Pritisak iz Saveza, Hrvati izlaze iz ABA lige?

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.05.22. | 16:45

Klubovima predloženo da izađu iz jednog regionalnog takmičenja i pređu u drugo

Jadranska liga mogla bi ovog leta da doživi ozbiljne promene, tačnije da ostane bez klubova iz Hrvatske!

Dok se u Srbiji poslednjih dana intenzivno govori o velikoj nepravdi učinjenoj osvajaču ABA 2 lige Zlatiboru, Košarkaški savez Hrvatske je na nedavno održanoj sednici u Gospiću izneo jasan predlog da tamošnji klubovi napuste Jadransku ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju. U pitanju je Alpe Adria Cup koje okuplja klubove Centralne Evrope, preciznije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Alpe Adria Cup funkcioniše pod ingerencijom FIBA.

Izabrane vesti

Potencijalni izlazak hrvatskih klubova iz ABA lige definitivno bi zatvorio vrata Evroligi i takmičenjima pod rukovodstvom te organizacije i cilje je potpuno okretanje Fibinoj Ligi šampiona, Evropa kup i pomenuti Alpe Adria kup. Na hrvatske klubove se vrši pritisak da izađu iz ABA lige i na pomenutoj sednici iznet je detaljan plan pod kojim bi uslovima i na koji način mogli da naprave "transfer" u druga takmičenja. Sve pod parolom razvija hrvatskih košarkaša što bi za cilj imalo promociju novih reprezentativaca Hrvatske.

HKS je od klubova tražio da odluku donesu do 13. maja. Vodećim ljudima istih dostavljen je i pristupnica kojom bi potpisali pristanak za istupanje iz "liga koje nisu priznate od strane HKS". Kroz istu bi klubovi dali Savezu mogućnost da pripremi finansijsku konstrukciju i plan za dalju pomoć i podršku hrvatskim klubovima koji bi krenuli ovim putem, odnosno da graju takmičenja koja HKS priznaje.

Dok u tamošnjem Savezu postoji jaka želja da se ostvari dugogodišnja želja i istupi iz regionalne lige, klubovi nisu toliko "zagrejani" za predloženu varijantu. Naime, razlog je mali broj utakmica koji bi im bio garantovan učešćem u FIBA Ligi šampiona - šest u grupnoj fazi -, zbog čega ne žele da napuste ABA ligu u kojoj su, opet, klubovima praktično svi troškovi plaćeni po slovu sponzorskih ugovora. Zbog toga se Savez i klubovi nalaze u pat poziciji.

Kako se može čuti, Split je trenutno najbliži odluci da izađe, dok su Zadar i Cibona protiv. Koliko je situacija delikatna i komplikovana govori i to da je na adresu Saveza već stigao dopis sa molbom da se pomeri datum za donošenje konačne odluke. Takođe, zagrebački velikan i nekadašnji šampion Evrope čeka dolazak novih ljudi u klub koji bi garantovali ulaganje ozbiljnih finansijskih sredstava u narednim godinama, ali je navodno jedan od uslova da se taj projekat ostvari upravo učešće u Jadranskoj ligi. Zbog toga je ceo plan hrvatskog Saveza, bar u ovom trenutku, na klimavim nogama.

Jedan od glasnih protivnika izlaska hrvatskih klubova iz ABA lige je legendarni Aco Petrović. Čovek koji je godinama poslom, a pre svega emocijama vezan za Cibonu glasni je protivnik pokušaja tamošnjeg Saveza da klubove preseli iz naslednika lige nekadašnje Jugoslavije u Alpe Adria Cup, uz fokus na FIBA takmičenja.

“Sasvim je legitimno da HKS vrši pritisak na klubove radi uključivanja u Fibina takmičenja ali isto tako klubovi, pre svih Cibona, Split i Zadar moraju samostalno da donesu odluku šta sa Aba ligom, jer oni su ti koji bi trebali znati što je najbolje za njih“, poručio je Petrović i dodao:

“S obzirom da ja stalno pokušavam da gledam unapred evo i moje prognoze. Kad svi poispadaju iz Fibinih takmičenja nakon nekoliko utakmica uživaćemo u velikom broju utakmica u Alpe Adria kupu“.

Želja hrvatskih klubova da izađu i ABA lige nije novost i ta priča godinama kruži košarkaškim kuloarima. Samo je ove godine Savez napravio ozbiljne korake ka definitivnoj realizaciji te ideje.


tagovi

Košarkaški savez HrvatskeKK ZadarKK SplitCibona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara