Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)

Džejms postavio rekord pa prepustio podijum, Zvezda nemoćna i uz dabl-dabl Mitrovića

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.03.24. | 21:03

Crveno-beli pokazali zube u trećoj četvrtini, ali onda za par minuta sve prosuli i na kraju ubedljivo izgubili u Monaku

Otišla je Crvena zvezda u Monako sa 11 igrača, da pokaže da može da igra i bez Miloša Teodosića. Dobro se držala, čak bila i bolja od domaćina u pojedinim momentima, posebno u trećoj četvrtini, ali je onda stala i za nekoliko minuta sve ispustila... Monako je serijom 12:3 krajem treće deonice stekao kontrolu i vrlo brzo je u poslednjoj deonici sve postalo jasno. Pokušaće crveno-beli da zaborave poslednjih 13-14 minuta susreta, iako su u Gaston Medesan dvorani prisustvovali istoriji, jer je Majk Džejms još u prvom poluvremenu postao najbolji strelac Evrolige svih vremena. Sjajni Amerikanac je potom nestao, tek u finišu dodao još nekoliko poena, ali ispostavilo se da je ekipa Saše Obradovića i bez najboljeg igrača imala sasvim dovoljno oružja da u ovom trenutku izađe na kraj sa četom Janisa Sferopulosa - 98:80.

Kneževi su tako nastavili sa izvanrednim rezultatima u Evroligi, pošto su upisali sedmu vezanu, ukupno 18. pobedu (18-10), dok je sada jasno da Zvezda neće moći da ponovi ni prošlosezonski učinak, kada je sa bilansom 17-17 bila deseta (trenutno na 10-18).

Izabrane vesti

Četvorica igrača Crvene zvezde odigrala su na potrebnom nivou da se parira jednom od glavnih favorita za plasman na Fajnal for, koji je pritom u sjajnom ritmu. Luka Mitrović je ubeležio dabl-dabl sa 18 poena i 10 skokova (indeks 21), Jago dos Santos je posle slabe prve četvrtine dodao gas u nastavku, pa je ubeležio 16 poena i pet asistencija, pre nego što je zaradio peti faul (indeks 18). Treći igrač koji se izdvojio bio je borbeni Džoel Bolomboj koji je susret okončao sa 12 poena i osam skokova (indeks 21), a dvocifren učinak ubeležio je i Rokas Giedraitis sa 13 poena.

Ostatak ekipe nije dao preveliki doprinos, ali mora se napomenuti da je Zvezda doputovala u Monte Karlo sa 11 igrača, bez dva plejmejkera i praktično bez prave "četvorke" u rosteru.

Džejms je krajem druge četvrtine postavio rekord Evrolige i svrgnuo Vasilisa Spanulisa sa trona, a u tom trenutku je imao 13 poena. Mirovao je sve do poslednje četvrtine, kada je dodao još sedam, pa je sa ukupno 20 poena bio najbolji strelac na susretu. Dok je on odmarao, kolo su vodili Eli Okobo (14 poena, sedam asistencija), Donatas Motiejunas (14 poena, šest skokova), Džeron Blosomgejm (12 poena) i Donta Hol (10 poena).

Dobro je Zvezda otvorila utakmicu. Povukao je Mitrović i postigao osam od prvih 11 poena crveno-belih u Monte Karlu. S druge strane se Džejmsu žurilo da obori rekord, pa je opalio i nekoliko nerezonskih trojki, što su Sferopulosovi puleni dobro koristili i ponajviše zahvaljujući Mitroviću vodili 13:17 posle šest i po minuta. Povukao je potom Obradović lidera svoje ekipe na klupu, da malo ohladi glavu i odmah su Kneževi prodisali. Trojka Uatare, pa Motiejunasa i domaćin je preokrenuo. Na kraju je Monako i zatvorio uvodnu deonicu serijom 12:0, pa je posle 10 minuta bilo 25:17 na semaforu.

Posle nekoliko minuta praznog hoda, kojim je dozvolila rivalu da preokrene rezultat (slično kao u Minhenu prošle sedmice), Zvezda je drugu četvrtinu otvorila sa dve trojke preko Hange i Dos Santosa (prvi poeni) i odmah uhvatila priključak. A onda su ponovo svi reflektori bili usmereni ka Džejmsu, koji je očas posla vezao šest poena i prišao na poen od cilja. Poveo je francuski šampion potom i sa 36:25, ali su Jago i Lazarević zaustavili krvarenje srpskog. Usledio je momenat za istoriju. Digao se Džejms na šut sa poludistance, lopta je ušla kao kap u obruč i Evroliga je dobila novog kralja. Posle kraćeg prekida u Džejmsovu čast, iznenada se pojavio i Kemba Voker, pa je sa šest vezanih poena ponovo odlepio svoj tim, iako je Sferopulosova četa imala još jedna dobar nalet. Na veliki odmor se otišlo sa 46:38 u korist ekipe Saše Obradovića.

Ipak, odbijali su crveno-beli da se predaju, iako je bilo prilično jasno da domaćin ima daleko veći broj oružja. Krenuli su silovito posle pauze i sa pet vezanih poena pokazali zube favorizovanom domaćinu. Stao je napad Monaka, Džejmsa nije bilo nigde otkako je postao rekorder, Mitrović je nastavio sa odličnom igrom i Zvezda je posle nepunih šest minuta igre u trećoj deonici izjednačila (55:55). Ipak, izgleda da se previše istrošila kako bi stigla do poravnanja. Povukli su Monako Dijalo i Okobo, a onda se razleteo Donta Hol i sa dva efektna zakucavanja stavio zaokružio seriju Kneževa 12:3, za 69:60 posle 30 minuta košarke u Gaston Medesan dvorani.

Tu je i definitivno Obradovićeva četa razoružala Zvezdu. Okobo je vezao dve trojke na startu odlučujuće deonice za velikih 75:60. Probili su košarkaši Monaka čep u tom trenutku, pa iako nisu preterano birljirali u odbrani, napadom su dokusurili crveno-bele. Razlika je nastavila da raste. Išla je i do +22, pa su košarkaši Crvene zvezde na kraju ipak ubedljivo poraženi.

-----------------------

MONAKO - CRVENA ZVEZDA 98:80

/25:17, 21:21, 23:22, 29:20/

Dvorana: Gaston Medesan

Sudije: Karlos Peruga, Karmelo Paterniko, Saulijus Racis, Luka Kardum

Monako: Okobo 14, Blosomgejm 12, Braun 7, Dijalo 7, Korneli, Žete, Voker 6, Motejunas 14, Uatara 3, Strazel 5, Hol 10, Džejms 20

Crvena zvezda: Smart, Lazarević 7, Hanga 5, Mitrović 18, Lazić 2, Tobi, Bolomboj 12, Nedović 2, Giedraitis 13, Gilespi 5, Dos Santos 16

-----------------------

Do kraja ligaškog dela sezone ostalo je šest rundi, a crveno-bel će najpre vezati tri utakmice kod kuće protiv Makabija (14. mart), Panatinaikosa (20. mart) i Virtus Bolonje (22. mart). Potom gostuju Realu u Madridu (29. mart), pa dočekuju Olimpijakos (04. april), dok će tačku staviti u Istanbulu protiv Anadolu Efesa (11. april).

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Bajern Minhen 109:86

/Larkin 28 - Edvards 19, Lučić 18/

Monako - Crvena zvezda 98:80

/Džejms 20 - Mitrović 18/

Makabi Tel Aviv - Žalgiris 83:76

/Boldvin - Evans 18/

Valensija - Barselona 78:88

/Odželeje 19 - Veseli 21/

Real Madrid - Fenerbahče 79:89

/Ljulj 17 - Hejs-Dejvis 17/

Olimpijakos - Virtus Bolonja 74:69

/Papanikolau 16 - Šengelija 15/

Petak

20.15: (1,07) Panatinaikos (25,0) Asvel (9,00)

20.30: (1,17) Baskonija (20,0) Alba (6,00)

20.30: (1,80) Milano (15,0) Partizan Mozzart Bet (2,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MonakoLuka MitrovićJago dos SantosMajk Džejms

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara