Ratko Varda (©MN Press)
Ratko Varda (©MN Press)

Ratko Varda: Cilj ostvaren, večeras opušteno, pa u Beogradu da gledamo Partizan kroz rupicu na krovu Arene

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.04.23. | 08:13

"Treba pohvaliti sve momke, pokazali su ove godine neverovatno angažovanje i drugi deo sezone je zaista uživanje gledati. Od 35 utakmica sa ovom u Madridu, Partizan je dobio 21 što je zaista fantastično. Igraju momci sa mnogo žara i nadam se da će nastaviti tako. Da vidimo šta će biti u Evroligi, pa da se okrenemo ABA ligi i Superligi, da se konačno vrate titule", kaže nekadašnji as Partizana i Reala za Mozzart Sport

Prva recka odavno je arhivirana za košarkaše Partizan Mozzart Beta i mislima su se maksimalno okrenuli ka drugom okršaju četvrtfinala sa Realom u Madridu (TV Sportklub, 20.45), gde bi novi brejk doveo tim u predvorje Fajnal fora.

Objektivna košarkaška javnost i navijači crno-belih sa velikim zadovoljstvom dočekali su trojku Kevina Pantera, igrači su posle utakmice i u danu odmora bili nogama čvrsto na zemlji i nisu želeli u svojim izjavama da idu previše daleko. Tema je samo druga utakmica i kako odgovoriti na pritisak Kraljevića koji će večeras biti još veći.

Izabrane vesti

Za Ratka Vardu, čoveka prebogate karijere i nekog ko je pre nepunih mesec dana u Beogradskoj areni odigrao utakmicu legendi Partizan Mozzart Beta i Real Madrida, čiji je član bio, izabranici Željka Obradovića već su uradili ogroman posao i učinili da klupske pristalice sanjaju velike snove i razmišljaju o Kaunasu kao dostižnoj meti.

"Sve Partizanove uspehe gledam kao navijač, jako sam emotivno ispratio utakmicu u Madridu, posebno kada je Panter dao tu trojku za pobedu. Igrati sa Realom u Madridu na jednu loptu iliti poslednji napad koji sve odlučuje je veliki uspeh. Samim tim, šut koji je ušao bio je šlag na torti ili trešnjica na vrhu tog šlaga", zadovoljno govori Varda za Mozzart Sport i dodaje:

"Prelepo, zaista neverovatno. Ono što je bilo možda i nedostižno, taj Fajnal for, sada se ponovo kod nas navijača pretvorio u neku realnu stvar, nešto što je ostvarivo. Videćemo šta će biti u drugoj utakmici, ako bude malo sreće, pa da dobijemo i taj meč... To bi bilo savršeno".

Već sa jednim brejkom Partizan Mozzart Bet preuzeo je prednost domaćeg terena, što bi moglo da bude presudno na kraju...

"I ova jedna je veliki uspeh i svi koji volimo Partizan od početka smo razmišljali da bi bilo dobro kada bi se dobila samo jedna utakmica. I eto, ta prva je završena po ukusu navijača. Drugi meč ćemo sigurno svi gledati mnogo opuštenije nego prvi".

Kakvu utakmicu očekujete večeras, koliko dešavanja na parketu taktički mogu da budu drugačija nego u utorak? Uz to, pominje se da je Valter Tavares neizvestan…

"Niko još verovatno ne zna šta će biti sa Tavaresom, kao i sa Poarjeom koji nije igrao prvi meč. Da li će oni igrati ili ne, ne treba Partizan da uvodi u razmišljanje 'šta ako'. Ako ih ne bude u postavi, biće sigurno mnogo lakše, nego kada bi bili u sastavu. Što se tiče Partizana, verujem da će i momci sigurno biti mnogo opušteniji na parketu, da će lakše psihički izneti ovu utakmicu. Kada nemaš prednost domaćeg terena, uvek ideš na parket sa idejom da pokažeš čvrstinu, da se boriš i eventualno izboriš jedan brejk. Eto, Makabi i Partizan su već dobili kao gosti, Barselona i Olimpijakos su bili sigurni kod kuće, a svaki trijumf van kuće mnogo znači za dalje. Videćemo kako će Željko da spremi ekipu za nastavak serije, prvo večeras".

Kevin Panter je rešio susret novim velikim šutem, a kako vreme prolazi svojim delima i ponašanjem sve više opravdava kapitensku traku, iako je deo javnosti bio skeptičan po pitanju njegovog imenovanja za najodgovorniju ulogu…

"Svi kada gledamo površinski, pa i ja sam isto tako gledao na izbor stranca za kapitena, zaboravili smo kako je bilo kada je Dule izabrao Lovernja. Ispostavilo se brzo da je to bio savršen izbor. Željkove odluke ne treba da se dovode u pitanje i ova se potvrdila kao odlična. Svako od nas ko se zapitao da li je to pametna ideja, shvatio je u međuvremenu koliko je pogrešio, hvala bogu. Nismo mi kao navijači gledali širu sliku i na duže staze", priča Varda i nastavlja:

"Ono što znam i što sam čuo od nekih momaka i ljudi koji su bili prisutni, pričaju da je neverovatan profesionalac i da se upravo taj aspekt i vraća kroz njegove pogotke i ono što radi na parketu. Prošla godina bila je jako teška za stručni štab, igrače i navijače. Ove godine kreću neke lepe vesti, lepe stvari da se dešavaju. Panter je uzeo odgovornost, obradovao armiju navijača i hvala mu na tome i onom o čemu možemo da maštamo, a to je Fajnal for".

Ko vam je još iz sastava Partizan Mozzart Beta privukao pažnju svojim izdanjem u Madridu, ali i igrama u proteklo vreme?

"Gledano sa moje strane, pošto sam bio i centar pa gledam uvek više ka igračima u reketu, Lesor i Smailagić. Lesor igra zaista najbolju košarku karijere, a Alenova energija me oduševljava. Koliko god da igra, pet, deset ili dvadeset minuta, on igra maksimalno i daje energiju timu. U prvom meču je odigrao jako dobro, pogodio one važne trojke na početku i to je bio podstrek za ostale. Otvoriti meč sa tri trojke i onakvom energijom, to je zaista za svaku pohvalu. No, moram da kažem da mi je krivo zbog malog Koprivice, jer je imao problema sa povredama, pa onda i mononukleozu, baš ove godine nije imao sreće. Ono što je pokazao na početku, kada je došao u Partizan, najavljivalo je da bi ova godina bila još bolja za njega, pokazao je kvalitet. Sastavni deo sporta su povrede, nadam se zato da će sledeće godine da bude konstantan i da neće biti stvari koje bi ga odvojile od terena".

Trebalo je malo vremena dok su se kockice složile, sada ekipa izgleda na momente nezaustavljivo...

"Treba pohvaliti sve momke, pokazali su ove godine neverovatno angažovanje i drugi deo sezone je zaista uživanje gledati. Od 35 utakmica sa ovom u Madridu, Partizan je dobio 21 što je zaista fantastično. Na visokom nivou se ova sezona kreće, igraju momci sa mnogo žara i nadam se da će nastaviti tako. Pre svega da vidimo šta će biti u Evroligi, pa da se okrenemo ABA ligi i Superligi, da se konačno vrate titule".

Bili ste deo susreta legendi Partizana i Real Madrida, posle ste odgledali meč koji su crno-beli dobili u prepunoj Areni, da li ćete biti kraj terena i za treći susret?

"Mogu da kažem da ću da učinim sve, makar bio gore, na krovu i kroz neku rupicu gledao šta se dešava. Biće užasno teško naći svoje mesto. Svi koji su uzeli sezonske karte sada imaju veliku prednost, mogu da uživaju u tome što dolazi. I one godine, kada je Partizan otišao na Fajnal for, Makabi nije imao šansu da dobije nijedan od dva meča u Beogradu. U šali sam poslao poruku u grupu, da vidim ima li neka organizacija za put u Madrid, da odemo kao veterani tamo. Sve je to bila šala. Verujem da će takve utakmice ponovo da se organizuju kada ne bude toliki pritisak, kao što je to sada u plej-ofu".

Hteli ste da odete i u Madrid?

"Gledao sam kako da odem na prvu utakmicu, ali sam ipak na kraju ostao ovde. Nije bio problem naći ni smeštaj, ni karte za utakmicu, ali za avion... To je bilo nerealno. Gledao sam sve opcije, preko Istanbula, direktno, preko nekog drugog grada, svi letovi su mahom bili rasprodati ili su cene karata bile kao da letim preko okeana... Sada čekam 2. maj. Sigurno sam u Areni, samo ostaje da vidimo hoće li se igrati eventualna četvrta ili peta utakmica. Partizan je već uradio mnogo, sve ono što su navijači želeli. Držimo im palčeve, pa da idemo u Kaunas", završava Varda sa jasnom porukom.

ČETVRTFINALE EVROLIGE, DRUGE UTAKMICE

Četvrtak

20.15: (1,70) Monako (hen -2,5) Makabi Tel Aviv (2,40)

rezultat u seriji 0:1

20.45: (1,50) Real Madrid (hen -4,5) Partizan Mozzart Bet (3,00)

rezultat u seriji 0:1

Petak

20.00: Barselona – Žalgiris

rezultat u seriji 1:0


20.30: Olimpijakos - Fenerbahče

rezultat u seriji 1:0



tagovi

Ratko VardaKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara