Majk Tobi (Foto: ABA League/Crvena zvezda/Đorđe Kostić)
Majk Tobi (Foto: ABA League/Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Raspucani Tobi i Mitrović vodili Zvezdu do pobede nad Splitom

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.12.23. | 20:36

Fredi Gilespi debitovao, ali bez poenterskog učinka

Košarkaši Crvene zvezde su nastavili da nižu pobede u ABA ligi. Nije ih omelo ni to što je Janis Sferopulos odlučio da odmori Miloša Teodosića posle istorijske partije protiv Makabija, kao i što je poštedeo napora Džoela Bolomboja. Nije im smetalo ni što su zbog zauzetosti beogradskih dvorana morali da se presele nakratko u Železnik. Raspucani Majk Tobi je načeo Split, a Luka Mitrović ga dokusurio, za rutinskih 89:67 i 12. pobedu u regionalnom takmičenju.

Crveno-beli su tako prvi deo sezone na Jadranu okončali usamljeni na vrhu tabele, sa učinkom 12-1 i dve pobede više od najbližeg pratioca. Split je pretrpeo deveti poraz (4-9).

Izabrane vesti

Naturalizovani reprezentativac Slovenije Majk Tobi je posle dobrog izdanja u susretu sa Makabijem (12 poena), bio vrlo raspoložen u napadu, pa je meč okončao sa 24 poena, uz šut sa distance 4/6 i pet uhvaćenih lopti, te je sa indeksom 29 bio najkorisniji igrač utakmice. Bila mu je ovo i statitstički najbolja partija od dolaska na Mali Kalemegnda. Ispratio ga je Mitrović, koji je u prelomnim trenucima meča odigrao ključnu ulogu i pomogao crveno-belima da se odlepe krajem druge, a onda i steknu potpunu kontrolu početkom treće četvrtine. Upisao je 14 poena, šest skokova i četiri asistencije za indeks 21.

Dvocifren je na kraju bio i Nemanja Nedović sa 11 poena, dok je solidan bio i Marko Simonović koji je pored 10 poena imao i četiri skoka. Fredi Gilespi je ubeležio prve minute u dresu srpskog šampiona, ali je ostao bez poenterskog učinka. U nekoliko navrata je pokazao šta bi u defanzivi mogao da donese, ali je jasno da će mu biti potrebno još vremena da se adaptira na novu sredinu i zamisli trenera Sferopulosa.

CRVENA ZVEZDA - SPLIT 89:67

/21:16, 26:18, 24:17, 18:16/

Dvorana u Železniku

Sudije: Uroš Nikolić, Marko Juras, Vladimir Tomić

Crvena zvezda: Lazarević 5, Hanga 8, Davidovac 2, Mitrović 14, Lazić 3, Simonović 10, Tobi 24, Ilić, Nedović 11, Giedraitis 8, Gilespi, Dos Santos 4

Split: Fanderburk 8, Perković 11, Šorter 17, Saliven 9, Kalajžić 2, Tišma 5, Runjić, Vuko 10, Perkušić, Gnjidić 5, Dubravčić

Tobi je sjajno otvorio utakmicu. Krenuo je sa dva precizna bacanja, pa je ubacio dvojku iz odbojke, a onda vezao dve trojke i potom zakucavanje na asistenciju Dos Santosa - postigao je 12 od uvodnih 17 poena Zvezde (17:11 na semaforu). Na ulasku u poslednja dva minuta na teren je ušao i novajlija Gilespi i tako upisao zvaničan debi za crveno-bele, a Split je preko Salivena i Šortera održao priključak pa se na odmor otišlo sa 21:16.

Tvrdo je počela druga četvrtina. Nedostajalo je pravih ideja i jednima i drugima u napadu, pa je tokom uvodnih tri i po minuta rezultat u deonici bio 2:2. Tek posle trojke Simonovića i lepog poteza Jaga, koji je iz okreta, sa velikim lukom pronašao put do dna mrežice, podignut je tempo i počeli su da se nižu poeni na obe strane. Ipak, nakon zakucavanja Simonovića za 30:22, usledila je serija gostiju 8:2 preko Perkovića i Šortera. A onda je Mitrović stupio na scenu. Imao je nekoliko lepih poteza u reketu i još lepših dodavanja, a posle njegove sjajne asistencije po čeonoj liniji i trojke Giedraitisa, Zvezda je stekla dvocifrenu prednost (44:34). Litvanac je i trojkom sa zvukom sirene stavio tačku na prvu poluvreme, pa su crveno-beli i pored određenih problema pauzu od 15 minuta dočekali sa plus 13.

Nastavio je Mitrović sa odličnom igrom i u trećoj deonici - kontrolisao skok, dobro pokretao tranziciju i nastavio da pronalazi rešenja pod protivničkim košem. Pogodio je i Nedović dve trojke, Tobi dobro odrađivao posao, a sve to, uz visok stepen angažovanja u odbrani, omogućilo je Sferopulosovoj ekipi da se u potpunosti odlepi i već sredionom četvrtine stekne i 20 poena prednosti. Vuko je sa dve trojke pokušao da trgne goste, ali su crveno-beli odigrali koliko je bilo potrebno da u odlučujući period uđu bez ikakve nervoze - posle pola sata igre velikih 71:51 u korist lidera ABA lige.

U poslednjem kvartalu je ekipa Crvene zvezde rutinski privela posao kraju. Sferopulos je iskoristio priliku i da promeša karte, ali Split to nije uspeo da iskoristi ni da upristoji poraz, dok je Tobi u finišu popravio brojke i zasluženo bio prva figura utakmice u Železniku.

ABA LIGA - 13. KOLO

Petak

Cedevita Olimpija - Cibona 93:91

/Blažič 25 - Aranitović 19/

Subota

Mornar - FMP 75:77

/Veders 18 - Stojanović 22/

Budućnost - Studentski Centar 82:94

/Slavković 20 - Kamenjaš 26/

Nedelja

Krka - Borac Mozzart 89:80

/Špan 21 - Segu 18/

Zadar - Partizan Mozzart Bet 84:68

/Božić 26 - Vukčević 16/

Crvena zvezda - Split 89:67

/Tobi 24 - Šorter 17/

Ponedeljak

18.00: (1,55) Mega (14,5) Igokea (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitLuka MitrovićMajk TobiFredi Gilespi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara