. do 2015. godine bila je članica reprezentacije Crne Gore. Znači igrala je za tri nacionalna tima, Jugoslaviju, SiCG i Crnu Goru.

Milka Bjelica se uz sport i usavršavala. Završila je Menadžment u sportu na Difu u Deligradskoj, ali i master u Valensiji na istu temu, menadžment u sportu. Poseduje FIBA licencu kao agent igrača. Upisala je fakultet Političkih nauka u Crnoj Gori,  dalje školovanje je u toku. Govori engleski, italijanski, španski i nemački jezik.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?
“Bila sam maksimalno posvećena košarci. Rekreativno sam se bavila atletikom i tenisom”.

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Pre svih naš otac kao bivši košarkaš. Tad je košarka bila na najvišem nivou. Pratio se Partizan koji je harao, takođe, i naša reprezentacija, Mundijali…Ja sam veliki ljubitelj košarke kao sporta, kao profesije, kao načina života i shodno tome uvek sam vrednovala ‘umetnike’ koji su se bavili ovim sportom i zbog kojih sam se i ja opredelila za košarku. Jedan od njih, pored Dejana Bodiroge, je i pokojni Haris Brkić zbog koga sam propustila toliko časova u gimnaziji samo da bih krišom gledala treninge Partizana u hali Pionir i ‘skidala’ Harisove finte i produženi korak” .

3. Koji klub nosite u srcu?
“Ja sam Zvezdino dete, navijam za Zvezdu, ali isto tako veliki sam fan muške košarkaške ekipe Partizana iz vremena mog odrastanja. Godinu kad su ‘crno - beli’postali prvaci Starog kontinenta nikad neću zaboraviti”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Kad sam dala prve poene za reprezentaciju Crne Gore i tako ispisala deo istorije crnogorske ženske košarke. Takođe, sećam se Fajnal fora Evrolige, bilo je zaista puno vrhunskih klupskih utakmica”.

5.Životni i sportski moto?
“Za mene važe red, rad i disciplina. Takođe, bitan je pozitivan stav, dobro se dobrim vraća”.

Bonus pitanje za našu gošću: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu  koja dolazi iz  Litvanije gde  ŽALGIRIS dočekuje BARSELONU.  Istorija je na strani Katalonaca, 5:17. Tim iz Kaunasa do sad ima pobedu manje od Barse. Real je slavio u Litvaniji, ali je Žalgiris potom uknjižio tri pobede. Barseloni su ceh platili Himki i Mursija. Naša gošća više veruje u tim srpskog trenera Svetislava Pešića.
“Probajte sa dvojkom”.

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN


tagovi

Milko Bjelicapet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara