Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Pionir, rival sa dna tabele - prava prilika da Nedović i Smart uhvate zalet

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.03.24. | 09:00

Košarkaši Crvene zvezde u 22. kolu ABA lige dočekuju Krku

Zbog povreda dvojice plejmejkera, Crvena zvezda je teško uspevala da održava dobar napadački ritam u duelima sa Bajernom i Monakom posle pauze. Između ta dva susreta u Evroligi je protiv Mornara u ABA ligi rutinski odradila posao, sačekala da se rival umori i onda ga kvalitetom pregazila u drugom poluvremenu. Ono što može da raduje pristalice crveno-belih je to što su Jago dos Santos i drugovi posle samo osam asistencija u duelu sa Bajernom sakupili 25 u Baru i 20 u Gaston Medesan dvorani, ali su ipak u finišu treće deonice pali, što je jedna od prvih favorita za plasman na Fajnal for elitnog takmičenja surovo kaznio.

Videlo se na oba evroligaška meča koliko ekipi nedostaje Miloš Teodosić, pa bi zato od velikog bi značaja za tim sa Malog Kalemegdana bilo da Nemanja Nedović pronađe željeni ritam. Imao je nekoliko sjajnih partija ove sezone, u prvom delu održavao i solidan kontinuitet, pa je sa prosekom 13,1 poena najbolji strelac ekipe u Evroligi, a istu titulu nosi i u regionalnom takmičenju sa 12,3 poena po nastupu. Ipak, izuzev 20 poena protiv FMP-a u četvrtfinalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća, u poslednje vreme nije uspeo da namesti ruku.

Izabrane vesti

Postigao je 11 poena u polufinalu turnira u Nišu, tokom ubedljive pobede nad ekipom Čačka 94, pa onda devet u finalu, mada je bio strelac nekih od najbitnijih koševa u okršaju sa Partizan Mozzart Betom za Žućkovu levicu. Po povratku sa pauze je brojao do 10 protiv Bajerna (2/7 za tri), u Baru je od 102 poena postigao osam, a protiv Monaka se praktično isključio iz utakmice u prvoj četvrtini, kada je u rasponu od samo nekoliko minuta zaradio tri faula (susret okončao sa dva poena).

Jasno je koliko bi njegov veći doprinos pomogao Crvenoj zvezdi, pogotovu u trenucima kada Teodosić, ali i Nikola Topić ne mogu da pomognu ekipi. Nema sumnje da je na njega uticala i povreda s početka godine, da ga je izbacila iz ritma, pa je od povratka na parket oscilirao. Išao od 26 poena protiv Asvela, do sedam u Berlinu protiv Albe, pa je brojao do 27 u susretu sa Valensijom, ubacio 21 poen Barseloni i odradio solidan posao u susretu sa Žalgirisom sa 15 poena i četiri asistencije, ali je posle Kupa i reprezentativne pauze došlo do novog pada u procentima. Zato se Krka čini kao idealan protivnik u ovom trenutku, da Nemanja dobro užari mrežice u Pioniru i počne da gradi samopouzdanje i ritam pred ključni deo sezone i borbu za titulu šampiona Jadrana.

Mogla bi utakmica protiv slovenačkog tima da posluži dobro i Džavonteu Smartu. Momak iz Baton Ruža je u nekoliko navrata pokazao da bi mogao da izraste u dobrog napadača, ali je izvesno da se još privikava na nove uslove u evropskoj košarci. U ABA ligi je na proseku od 10,6 poena, u Evroligi na 8,7. Ume i te kako da pronađe rupu u odbrani i prodorima kažnjava rivale, ali najveća boljka mu je dosad bio šut sa distance. Na evrosceni je pogodio svega pet trojki iz 29 pokušaja (17,2 odsto), dok je na Jadranu preciziniji (9/28 ili 32,1 odsto).

Još ima i velike oscilacije u igri. Sposoban je da veže nekoliko dobrih napada, ali i da nestane sa parketa serijom loših odluka i nerezonskih poteza. Do kraja ligaškog dela sezone u oba takmičenja će imati još 11 prilika da podesi nišanske sprave i još bolje se upozna sa evropskom košarkom, te je utisak da ima sasvim dovoljno vremena da se pretvori u legitimno oružje srpskog šampiona za najbitniji period.

Džavonte Smart (Foto: Starsport)Džavonte Smart (Foto: Starsport)

Što se tiče sastava iz Novog Mesta, na dnu je regionalne lestvice (mada će i u slučaju poraza preskočiti Mornar zbog boljeg učinka u međusobnim susretima), sa samo četiri pobeda posle 21 kola. Vezao je tri poraza, izgubio četiri od poslednjih pet mečeva u ABA ligi. Pritom, crveno-beli ne znaju za poraz od slovenačke ekipe skoro četiri i po godine, a kod kuće su od 14 mečeva sa Krkom samo dva izgubili - poslednji put u januaru 2011. Ipak, svestan je i trener Zvezde Janis Sferopulos da uvek treba biti oprezan protiv ekipa koje se bore za goli život.

"Očekuje nas utakmica protiv tima koji se bori da ostane u ligi, i sama ta činjenica ih čini veoma opasnim. Moramo da izadjemo na teren motivisani, spremni da odigramo dobar meč i da se držimo našeg plan", rekao je grčki stručnjak, a sličnog mišljenja je i kapiten Branko Lazić:

"Nova utakmica sa Krkom, ekipom koja je u donjem delu tabele, ali koja ima nekoliko vrlo iskusnih igrača u svojim redovima. Jesmo favoriti na papiru, ali to moramo da povrdimo na terenu. Utakmice protiv timova koji se bore za opstanak su uvek vrlo neugodne, i moramo da budemo energetski na dobrom nivou i sa punim respektom odigramo ovu utakmicu. Naš cilj se zna, prvo mesto pred plej of i pobedom u nedelju bi došli na korak od tog cilja".

Susret je zbog zauzetosti dvorane premešten iz "Štark Arene" u dvoranu "Aleksandar Nikolić", a očekuje se da će se treneru Sferopulosu, za razliku od utakmice u Monte Karlu od pre nekoliko dana, na raspolaganje staviti još makar jedan igrač. Dejan Davidovac nije putovao sa timom na gostovanje u Evroligi jer je dobio slobodne dane zbog rođenja deteta, a virus je iz tima izbacio Dalibora Ilića i priključio ga listi odsutnih na kojoj se već neko vreme nalaze Teodosić, Topić i novajlija Trej Tompkins. Zvezda je protiv Kneževa igrala sa 11 igrača, pa treba očekivati makar kompletan protokol u susret sa slovenačkim timom.

Jan Špan (Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović)Jan Špan (Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović)

S druge strane, Gašper Okoron je sakupio iskusnu ekipu u dvorani "Leon Štukelj", koju predvodi Jan Špan sa 11,6 poena i 6,7 asistencija u proseku. Leon Stergar ume da bude nezgodan ako namesti ruku (10,2 poena), a borbena unutrašnja linija, pre svih Jurij Macura (9,6 poena i 4,9 skokova) i Marko Radovanović (8,8 poena i 5,6 skokova), ne preza ni od jednog rivala i na svakom meču ostavlja sve na terenu.

"Crvena zvezda je dosad pokazala najviše i zaista pripada vrhu ovog takmičenja. Kao tim iz Evrolige, ima širok izbor kvalitetnih igrača. Za nas će ovo biti jedna od lakših utakmica, jer je možemo odigrati opušteno i bez pritiska, a istovremeno s velikom željom, jer se suočavamo s velikim rivalom. Igrači imaju priliku da vide na kojem su nivou. Motivacija nam ne nedostaje, igrači uvek vole da igraju ovakve mečev. Ovaj put nećemo biti opterećeni rezultatom, već uglavnom sami sobom, s velikom željom da pokažemo nešto i odigramo bez straha," istakao je Okorn pred gostovanje u Beogradu, a i Macura napominje da nema nikakvog pritiska na njemu i saigračima pred duel sa liderom na tabeli:

"Svi znamo gde se Crvena zvezda svrstava, kakav je njihov budžet i sastav tima. Idemo u Beograd potpuno rasterećeni i utakmicu ćemo shvatiti kao dobru školu za nastavak sezone, gde dolaze prilike koje moramo da iskoristimo."

ABA LIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 74:59

/Žganec 21 - Marić 15/

Petak

Split - Mornar 87:75

/Šorter 20 - Veders 19/

Subota

Cedevita Olimpija - Budućnost 72:80

/Kobs, Džons 15 - Kamenjaš 16/

Nedelja

19.00: Crvena zvezda - Krka

Ponedeljak

17.00: Studentski centar - FMP

19.00: Borac Mozzart - Partizan Mozzart Bet

21.00: Mega - Cibona



tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja NedovićKrka

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara