Geršon Jabusele (©MN Press)
Geršon Jabusele (©MN Press)

Real igrao šampionsku košarku i razbio Efes: Moćni Jabusele sa indeksom 39, Kampacova magija opčinila Bosfor

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.10.23. | 21:21

Šampion Evrope iz 2022. nije se dobro proveo protiv aktuelnog vlada Evrope

Kada su Vasilije Micić i Ergin Ataman digli sidro tokom leta, svima je bilo apsolutno jasno da sa Erdemom Džanom na klupi i promenjenim sastavom Efes mora da prođe određen proces adaptacije i tranzicije u novu eru, koji po pravilu nikada nije jednostavan. To je šampion Evrope iz 2021. i 2022. godine osetio već na početku ove takmičarske godine, pogotovo jer je posle ubedljivog poraza od Barselone u Kataloniji prošle sedmice pretrpeo još teži poraz na svom parketu i to od aktuelnog vladara evropske košarke.

Obrni-okreni, Real Madrid je jednostavno najbolji! Tokom pauze između dve sezone madridski gigant uradio je samo ono što je bilo neophodno i vratio Fakunda Kampaca i tako zadržao prepoznatljivu hemiju i koheziju unutar svlačionice. Kampaco se vratio u svoje jato i zajedno sa Geršonom Jabuseleom vodio ne samo ka dominantnoj pobedi nad Efesom, već zadivljujućoj predstavi šampionske košarke - 103:80 (26:24, 29:17, 25:19, 23:20).

Izabrane vesti

Iako su prošla samo dva dana od egzibicije sa Dalasom u kojem je Kralj očigledno dodatno napumpao mišiće i samopouzdanje preokretom u finišu sa 127 ubačenih poena, ekipa Ćusa Matea izgledala je svežije, razigranije i sveukupno kvalitetnije od domaćina koji sveukupno nije ni deset minuta bio konkurentan sili iz Madrida! Real je utakmicu otvorio rezultatom 14:5, da bi na dve vezane realizacije Efesa odgovorio serijom 12:0 i već posle sedam i po minuta na semaforu je stajalo 26:9. Džanov tim je uspeo gotovo potpuno da istopi ozbiljan zaostatak do kraja prve četvrtine i stigne samo dva poena zaostatka (24:26), što mu je dalo elan da ostane barabar do sredine drugog kvartala, posle čega na parketu kao da je postojala samo jedna ekipa – Real Madrid.

Do poluvremena je distanca iznosila 14 poena, posle odmora između dva poluvremena otišlo se do maksimalnih +23, što je bila razlika oko koje se vrtela utakmica sve do isteka vremena. Ma šta da je Efes probao, Real je imao spreman odgovor i pre svega širinu da odgovori na sve pokušaje domaćina da se trgne iz kandži madridskog lava čiji snažan ugriz nije popuštao, ma koja petorka da se nalazila na parketu.

Strašnu utakmicu odigrao je Geršon Jabusele. Čovek koji je zbog nezapamćnog poteza na Danteu Egzumu propustio Realov pohod na evrotitulu odigrao je statistički najbolju utakmicu u Evroligi. Usijao se Francuz i odigrao prvu četvrtinu bez promašaja sa 16 poena i pet skokova za devet minuta. Tada je već imao indeks 24, odnosno 16 od 26 Realovih poena u ovom intervalu. Do kraja Jabusele je stigao do 22 poena (6/7 iz igre, 3/3 za tri), osam skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte, uz još četiri iznuđena faula za novi lični rekord u indeksu korisnosti – 39!

Dok je Jabusele dominirao u svim aspektima, u stopu ga je pratio Kampaco čija je magija opčinila Bosfor i definitivno bila previše za Efes u ovom trenutku. Inspirisani Argentinac je posle briljantne role protiv Dalasa u utorak spakovao 15 poena (4/10 iz igre, 2/4 za tri), 10 asistencija i šest skokova za indeks 24! Spajao je saigrače sa košem kad god mu se ukazala prilika, a ono što je njegov ogroman kvalitet jeste sposobnost da podjednako dobro razigra druge i da sam pronađe dobre pozicije za realizaciju.

Večeras je Mateov džoker definitivno bio Fabijen Kozer sa 18 poena, od toga 4/7 za trim, dok je Mario Hezonja ispratio pobedu sa 14 poena i osam uhvaćenih poseda. Dvocifreni su bili još Vensan Poarje sa 12 i Džanan Musa sa 10 poena.

U redovima Efesa večeras su za nadigravanje sa šampionom bili spremni samo Rodrig Bobua i Darijus Tompson. Novajlija iz Baskonije bio je najefikasniji u domaćem sastavu sa 20 poena, sedam uhvaćenih, pet podeljenih, jednom ukradenom i dve izgubljene lopte za indeks 23. Znao je Tompson dobro šta čeka Efes, s obzirom da je prošle godine imao toliko sudara sa Kraljevićima, ali nije mogao sam. Tačnije, nisu mogli Bobua i on, pošto ga je Francuz ispratio sa 19 poena i dugo je bio najefikasniji kod turskog giganta. Na granici dvocifrenog učinka bili su Ante Žižić i Derik Vilis sa po devet poena.

Real naredne sedmice u prvom duplom kolu Evrolige dočekuje Žalgiris u utorak od 20.45, a zatim mu dolazi i milanska Olimpija. Idealna prilika za još dve pobede u tefteru. Efes takođe oba meča igra kod kuće. Prvo sa Asvelom u utorak od 19.30, pa sa Valensijom dva dana kasnije u istom terminu.

EVROLIGA, 2. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Real Madrid 80:103

/Tompson 20 - Jabusele 22/

Alba Berlin - Baskonija 86:91

/Šnajder 17 – Miler Mekintajer 17/

Asvel - Partizan Mozzart Bet 62:88

/F. Džekson 16 – Naneli 17/

Panatinaikos - Bajern Minhen 78:71

/Lesor 16 - Bolmaro 19/

Petak

19.00 (1,30) Monako (17,00) Virtus (4,10)

19.00 (1,80) Žalgiris (15,00) Crvena zvezda (2,25)

20.15 (1,90) Olimpijakos (15,00) Barselona (2,10)

20.30 (2,25) Valensija (15,00) Fenerbahče (1,80)

** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridEvroligaAnadolu EfesGeršon JabuseleFakundo KampacoDarijus TompsonRodrig Bobua

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara