Pera Božić (Foto: Star sport)
Pera Božić (Foto: Star sport)

Petar Božić i London Lajonsi neće prečicom do Evrolige

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.01.24. | 17:46

Asistent generalnog menadžera kluba iz engleske prestonice istakao da je jedini put ka elitnom takmičenju kroz Evrokup

Poslednjih godina su London i Pariz počeli da rastu kao evropska košarkaška tržišta, te su se njihovi klubovi često pominjali u planovima Evrolige. Zasad put grade kroz Evrokup, ali po svemu sudeći pitanje je vremena kada će i jedni i drugi postati deo elitnog takmičenja.

Štaviše, pominjalo se da bi mogli da dobiju vajd kartu i za narednu sezonu, ali to se neće desiti u slučaju engleskog kluba, tvrdi Jason Tranos, asistent generalnog menadžera Lajonsa.

Izabrane vesti

"Jedini put do Evrolige je osvajanje Evrokupa. Ništa nam nije obećano od Evrolige, kao što se spekulisalo prethodnih meseci da ćemo mi i Paris dobiti vajld karte. Sve te glasine nemaju veze sa stvarnošću u ovom trenutku. Nema dogovora ni signala, ništa se ne krije. Ako želite u Evroligu, morate da osvojite Evrokup. Prosto je. A mi imamo tim koji može da ide do kraja. Ima ga i Pariz, tu su i Bešiktaš, branilac titule Gran Kanarija, Hapoel... U Evrokupu se 20 timova bori, a osam može da ga osvoji", istakao je Tranos u razgovoru za Eurohoops.

Dakle, Petar Božić i njegovi izabranici neće prečicom do elitnog takmičenja, već će za status u društvu najboljih morati da se izbore na terenu. Zasad im solidno ide. Treći su u Grupi A drugorangiranog takmičenja sa učinkom 9-4 posle više od polovine ligaškog dela sezone. Ipak, put do Evrolige je dugačak.

"Za nas je veoam teško da odmah uđemo u Evroligu. Ako se Virtus izbori za plej-of ove godine, što deluje sasvim realon, onda će ostati mesta za samo jedan tim iz Evrokupa, a to će biti osvajač, tako da, moraćete da ga osvojite. Specifičan je i slučaj Valensije koja je investirala ogroman novac, oko 200.000.000 evra na novu dvoranu. U svakom slučaju, naš cilj je da London postane jedan od evropskih košarkaških centara".

Jedan od operativaca Lajonsa veruje da evropska košarkaš prolazi kroz veoma bitan, ali i turbulentan period, te da bi tržišta poput Londona i Pariza mogla da budu itekako značajna.

"Čitava košarkaša struktura u Evropi je pod pretnjom, a neprijatelji nisu oni koji se tako čine. Da li će Evroliga preživeti narednih pet godina, sada će biti jasno. Ovo je prelomni period. Šta će biti sa Rusima, Dubaijem, sa Izraelom? Tržišta poput Londona i Pariza su potrebna, iako možda nisu tradicionalne sile, ali će doneti novac. Potrebno je pronaći strateške modele koji neće pokvraiti sliku, ali će povećati kvalitet".

Iako ističe da još nije vreme da Lajonsi postanu deo elite, ne sumnja da bi mogli mnogo da donesu Evroligi. S druge strane, veruje da je Pariz spreman.

"Skaj sports, BT Sport, Skvik, Ekip... Svi ti engleski i francuski mediji bi doneli nešto novo, ali nećemo sada postati deo Evrolige, potrebno je određeno vreme. Pariz je zato spreman. Imaju izvrstan tim. Da ih sada ubacite u Evroligu, imali bi 20 pobeda. Mi s druge strane tražimo talente, investiramo u infrastrukturu i trudimo se da postanemo što atraktivniji. Cilj nam je da proizvod koji je bio poluprofesionalan prevedemo u profesionalne standarde", zaključio je Tranos.


tagovi

London LajonsPetar Božić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara