Zoran Sretenović i Dino Rađa (©MN Press)
Zoran Sretenović i Dino Rađa (©MN Press)

Rađa se oprostio od Sretenovića: Kompjuter u glavi, a dole – kao dinje

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.04.22. | 10:37

“Taj je znao šta treba da se radi u svakom trenutku“, kaže legendarni centar Jugoplastike

Toni Kukoč prva zvezda, ne i jedina. Beše u toj slavnoj generaciji Jugoplastike, trostrukog evropskog prvaka još čudesnih košarkaša. Zoran Savić, Žan Tabak, Velimir Perasović, a i više od njih legendarni Dino Rađa.

A beše i Zoran Sretenović. Tih i neupadljiv, ali jednako važan za splitski tim. Uostalom, pitajte samo Rađu, koji se na emotivan način oprostio od prerano preminulog srpskog asa.

Izabrane vesti

Podsetimo, nekadašnji reprezentativac preminuo je juče u 58. godini nakon što je doživeo srčani udar. Pošto su mlađi možda i zaboravili, Rađa podseća o kakvom se asu radi.

Sreto mi je bio kao brat. U ono doba smo bili cimeri i provodili najviše vremena skupa. U prvom redu je bio čovek. Zaj.ebant od glave do pete. Taj ni sekunde nije bio ozbiljan osim kad je igrao. A kad je igrao - kompjuter u glavi. Taj je znao sve što treba u svakom trenutku. Bio je pravi plej koji je držao uzde jedne moćne ekipe i svi su ga obožavali. Muda ka dinje, obrana za primer, a i kad bi dao dva koša igrao je odličnu utakmicu. Kakva je to glava bila. Druže moj, neka ti je laka zemlja“, napisao je Rađa.

Sretenović će ostati upamćen kao jedan od igrača koji su tokom karijere nosili dres i Crvene zvezde i Partizana. Profesionalni put počeo je u OKK Beogradu, a kasnije je igrao i za Jugoplastiku, Bamberg, Olimpik Antib, Borovice iz Rume, Radnički iz Beograda, Stal Ostrov...

U dresu reprezentacije Jugoslavije je dva puta postao šampion Evrope – 1991. u Italiji i 1995. u Grčkoj.

Igrajući za Jugoplastiku (kasnije POP 84) osvojio je tri titule prvaka Evrope. U trećem finalu, protiv Barselone 1991. godine Sretenović je postao jedini Evropljanin koji je ikada odigrao svih 40 minuta meča za šampionsku titulu.

Po završetku igračke karijere, Zoran Sretenović je radio kao trener u podgoričkoj Budućnosti, zatim Hemofarmu, Železničaru iz Inđije dva puta, Igokee, Vojvodine, Polfarma iz Gdanjska, AZS-a i Stala iz Ostrova.

Otišao je prerano, ali će njegovo ime sigurno dugo ostati upamćeno.


tagovi

Dino RađaZoran Sretenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara